...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Majkić

Društvo / Zdravlje

Malo se priča o seksualnosti osoba sa invaliditetom

02.09.2020.

Filmski festival "Uhvati film" pokrenuo je projekat Seksualnost nevidljivih: film i realnost sa idejom rušenja stereotipa i predrasuda o osobama sa invaliditetom i njihovoj seksualnosti. U okviru projekta predstavljeni su filmovi koji se bave ovom temom i održane tribine. 

.

Ovaj festival nekoliko godina unazad pokušava da problematizuje neke teme o kojima se ne govori previše. Kako kaže direktorka festivala Milesa Milinković shvatili su da u arhivi imaju filmove koji se bave ovom temom i koji su je obradili na umetnički način.

"Seksualnost je generalno tabu tema iako smo mi, kao društvo, okruženi seksom, i u filmovima i pričamo o tome svakodnevno. Zapravo adekvatan pristup temi seksualnosti nije baš zastupljen. Naročito kada je seksualnost osoba sa invaliditetom u pitanju jer oni imaju malo više izazova u prihvatanju seksualnosti. Malo se priča sa njima o tome", naglašava Milesa i dodaje da se kod osoba sa invaliditetom seksualnost stavlja na stranu uz mišljenje da oni imaju druge, važnije, probleme:

"Potreba za intimnošću i seksualnošću je jednako važna svima, kao potreba za kretanjem, obrazovanjem, za egzistencijom".

uhvatifilm png

Razgovor sa Milesom poslušajte u plejeru:

Milesa kaže da sve rade u cilju prihvatanja osoba sa invaliditetom kao jednakih i ravnopravnih u društvu.

"S obzirom da je seksualnost jedna od tema koja se negira osobama sa invaliditetom, mislimo da one mogu da budu aktivne i u toj oblasti. Treba da srušimo predrasude, promenimo perspektivu, jer osobe sa invaliditetom neretko usvoje te neke predrasude o sebi i žive sa tim i negiraju sopstvenu seksualnost", kaže Milesa.

uhvatifulmm png

Neki od problema sa kojima se osobe sa invaliditetom svakodnevno suočavaju jesu i problemi kretanja i nepristupačnih prilaza. To ume da prouzrokuje niz drugih.

"Osnovno pravo na kretanje je ugroženo, onda samim tim ne mogu da se obrazuju, zapošljavaju, da stvaruju kulturu i umetnost, da stvaraju partnerske odnose, ne žele da se ostvare kao roditelji. Žene sa invaliditetom su dvostruko ugoržene: i kao žene i kao osobe sa invaliditetom. Još ako imaju još neki identitet, kao transrodnost ili drugačija sekusalna orijentacija od heteroseksualne, zamislite sa kakvim se problemima ta osoba sa invaliditetom susreće", kaže Milesa. 

Ovaj projekat realizuje se u okviru programa "Umetnici sad!", fondacije Novi Sad 2021. Ove godine festival “Uhvati film” slavi punoletstvo i planiraju da prošire priču i pokažu kojom vrstom umetnosti se bave osobe sa invaliditetom iz inostranstva a koja nije zastupljena u Srbiji i Novom Sadu. Kažu da će pokazati sjajne umetnike iz naše zemlje, regiona, ali i šire.

Fotografije: facebook.com/uhvatifilm

J. Božić

 

 

Možda te još zanima:

.

Promenite perspektivu o invaliditetu

Ovogodišnji, 18. festival "Uhvati film" počeo je u Kulturnom centru Novog Sada performansom Tanje Josić i Novaka Josića "Prožimanje", nakon…

.

Pravo na ličnog asistenta je pravo na samostalan život

Usluge personalne asistencije za osobe sa invaliditetom u Novom Sadu, za razliku od nekih drugih gradova u Srbiji, još uvek…

.

Pozorišne radionice na temu diskriminacije

Omladinska organizacija BalkanIDEA Novi Sad organizuje besplatan tromesečni program radionica nazvan "(Ne) Mogu da odglumim". Program je namenjen mladima uzrasta…

.

Volontiraj na Festivalu "Uhvati film"

Kreativno-afirmativna organizacija Parnas poziva volontere da daju doprinos u organizaciji i realizaciji 17. Međunarodnog filmskog festivala "Uhvati film". Volonteri će…

.

Obrazovanje osoba sa invaliditetom nije lako

Inkluzivno obrazovanje se odnosi na mogućnost škole da obezbedi kvalitetno obrazovanje svoj deci, bez obzira na njihove različitosti. Inkluzija se…

.

Realna cena maski je ona pre korone

Sećate li se onog perioda karantina i "pikova", kada su jednokratne maske koštale i po 120 dinara? I kada je…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 05:00 Music Mix by Majkić
  • 11:00 Leto na O radiju

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo