...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music mix by Anja

Društvo / Zdravlje

Novi Sad deo akcije "Podrži. Ne kažnjavaj"

25.06.2015.

Globalna kampanja "Podrži. Ne kažnjavaj", čiji je inicijator IDPC mreža sa sedištem u Londonu, ovog petka će biti održana u 150 gradova širom sveta, a akciji će se prvi put pridružiti i Novi Sad i to u organizaciji udruženja "Prevent".

.

"Podrži. Ne kažnjavaj" je međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga. U Novom Sadu će biti održana u petak 26. juna od 16 do 20 časova na Štrandu. Volonteri Preventa biće u majicama sa sloganom kampanje, deliće bedževe sa ovim natpisom i biće organizovano fotografisanje sa tablama na kojima piše "Podrži. Ne kažnjavaj" kako bi se pružila podrška na lokalnom, ali i globalnom nivou. 

Kampanja ima za cilj da promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja, da menja zakone i politike, kao i da zaustavi kriminalizaciju korisnika droga. 

Aktivisti širom sveta ovim povodom poručuju da je pravo vreme da se pokrene pitanje zaštite ljudskih prava u ratovima protiv droge, jer će u aprilu 2016. godine biti održan sastanak Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija na kome će zemlje raspravljati o politici prema drogama i interpretaciji postojećih međunarodnih konvencija.

"Poslednji ovakav sastanak je održan 1998. i zbog toga je 2016. godina velika šansa za promenu negativnih posledica rata protiv droga, kao što su kršenje ljudskih prava, preptrpani zatvori, odnos kriminalnog sistema prema pojedincima koji koriste drogu itd", navode aktivisti.

Nakon prošlogodišnje globalne kampanje BBC televizija napravila je izveštaj o akciji, koji možete pogledati OVDE.

"Prevent" nema podršku države 

Udruženje „Prevent“ postoji 11 godina, a jedan od ciljeva udruženja je prevencija bolesti zavisnosti. Osim primarne prevencije udruženje od 2005. godine sprovodi programe smanjenja štete među osobama koje injektiraju drogu. Do prošle godine ovaj program u Srbiji sprovodile su ukupno četiri organizacije, a sredstva su bila obezbeđena od strane Globalnog fonda. Po odlasku Globalnog fonda u oktobru prošle godine, podrška države odnosno resornog ministarstva je izostala, a određenu finansijsku podršku za realizaciju programa smanjenja štete Udruženje „Prevent“ dobilo je od Gradske uprave za zdravstvo Grada Novog Sada.

 

Razgovor sa našim gostom iz Preventa Nebojšom Đurasovićem poslušajte na kraju teksta.

M.L.


Možda te još zanima:

.

Život u pozajmljenom vremenu

Skoro četvrt veka Miloš se bori sa bolešću zavisnosti. 

.

U očekivanju nekog boljeg života

Novosadsko udruženje "Prevent" obeležiće 1. decembar, Svetski dan borbe protiv Side, koncertom koji ima humanitarni i edukativni karakter. Jedan od…

.

Igra 'Ne radi se čoveče' postaje aplikacija

Igra "Ne radi se čoveče" je već nekoliko godina neizostavan deo brojnih festivala u Vojvodini. Nastala u organizaciji udruženja Prevent…

.

Konkurs za volontere udruženja Prevent

Udruženje Prevet raspisalo je konkurs za nove volontere u Novom Sadu i u Beogradu, a svi zainteresovani mogu da se…

.

Konferencija "Sigurna okolina za seksualne radnice"

Udruženje "Prevent" iz Novog Sada organizuje u petak 15.decembra u hotelu "Park" konferenciju "Sigurna okolina za seksualne radnice". Konferencija počinje…

.

AIDS: Još mnogo posla na prevenciji i smanjenju diskriminacije, ali treba više para

Prvi dan poslednjeg meseca u godini obeležava se svuda svetu kao dan borbe protiv SIDE i podrške ljudima koji su,…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music mix by Anja
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo