...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Ne postoji zdrava zamena za cigarete

14.03.2019.

Odvikavanje od pušenja svakako nije jednostavno. Zavisnost o nikotinu i cigaretama ima trostruko uporište. Ta zavisnost je psihička, fizička i predstavlja snažnu naviku koju je teško iskoreniti. Stoga pušači ponekad pribegavaju alternativnim metodama za odvikavanje. Nekada su postojali nikotinski flasteri i žvakaće gume, a danas su tu elektronske cigarete na hemijskoj osnovi i IQOS cigarete. Pušači sve češće, kada požele da ostave duvan, prelaze na ove proizvode čiji su efekti u najmanju ruku kontroverzni.

.

Dokazano je da ne poseduju neke od štetnih supstanci koje imaju cigarete, ali i kod njih ima još mnogo nepoznanica koje bi morale što pre da se razjasne. Proizvođači i prodavci reklamiraju ove proizvode kao pomoć pri odvikavanju od pušenja ili navodno "zdraviju alternativu" pušenju. Međutim, ne postoje dovoljno dobri dokazi koji bi potvrdili da li su elektronske cigarete dobro sredstvo za odvikavanje od pušenja.

Aleksandar Dragić pokušao je da ostavi duvan uz pomoć elektronske cigarete i u tome uspeo. Evo kako izgleda njegovo iskustvo.

"Čim sam prešao na elektronsku cigaretu bilo mi je bolje. Odmah sam osetio olakšanje, nisam imao gušenja, onaj strašan kašalj i sve što uz to ide. Cigaretu više nisam zapalio i evo sve do sada pušim samo elektronsku", kaže Aleksandar.

Prodavačica eletronskih cigareta Dragana Stošić tvrdi da je elektronska cigareta dobar način da se ostavi duvan, jer pušaču daje osećaj uvlačenja dima, iako je u pitanju obična para, neškodljiva okolini, a sadrži i nikotin, pa su svi prohtevi kod pušača zadovoljeni.

"Pored toga, elektronske cigarete nemaju većinu toksičnih supstanci koje poseduju cigarete. Možete birati različite ukuse, uštedi se dosta novca, a i zdravlje pušača se poboljšava", uverava nas Dragana.

iqos jpg

 

Međutim, kordinatorka u Savetovalištu za odvikavanje od pušenja u Domu zdravlja Novi Sad Vesna Inbronjev kaže da su hemijske cigarete kao sredstvo za odvikavanje, dokazano opasne.

"Te cigarete su još u fazi ispitivanja, ali postoje nano-čestice koje su dokazano kancerogene, a tu je i nikotin koji izaziva zavisnost. Iz prakse mogu reći da korisnici koji kod nas dođu na odvikavanje, kažu kako su upravo preko elektronske cigarete pokušali da ostave duvan, ali su se posle kratkog vremena vratili cigareti jer ona nije nikakvo sredstvo za odvikavanje, već samo novi način da održite zavisnost", kaže ona.

Postoji još alternativa za cigarete. Ne tako davno pojavile su se IQOS cigarete koje za bazu takođe imaju duvan, koje oslobađaju nikotin, ali to čine na manjoj temperaturi nego klasična cigareta. Ovaj proizvod ne oslobađa katran i još niz štetnih supstanci za razliku od duvana, ali ima druge negativne aspekte. IQOS cigarete svakako nisu zdravija zamena za klasične cigarete, upozoravaju stručnjaci.

Ove cigarete, za koje se veruje da su manje štetne po zdravlje, sadrže čak 84 odsto nikotina koji se nalazi i u običnim cigaretama, tvrdi dr Srbena Krstev, predsednica Republičke stručne komisije za kontrolu duvana.

Zbog toga, tvrdi ona, IQOS ne može da bude nikakva zamena, niti sredstvo za odvikavanje od pušenja.

"To je samo marketinški trik, zavaravanje osoba koje žele da ostave pušenje", kaže ona.

Pored ovog proizvoda i nargile su postale veoma popularne, naročito za tinejdžere. Nargila barovi posluju sve bolje, čak se i reklamiraju, a niko ne vodi računa o tome da su nargile u stvari opasnije čak i od klasičnog duvana.

nargila jpg

Problem je što dim iz nargile sadrži veće koncentracije arsena, olova i nikla, kao i 36 puta veću koncentraciju katrana i 15 puta više ugljen-monoksida nego jedna cigareta. Jedno punjenje nargile je kao pušenje kutije cigareta odjednom, upozorava Vesna Inbronjev iz Savetovališta za odvikavanje od pušenja.

"Prodaja duvanskih proizvoda je u Srbiji zabranjena osobama mlađim od 18 godina, što se odnosi i na nargile, a mi imamo situaciju da deca od šestog razreda osnovne do onih iz srednje škole najviše uživaju u nargilama i sve su češće mušterije. Oni se oko nargile socijalizuju na potpuno pogrešan način, a nisu ni svesni koliko je nargila opasna po zdravlje", kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da sve češće dolazi do intoksikacije među mladima, jer ne mogu da apsorbuju toliku količinu štetnih supstanci u kratkom periodu. Pored zavisnosti i trovanja, za pušenje nargile koristi se i aluminijumska folija koja je kancerogena, a deljenje nargile često dovodi do širenja zaraznih bolesti i respiratornih oboljenja. Naime, iako se vrhovi za pušenje ne dele, crevo kroz koje udišemo dim, delimo svi i ono može biti puno virusa i bakterija.

Tokom pušenja nargila, oslobađa se dim koji sadrži ugljendioksid, kancerogena i toksična jedinjenja. Kao i kod cigareta, svi ovi elementi uzročnici su malignih, bolesti srca, krvnih sudova i pluća, smanjene plodnosti. Pored toga, neretko više osoba koristi isti nastavak za usta, što nosi rizik od zaraznih bolesti.

Štetni sastojici duvanskog dima koji izazivaju maligna oboljenja ne filtriraju se prolaskom dima kroz vodu, a dim koji se udiše jednako štetno utiče na srce i pluća, kao cigareta.

Vesna Inbronjev ističe da bi zabrana pušenja u javnim prostorima morala da se odnosi i na elektronske cigarete, nargile i IQOS cigarete, jer im je svima u osnovi nikotin.

"To preporučuje i Svetska zdravstvena organizacija, bez obzira na to što neki od tih proizvoda nisu štetni za okolinu. Mi vidimo da se elektronske cigarete konzumiraju u restoranima, bioskopima, pozorištima, ali bi zabrana morala da se odnosi i na njih", tvrdi naša sagovornica.

Celu emisiju "Za i protiv" poslušajte na našem podkastu.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Zabranom pušenja šaljemo poruku o osnovnim ljudskim pravima

Dve trećine građana u Srbiji su pušači, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Većinu čine aktivni pušači. Svakog dana se popuši…

.

Ništa lakše od ostavljanja pušenja?

Danas je četvrti januar, dakle, četvrti dan od kako je trebalo da prestanete da pušite. Institut za javno zdravlje "Batut"…

.

Trećini pušača mlađih od 20 godina preti smrt

Najmanje trećina svih muških pušača mlađih od 20 godina u Kini umreće prerano ukoliko ne ostave cigare, zaključak je novog…

.

Srbija odlučna protiv pušenja

Povećanjem akciza na "obične" cigarete i uvođenjem akciza na elektronske cigarete država je očigledno odlučila da pomogne 2,5 miliona pušača…

.

Ono što je ubilo ptice, ubija i ljude

Članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pronašli su pre petnaestak dana više od 800 mrtvih ptica na oranicama…

.

O budućnosti medija, novinarstva i trendova

Predavanje "Budućnost medija – trendovi u SAD" koje će održati svetski poznata autorka prof. dr Niki Ašer sa Univerziteta u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo