.
Trenutno
Music mix by Marko
 Marko Balać
Društvo / Zdravlje

Lekalizacija pred Ministarstvom zdravlja

19.02.2015.

   Zahtev za legalizaiju kanabisa u medicinske svrhe predat je danas Ministarstvu zdravlja. Udruženje "Lekalizacija Srbije" ovim Zahtevom želi da podstakne izmenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama kojim bi se dozvolila upotreba kanabisa u zdravstvenom sistemu Srbije.

.

Izvor i foto: lekalizacija.rs

   Kako su objavili su na svom zvaničnom sajtu, današnji dan je od istorijskog značaja jer vraća nadu obolelim građanima Srbije da ću uskoro dobiti mogućnost da se legalno leče preparatima koji im pomažu da prežive i poboljšaju svoje zdravstveno stanje.

   "U obrazloženju inicijative naveo sam nekoliko ključnih činjenica koje bi mogle opredeliti nadležne institucije da pozitivno reše ovu materiju. Ukratko, radi se o tome da je u većini razvijenih zemalja sa organizovanim i kvalitetnim zdravstvenim sistemom već duže vreme medicinska upotreba kanabisa potpuno legalizovana i dostupna pacijentima sa definisanim indikacijama. 

   Legalizacija bi takođe omogućila bolji uvid u stanje pacijenata koji već uzimaju kanabis kao lek kod različitih, a prvenstveno malignih bolesti, bez kontrole lekara", rekao je Dr Milan Savić, potpredsednik Udruženja "Lekalizacija Srbije" i direktor bolnice "Sveti Sava" u Beogradu.

   On je dodao i da je ovaj Zahtev dovoljan za pokretanje postupka, javnu raspravu, skupštinsku debatu i što je najvažnije - uključivanje svih relevantnih institucija i pojedinaca koji bi mogli da legalnom procedurom doprinesu donošenju najboljeg rešenja i za pacijente, i za državu.

   Zahtev sadrži medicinsku dokumentaciju nekoliko stotina pacijenata koji su se kanabisom uspešno lečili ili se još leče od više vrsta obolenja: teških karcinoma, multiple skleroze, dijabetesa, glaukoma, epilepsije... U dokumentaciji su i prevodi kliničkih studija i istraživanja o dejstvu kanabisa i njegovoj primeni u medicini, kao i predlog izmene Zakona o psihoaktivnim supstancama i nekoliko uspešnih modela kontrole gajenja i primene medicinskog kanabisa (konoplje) u zemljama koje su legalizovale kanabis.

L.R.

.
Svesni smo sparine koja prati ovo promenljivo vreme, pa je najbitnije da svoj organizam mazimo i pazimo. Da ne biste dehidrirali,…
.
Sindrom sagorevanja na poslu najčešće obuzima mlade radnike, ambiciozne i željne dokazivanja, te spremne da život podrede radnim…
.
U okviru Društvenog centra Grupe IZAĐI, u Novom Sadu sa radom počinje psihološko savetovalište za lgbt+ osobe i njihove porodice.…
Program
Kalendar događaja
Jul 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
    
Anketa

Da li vidite Srbiju u EU?