...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo

Dan studenata: ostale su samo uspomene i žurke

04.04.2023.

Dan studenta obeležavamo danas, 4. aprila, u znak sećanja na stradanje studenta prava i komuniste Žarka Marinovića tokom studentskih demostracija do kojih je došlo početkom aprila 1936. godine.

.

Foto: startuj.com

Prema rečima profesora Filozofskog fakulteta Vladimira Barovića, dan ranije došlo je do sukoba studenata koji su bili liberalno, levičarski i komunistički orijentisani i borili se za autonomiju Beogradskog univeziteta, sa pripadnicima Organizacije nacionalnih studenata i policijom koji su želeli da razbiju da razbiju proteste.

"Do sukoba je došlo ispred Patološkog instituta na Medicinskom fakultetu u Beogradu kada je Slobodan Nedeljković, pripadnik nacionalističkih i desničarskih studentskih snaga, napao Jovana Šćepanovića. Njegov kolega Žarko je pokušao da ga odbrani, ali ga je Slobodan dva puta ubo nožem i Žarko je kasnije umro. To je dovelo do velikog revolta okupljenih studenata. Međutim, vlasti su, da bi to što pre zataškale, zatražlile Žarkovu sahranu odmah sutradan, iako obdukcija nije bila gotova. Kasnije je njegov grob postao mesto okupljanja i sećanja. Ovaj dan značajan je i zbog žrtve koju je Žarko podneo, ali ujedno znači i borbu za bolju budućnost i prava studenata", objašnjava Barović.

danstudenata2 png

Foto: bbc.com

Studentske demostracije su nastavljene tokom aprila 1936. i donele su mnoge promene. Ono što je najvažnije jeste da je povučen predlog zakona koji je omogućavao da policija bude prisutna na univezitetima, ali je i smenjen rektor Beogradskog univeziteta, pomoću kojeg je tadašnja vlast pokušavala da naruši autonomiju univerziteta, kaže Barović.

S obzirom na to da ovaj dan obeležava u znak sećanja na studentsku borbu, pitali smo novosadske studente šta je ono što njima smeta i šta bi želeli da promene. Evo nekih odgovora:

"Želeo bih da se smanje cene troškova studiranja."

"Želela bih da promenim da u obrazovnom sistemu ima više prostora za praktičnu, nego teorijsku nastavu."

"Promenio bih u sistemu obrazovanja da nam ne budu obavezna predavanja i vežbe, zbog mnogih drugih obaveza koje studenti imaju."

"Volela bih da imamo više studentskih restorana i da je ishrana u menzi bolja i raznovrsnija.”

"Želeo bih da više brinemo o ekologiji, da imamo više parkova i drugih zelenih prostora, a manje zgrada."

"Volela bih da imamo novije autobuse za gradski prevoz."

"Voleo bih da imamo besplatan gradski prevoz za studente."

danstudenata3 png

Foto: tickets.rs

Dan studenata uvršten je u kalendar događaja 1955. godine, te je kroz istoriju obeležavan protestnim šetnjama i proslavama. Danas je situacija nešto drugačija, pa su ostale samo uspomene i žurke. Pre perioda pandemije, novosadski studenti su imali običaj da se okupljaju kraj fontane kod studentskih domova, a ovog puta moći će to da učine u studentskom domu "Živojin Ćulum" (Bulevar despota Stefana 5a) gde će imati priliku da poslušaju koncert domaca i benda Prljava Fekvencija, kaže student i gitarista ovog benda Vladimir Merei.

"Internim dogovorom studenta u domu 'Živojin Mišić', a povodom Dana studenta, želeli smo da našim kolegama studentima pružimo nešto drugačije, jedan, da tako kažem, kulturni događaj. Okupljanje počinje u 20 časova u čipsi sali našeg doma, gde se i inače studenti druže, prave žurke, a nedavno smo imali i veče poezije. Zainteresovani će moći da poslušaju studente Akademije umetnosti Bojanu Vujić na violini, Dušana Perića na violi i moju malenkost na trubi. Nakon toga će i bend Prljava Fekvencija održati mini akustični koncert", kaže Vladimir.

Povodom dana studenata, prethodnog vikenda u prostorijama SPENS-a organizovana je žurka pod nazivom "Studentijada" na kojoj su studenti bili u prilici da nešto ranije proslave svoj dan. Pored ova dva događaja, u prostorijama KC Laba danas od 16 časova biće održana radionica na temu zaštite i prevencije infekcije HIV-om, ali i drugih polnih bolesti, a od 18 časova i radionica o anksioznosti kod mladih. Nešto kasnije, od 20 časova studenti mogu besplatno da prisustvju žurci Izuvanje gde će nastupiti Zippy, DJ Musse i Sjebast.

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Nulti dan EXIT-a u znaku Evrovizije

U sredu je na Petrovaradinskoj tvrđavi otvoren EXIT festival koji je, kao i svake godine, okupio veliki broj domaćih i…

.

Kako do jeftinijeg letovanja: first minute, paradajz turizam i autobus umesto aviona

Bez obzira da li svoj godišnji odmor planirate u first minute ili last minute režimu, ono što je sigurno je…

.

Nove generacije stari problemi

Poslednju epizodu emisije "U kakvoj zemlji želim da živim?", u ovoj sezoni, posvetili smo razgovoru sa četvoro mladih sa Zapadnog…

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

.

Borska mladost u senci rudnika: paljba, bleja, lopata

Bor je grad sa drugom najvećom prosečnom platom u Srbiji. Prvi je Beograd. 

.

Zapadni Balkan i Japan: upoznajte Daleki istok kroz program razmene

Da li vas fascinira japanska kultura? Da li biste želeli da se upustite u sedmodnevno kulturno iskustvo koje će vam…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo