...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Prevencija alkoholizma počinje od malih nogu

10.03.2020.

Alkoholizam je jedna od najrasprostranjenijih bolesti zavisnosti. Ispoljava se kao gubitak sposobnosti uzdržavanja od prekomerne upotrebe alkohola, što dovodi do zavisnosti, narušavanja psihičkog i fizičkog zdravlja i socijalnih odnosa. 

.

U Srbiji, konzumiranje alkohola već kod starijih punoletnika predstavlja društveno prihvatljivo ponašanje, a tolerancija na ovu pojavu dovodi do toga da se svake godine procenat alkoholizma kod mladih povećava. Istraživanja pokazuju da je devet od deset učenika bar jednom tokom života popilo jedno ili više alkoholnih pića, a jedna četvrtina školske dece redovnije konzumira alkohol.

Sociolog Jovana Čikić kaže da alkoholizam kod mladih može da utiče na svaku sferu njihovog života.

"Alkoholizam, generalno, jeste problem u bilo kom društvu, kao i bilo koji drugi oblik devijantnosti, odnosno, bilo koja bolest zavisnosti, s obzirom na to da su sve bolesti zavisnosti one koje su višestruko uslovljene različitim faktorima i one koje imaju višestruke posledice. Kod mlade populacije alkoholizam jeste ozbiljan problem, jer utiče na njihovo fizičko sazrevanje, psihičko, odnosno, psihološko sazrevanje i njihovo sazrevanje u socijalnom smislu. Ima posledice na sve dimenzije njihovog zivota", kaže naša sagovornica.

Adolescencija je razdoblje u kojem mlade osobe osećaju veliki pritisak da se uklope i uspostave svoj identitet. To je i vreme rasta i razvoja, takođe i velike želje za uklapanjem, koja adolescente često dovede i do vršnjačkog pritiska. Tinejdžerska zloupotreba alkohola može proizaći iz niza različitih faktora, kao što su emocionalni poremećaji, stres, određeni društveni događaji i drugi pritisci na adolescente.   

alkohol mladi jpg

Ovaj period obeležava emocionalnu, fizičku, ali i hormonalnu promenu i tokom ove faze svog života mladi su skloni okretanju ka alkoholu, kako bi se uklopili. Statistički podaci pokazuju da je alkoholizam kod mladih ozbiljan zdravstveni problem u celom svetu. Primat preuzimaju razvijene zemlje, gde mediji prikazuju konzumiranje alkohola kao poželjnu i popularnu aktivnost, što čini procente gorim iz godine u godinu.

Trend konzumacije alkohola kod mladih stalno je u porastu, a po rečima epidemiologa Lidie Turo, ključ rešavanja je prevencija.

"Prevencija je jako važna i sa prevencijom nikad nije dovoljno rano krenuti. Po mom mišljenju, najbolje je u najmlađem uzrastu decu upoznavati sa štetnim uticajem alkohola. S jedne strane, da ih upozorimo koliko je alkohol zapravo štetan i koliko on izaziva zavisnost i psihičku i fizičku. Koliko ima uticaj na sve unutrašnje organe, ne samo na mozak nego na ceo organizam i da je posebno štetan na mlad organizam, u razvoju. Taj momenat da se mladi edukuju je jako važan. Sa druge strane, da se uče nekim životnim veštinama gde izmedju ostalog spada i da znaju da odbiju, da je u redu da kažu ne", objašnjava Lidia Turo.

alkohol mladi 2 jpg

Alkoholizam nije samo bolest, već i zavisnost. Terapeuti navode da to može biti jednako opasno poput zavisnosti o drogama, jer se osoba navikne na to ne samo na mentalnom već i na fizičkom planu. Kao rezultat, toga, nastaju problemi pri odustajanju. Alkoholizam je povezan s mnogim društvenim problemima, uključujući automobilske nesreće, silovanja, fizičke napade, ubistva i samoubistva, uz narušavanje celokupnog društvenog i porodičnog života.

Motiva i okidača da se mladi češće druže sa časom je mnogo, ali je sigurno da svako može da nađe motiv da ipak živi život trezan.

Jovana Ilić

fotografije: pixabay

Možda te još zanima:

.

JAZAS u borbi protiv alkoholizma kod mladih

Omladina JAZAS-a obeležiće Svetski dan borbe protiv alkoholizma, tako što će na šaljiv i edukativan način mladima u Novom Sadu…

.

Gejming izaziva zavisnost ako mu dozvolite

Ako igrate video igre sigurno vam godinama govore kako ćete pokvariti vid, zapustiti školu, izgubiti prijatelje, postati agresivni i zavisnici…

.

Kako da učestvujete u gejmingu svog deteta

Festival roditelja gejmera biće održan u subotu 18. maja u StartIt Centru od 11 do 18 časova. To je prvi…

.

Koja su seksualno zavisnička ponašanja?

Možemo biti zavisni od mnogo čega, ali vrsta zavisnosti nije toliko bitna koliko odgovor na pitanje koju dobit imamo od…

.

Igrice (ni)su moj život

Pre nekoliko godina je jedan zid Novosadskog univerziteta krasio grafit "WOW took my brother" (WOW mi je uzeo brata). Kada…

.

Fortnite dovodi u stanje potpune zavisnosti

Video igra Fortnite Battle Royale je toliko zavisna da je postala štetna i utiče na školarce čiji su roditelji prisiljeni da…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo