.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Zdravlje

Novi Sad deo akcije "Podrži. Ne kažnjavaj"

25.06.2015.

Globalna kampanja "Podrži. Ne kažnjavaj", čiji je inicijator IDPC mreža sa sedištem u Londonu, ovog petka će biti održana u 150 gradova širom sveta, a akciji će se prvi put pridružiti i Novi Sad i to u organizaciji udruženja "Prevent".

.

"Podrži. Ne kažnjavaj" je međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga. U Novom Sadu će biti održana u petak 26. juna od 16 do 20 časova na Štrandu. Volonteri Preventa biće u majicama sa sloganom kampanje, deliće bedževe sa ovim natpisom i biće organizovano fotografisanje sa tablama na kojima piše "Podrži. Ne kažnjavaj" kako bi se pružila podrška na lokalnom, ali i globalnom nivou. 

Kampanja ima za cilj da promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja, da menja zakone i politike, kao i da zaustavi kriminalizaciju korisnika droga. 

Aktivisti širom sveta ovim povodom poručuju da je pravo vreme da se pokrene pitanje zaštite ljudskih prava u ratovima protiv droge, jer će u aprilu 2016. godine biti održan sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija na kome će zemlje raspravljati o politici prema drogama i interpretaciji postojećih međunarodnih konvencija.

"Poslednji ovakav sastanak je održan 1998. i zbog toga je 2016. godina velika šansa za promenu negativnih posledica rata protiv droga, kao što su kršenje ljudskih prava, preptrpani zatvori, odnos kriminalnog sistema prema pojedincima koji koriste drogu itd", navode aktivisti.

Nakon prošlogodišnje globalne kampanje BBC televizija napravila je izveštaj o akciji, koji možete pogledati OVDE.

"Prevent" nema podršku države 

Udruženje „Prevent“ postoji 11 godina, a jedan od ciljeva udruženja je prevencija bolesti zavisnosti. Osim primarne prevencije udruženje od 2005. godine sprovodi programe smanjenja štete među osobama koje injektiraju drogu. Do prošle godine ovaj program u Srbiji sprovodile su ukupno četiri organizacije, a sredstva su bila obezbeđena od strane Globalnog fonda. Po odlasku Globalnog fonda u oktobru prošle godine, podrška države odnosno resornog ministarstva je izostala, a određenu finansijsku podršku za realizaciju programa smanjenja štete Udruženje „Prevent“ dobilo je od Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

 

Razgovor sa našim gostom iz Preventa Nebojšom Đurasovićem poslušajte na kraju teksta.

M.L.


.
Da je Dunav zagađen fekalijama nije nova informacija, ali bi činjenica da je najviše zagađen na našem delu toka, uz one u Rumuniji…
.
"Ne želim nikoga da opteretim". Ova rečenica glavni je izgovor zbog kojeg ljudi izbegavaju da se obrate za pomoć kada se osećaju…
.
Evropa trenutno proživljava porast broje slučajeva sifilisa čemu su, između ostalog, doprinele i aplikacije za pronalaženje partnera…
Program
Kalendar događaja
Avgust 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?