...
TRENUTNO18:00 - 18:45Popodne na O radiju

Društvo / Zdravlje

PCR i serološki testovi su dve potpuno različite stvari

21.07.2020.

Pandemija koronavirusa donela nam je nova znanja iz virusologije, imunologije, mikroogranizama, njihovih funkcija i osobina, ali i pregršt informacija iz sveta medicine i farmacije. Da bi se uopšte bilo šta iz sfere koronavirusa utvrdilo, moraju se uraditi testovi. Najčešće se spominju dva: PCR i serološki. U čemu je razlika i koliko su oni uopšte slični?

.

PCR testovi su dobili naziv prema skraćenici na engleskom (Polymerase Chain Reaction), odnosno, prema proceduri koju je uspostavio naučnik, nobelovac, Keri Mulis. PCR testovi služe da utvrde da li postoji prisutvro RNK (ribonukleinske kiseline) pomenutog virusa, jer SARS - Cov-2 ima u sebi samo RNK. Uzorkovanje se vrši uzimanjem brisa iz nosa ili grla, a nakon toga sledi dosta komplikovan proces dokazivanja prisustva virusa. Rezultat ove analize služi medicinskom osoblju kako bi propisalo dalje mere lečenja, ukoliko je potrebno ili, ukoliko je test negativan, može se pretpostaviti da osoba nije zaražena i nije zarazna.

Ovi rezutati imaju i svoju manu jer uzorak može pokazati da je testirana osoba negativna, a da suštinski u sebi nosi ovaj zarazni virus. To se dešava kada koncentracija RNK nije dovoljno velika da bi pokazala pozitivan test. Takođe, test može biti i lažno pozitivan i to se uglavnom dešava kada je osoba preležala koronavirus, ali se u momentu uzorkovanja još uvek nalaze delovi virusa u organizmu.

laboratorija jpg

Serološki testovi se rade uzorkovanjem krvi. Traže se eventualno stvorena antitela na pomenuti virus, koja se razvijaju kada osoba pobedi bolest, odnosno, kada imuni sistem odreaguje na pojavu virusa. Po hemijskom sastavu antitela su proteini i grupnim imenom ih zovemo imunobloguini. Ove analize nešto brže daju rezultat, međutim, ni on ne daje sasvim sigurnu sliku pacijenta. Postoji mogućnost da osoba ne razvije antitela, a nova istraživanja govore u prilog tome da čak i stvorena antitela ne traju duže od tri meseca.

Ono što je najvažnije, serološka analiza neće dati odgovor na pitanje da li je osoba trenutno bolesna! Ovom vrstom analize može se samo dobiti odgovor na to da li je osoba bila bolesna i, ako jeste, da li je napravila dovoljan broj antitela koja se mogu izolovati, odnosno, analizom i dokazati. PCR i serološki testovi su dve potpuno različite stvari!

Ono što od naučnika očekujemo je stvaranje vakcine koja će pobuditi naše telo da samo stvori antitela koja će trajati duže vreme, možda čak i ceo život. Sve ovo će se promeniti ukoliko koronavirus ubrzo bude mutirao. Tada bi nam bila potrebna nova vakcina, mada bi formulacija verovatno bila slična, pa bi vreme za proizvodnju nove vakcine verovatno bilo znatno kraće. 

Jovan Marjanović

Možda te još zanima:

.

Zahlađenje na muke stavlja i kafedžije i goste

Nova mera Kriznog štaba, koja se odnosi na rad ugostiteljskih objekata glasi da radno vreme može da traje do 23…

.

Psi koji otkrivaju koronavirus

U okviru finskog pilot-projekta za rano otkrivanje koronavirusa kod ljudi, raspoređeni su psi po aerodromu u Helsinkiju. Tokom četiri meseca…

.

Bioskopi pred kolapsom

Bioskopi su prva kapitalna ekonomska žrtva koronavirusa u okviru filmske industrije. Snimanje filmova je delimično prekinuto, snima se samo ono…

.

Kupanje bezbedno ukoliko se poštuju mere

Kako vreme prolazi, tako postajemo sve više svesni da nam je pandemija uskratila mnoge stvari. Pogotovo u ovim letnjim mesecima,…

.

RTV formira Odbor za bezbednost i zdravlje na radu

Obrazovanjem Odbora za bezbednost i zdravlje, čije je formiranje, na sastanku sa predstavnikom Sindikata "Nezavisnost" JMU RTV Predragom Novkovićem, inicirao…

.

Abortus je i dalje tabu tema

Protesti u Poljskoj traju već danima. Počeli su odmah nakon odluke Ustavnog suda da je abortus u slučaju kada je…

  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica
  • 18:55 Popodne na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo