...
TRENUTNO19:45 - 20:00Prava stvar

Društvo / Zdravlje

Polen - prva muka proleća

07.04.2017.

Proleće za neke predstavlja jedan od najlepših perioda tokom godine, više nije hladno, sve počinje da cveta i možemo da uživamo u toplom suncu. Međutim, za one koji su alergični na polen to predstavlja ulazak u prvi segment problema, a to je nesnosni svrab i reke suza.

.

Početak proleća je zapravo samo prva faza muka koja zadesi sve one koji imaju alergiju na polen. Kako objašnjava naš sagovornik Vladimir Kozbašić svrab nosa, suzenje očiju samo su neki od simptoma koje imaju ljudi koji pate od alergije.

"Sve zavisi od koncentracije alergena ali to ume da bude ili samo svrab nosa, suzenje očiju i to najintenzivnije pred ustajanje iz kreveta, jer ako niste popili svoj antihistaminik uveče, ujutru se budite sa osećajem kao da vas je neko pretukao sa suznim očima", objasnio je naš sagovornik.

Vladimir vas savetuje da pokušate da izgurate dan i da menjate odeću čim dođete kući. Takođe, tuširanje glave dosta pomaže jer ćete tako biti sigurni da nemate polena na sebi. Ipak naglašava da polen izaziva blažu alergijsku reakciju od ambrozije, te da su periodi kada raste ambrozija daleko gori.

"Sve kreće iz glave i kvalitet života je dosta bitan. Stres je ono što je najvažnije i to prvo pada imunitet pa sve ostalo. Ja se nadam da moji ukućani nece imati takvih problema, pogotovo ćerka".

foto2 jpg

Pulmolog i doktor za alergije Dušica Jarić kaže da je alergija nasledna, odnosno osobe koje su alergične u svojim genima nose sklonost da burno reaguju na nešto što je prirodno i neškodljivo.

"Da li će neko ko nešto nosi u genima u životu i osetiti ili neće zavisi i od faktora sredine, pa se tako alergijske reakcije mogu javiti bilo kad u životu ako nosite taj gen. Desi se stresna situacija i dolazi do aktiviranja tog gena", ispričala je doktorka i dodala da je za "lečenje" alergije prvo potrebno uraditi kompletnu dijagnostiku kako bismo utvrdili na šta smo tačno alergični. Pa tako, ako znate da ste alergični na polen breze, možete svake godine u vrememu kada cveta breza očekivati reakcije.

"Kao što niko neće otići na more da dobije opekotine pa onda da ih leči, tako svake naredne godine pre nego što počne da cveta potrebno je uzimati preventivnu terapiju, i to individualno u zavisnosti od preosetljivosti i tegoba."

Ukoliko imate problem sa alergijama postoji još mnoštvo saveta kako na prirodan način da ublažite simptome,. Jedan od najpopularnijih žvakanje pčelinjeg saća ili korišćenje čaja od kamilice za ispiranje očiju. 

L.K.

Možda te još zanima:

.

Alergija - epidemija koja osvaja Evropu

Ušli smo u ključni mesec za kijanje, svrab, suvi kašalj i iritacije na koži jer je, kao i svake godine,…

.

"Odvažni & snažni" edukuju mlade o bezbednosti

Udruženje Step to step realizovalo je u protekla tri meseca projekat "Odvažni & snažni" u okviru koga je deset odabranih…

.

Prva noć Exita bez većih problema

Počeo je 23. Exit za koji su, prema rečima organizatora, prodati svi kompleti ulaznica. Iako tako nije izgledalo po otvaranju…

.

"Sazvežđe podrške": pomoć mladima u očuvanju mentalnog zdravlja

Rezultati istraživanja "Mentalno zdravlje u Srbiji: procena potreba, faktora rizika i barijera u dobijanju stručne podrške", sprovedenog u martu 2022.…

.

Kad god možemo, treba da pomognemo drugome

Novogodišnji praznici su stigli. Period koji označava slavlje, veselje, sreću i generalno dobro praznično raspoloženje. U tim trenucima nekada i…

.

Počela prijava mladih za novčanu pomoć od 5.000 dinara

Prijave mladih u Srbiji za pomoć države u iznosu od 5.000 dinara počele su prvog i traju do 15. decembra.

  • 19:20 Tehnologija
  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo