.
Trenutno
RetroTips
 Jovan Marjanović i Predrag Novković
Društvo / Zdravlje

Korisne informacije o alkoholu

24.12.2014.

   Većina nas pije alkohol. Međutim, ne umemo da izračunamo koliko smemo da popijemo, a da i dalje imamo manje procenta alkohola u krvi od dozvoljenog nivoa.

.

   Na predavanju Preventivnog centra u Infopolis omladinskom centru sinoć pričalo se o tome šta je standardno alkoholno piće (3,3 dl piva, 1,4 dl vina ili 0,4 dl žestine) i kako da odgovorno pijemo.

   Osobe koje piju alkohol imaju značajno manje razvijen hipokampus, deo mozga zadužen za učenje i memoriju, a koji je posebno osetljiv na štetno dejstvo alkohola u adolescenciji, što znači da pre ispita, kolokvijuma ili kontrolnog ne bi trebalo da pijemo.

   - Alkohol deluje na limbički sistem, centar u mozgu koji je zadužen za pamćenje i osećanja. Kada pijemo, naša osećanja se preuveličavaju i sećanja na bivšeg momka/devojku ili simpatiju nam naviru, pa ih zato zovemo ili šaljemo SMS. Pored toga, alkohol nas dezinhibiše, pa nas ništa ne sprečava da uradimo nešto što trezni ne bismo, rekla je direktorka Preventivnog centra Duška Mustapić.

   0,03 litra žestokog pića (votka, rakija, džin, viski, tekila, šotovi) sadrži istu količinu alkohola kao 0,3 litra piva. Ipak, verovatno ste se zapitali zbog čega se žestoka pića smatraju "gorom opcijom" kada pijete - stvar je u vremenu koje je potrebno da biste popili jedno piće - za jedno pivo nam je potrebno oko pola sata, dok za kratka pića može biti dovoljan i sekund.

pivo

   I da, alkohol goji. Kalorije iz alkohola oslobađaju mnogo energije koja se taloži u našem organizmu u vidu masti. Čaša piva bi u proseku trebalo da ima oko 150 kalorija, a žestoka pića i do 200. Kokteli su podmukli, jer se ovde kalorije dodaju jedna na drugu, i tako margarita mmože imati i do 700 kalorija!

   Kada popijemo previše, receptori u mozgu zaduženi za pamćenju blokirani su alkoholom. Nije stvar u tome da mi zaboravljamo šta se desilo, već se memorija odnosno sećanje uopšte ni ne formira. To shvatimo tek kada se otreznimo i pokušamo da se setimo šta smo radili, jer tada nismo bili svesni svojih postupaka.

   Ukoliko popijemo jedno standardno piće, evo koliko ćemo imati promila alkohola u krvi.

DEVOJKE
55 kilograma        0,37 ‰ alkohola u krvi
70 kilograma        0,28 ‰ alkohola u krvi

MOMCI
 65 kilograma         0,26 ‰ alkohola u krvi
80 kilograma        0,2 ‰ alkohola u krv

   U Srbiji je dozvoljena granica za upravljanje motornim vozilom 0,3 promila alkohola u krvi.

   Ukoliko želite da saznate još korisnih informacija o odgovornoj upotrebi alkohola možete da odete u Preventivni centar, na četvrtom spratu Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata.

   Jasna Žugić

.
Tribina pod nazivom "(Pseudo)nauka i mentalno zdravlje" biće održanau petak, 18. oktobra u Kulturnoj stanici Svilara sa početkom…
.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Književno popodne "Čitanjem kroz krizu" biće održano u knjižari Bulevar books u sredu, 16. oktobra sa početkom u 17 časova.
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?