...
TRENUTNO12:00 - 12:30Pre podne na O radiju

Društvo / Obrazovanje

Srednjoškolci se zaželeli redovne nastave

10.09.2021.

Učenici u Srbiji od prvog septembra krenuli su ponovo u škole. Za razliku od prethodne godine kada su većinski pohađali online nastavu, sada su se vratili u klupe. Iako je situacija sa koronavirusom daleko od pogodne, krizni štab je odlučio da nova školska godina krene sa redovnom nastavom i časovima od 45 minuta, uz poštovanje epidemioloških mera.

.

Profesor informatike u Karlovačkoj gimnaziji Goran Jovišić kaže da se ta škola dobro pripremila i da nastava funkcioniše normalno.

"Mislim da je važna ta živa komunikacija. Meni je veoma važno i stalo do toga da imam neku komunikaciju, da mogu da na licu mesta da vidim da li neko greši, kako misli, kakav mu je logički način razmišljanja. Konkretno za moj predmet je potreban rad uživo, to se osetilo prošle godine kada je bila online nastava. Kod đaka se još uvek oseća taj pad koncentracije, oseti se da su umorni, da im je dosta. Navikli su na one časove od 30 minuta, ali mislim da će se to ubrzo promeniti", rekao je Jovišić.

Prema preporukama za početak obrazovno-vaspitnog rada u novoj školskoj godini, odeljenje koje ima dva potvrđena slučaja prelazi na online nastavu od deset dana. Ukoliko se ponovo uvede kompletna online nastava, Jovišić smatra da će to biti otprilike krajem novembra.

"Svedoci smo raznih grupa. Ne mislim po pitanju vakcinacija ili antivaksera, nego raznih negativnih komentara koji se šire socijalnim mrežama i ponekim medijima, generalno o samoj koroni, ali to su generacijski propusti zato što je iz sistema obrazovanja izbačeno zdravstvo. Decenijama već ne postoji zdravstveno obrazovanje. Da su roditelji sadašnje dece imali u svom obrazovnom sistemu neke elemente i osnove zdravstvenog vaspitanja, ne bi sada bili toliki protivnici ni korone, ni maski, vakcinacija i ostalog", istakao je Jovišić.

knjigekorona png

Učenik Zrenjaninske gimnazije Jovan Robal (16) kaže da je redovnu nastavu bilo neophodno uvesti, jer dosta gradiva od prethodne školske godine nije obrađeno.

"Naravno da je opasnost od virusa veća na redovnoj nastavi, ali ipak mislim da je dobro da se ovakav sistem nastave održi neko vreme. Online nastavu treba uvesti ukoliko se primeti da je veći broj zaraženih u školama nego prošle godine, kada je nastava većinom bila sprovođena online", rekao je Jovan.

Prema njegovim rečima, u ovakvoj situaciji teško je osećati se bezbedno u školi.

"Uprkos tome što mi tokom časova nosimo maske, ponekad čak i na odmoru, u učionici nas je mnogo i nije moguće držati potrebnu distancu. Jedino rešenje za ovu situaciju sa virusom je vakcina. Vakcinacijom se jedino možemo vratiti koliko toliko normalnom životu", smatra Jovan.

Sličnog razmišljanja je i učenica gimnazije "Sava Šumanović" u Šidu, Nikolina Bonić (18).

"Mislim da je bilo dosta sa online nastavom, da smo zaista mnogo izgubili i da je ovo poslednji voz da se vratimo u redovne koloseke. Prostor koji treba da zauzmu restrikcije su restorani i kafići, velika okupljanja i utakmice, a ne škola. Mogu da kažem da se osećam bezbedno u školi kada je reč o epidemiološkoj situaciji, jer je broj novozaraženih u Šidu mali, dok je veliki broj profesora vakcinisan. Brine me, međutim, loš odaziv vršnjaka i vršnjakinja na pozive na vakcinaciju i njihov otpor prema epidemiološkim merama", rekla nam je Nikolina.

U Srbiji maloletna lica starija od 12 godina koja žele da se vakcinišu, to mogu uraditi samo uz saglasnost roditelja ili staratelja. Na online nastavu za sada je prešlo 379 odeljenja osnovnih i srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Da li će se ponovo vratiti kompletna online nastava, ukoliko stanje nastavi da se pogoršava, ostaje da vidimo u narednom periodu.

S. Rudakijević

Foto: Pixabay

Možda te još zanima:

.

Kako se izboriti za ekonomska i socijalna prava

Treća "Škola ekonomskih i socijalnih prava" koju organizuje Inicijativa A 11 održaće se u periodu od kraja novembra do februara,…

.

Otvorene prijave za devetu "Evropsku školu debate"

Otvoren je konkurs za "Evropsku školu debate" u organizaciji Informacionog centra Evropske unije i Otvorene komunikacije. Prijave su otvorene do…

.

Kako je to biti tinejdžer u Americi?

Ukoliko ste nekad razmišljali o tome kako je to biti tinejdžer u Americi i kako je to pohađati neku njihovu…

.

Platforma sa dokumentarnim pričama mladih

U okviru projekta "Naše razlike su naša snaga" Slobodne zone Junior, pokrenuta je onlajn platforma na kojoj se nalaze kratke…

.

Lavirint medijskih manipulacija i dezinformacija

U četvrtak su u novosadskom Kreativnom distriktu otvorena vrata "Medijskog lavirinta", interaktivne izložbe čiji je cilj edukacija o medijskim manipulacijama…

.

Visoko obrazovanje polako postaje luksuz

Nedavno je najavljeno poskupljenje školarina na 13 fakulteta u Srbiji. Među njima je pet u Beogradu, pet u Novom Sadu,…

  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Za i protiv
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 12:30 Album nedelje
  • 12:45 Lampica

Anketa

Kako te rade praznici ?

Oradio logo