...
ORADIO UŽIVO

Društvo / Zdravlje

Fizičko vaspitanje potrebno studentima

05.01.2016.

Ovih dana smo preterivali sa hranom, a tako ćemo po svoj prilici i nastaviti. Ali, da li razmišljate o tome da bi to nekako trebalo i da potrošimo? Procenat obolevanja mladih izazvan nedovoljnom fizičkom aktivnošću i nepravilnom ishranom viši je u odnosu na ranije. U Zavodu za zdravstvenu zaštitu studenata lekari su primetili da fizička aktivnost nije popularna među studentima, što dovodi do povećane gojaznosti, ukočenosti, bola u leđima i iskrivljene kičme.

.

"To se naročito odnosi na period ispitnih rokova, kada su studenti zbog obaveza manje aktivni i skloni su da uče ceo dan, a to je i stresan period. Ishrana je tada bazirana na grickalicama, što nikako ne valja. Primetili smo da je fizička neaktivnost naročito izražena u zimskim periodima, od decembra do marta ili do aprilskog roka", kaže direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Veselin Dickov.

Istraživanja su pokazala da fizička aktivnost značajno doprinosi boljoj koncentraciji, boljoj sposobnosti za primanje i davanje informacija, pa doktorant Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Dragan Marinković smatra da bi studenti bili uspešniji kada bi, pored silnog učenja i obaveza na fakultetu, odvajali vreme da se prošetaju, trče, skrenu svoje misli i poboljšaju fizičko i mentalno zdravlje i duh.

"Osećam da je problem to što mladi posle srednje škole prestaju da se bave sportom, zato što nemaju prilike kao u svojim gradovima odakle su, imaju dosta obaveza na samom fakultetu i dolaze u Novi Sad gde je organizovano bavljenje sportom ili rekreacijom negde i finansijski zahtevno, odnosno skupo", dodaje Marinković.

Prema istraživanju među studentima beogradskih univerziteta, 40 odsto studenata ne praktikuje nikakvu fizičku aktivnost, a neki od razloga su nedostatak vremena i novca. Zbog manjka novca je nastao projekat Sofa, koji nudi studentima besplatnu rekreaciju.

"U Beogradu i Kragujevcu je projekat uspešniji nego u Novom Sadu, jer se  mnogo više teretana odazvalo pozivu. Imao sam mogućnost da gledam studente kako dolaze na grupne besplatne programe – njih je bilo toliko da su bukvalno ležali jedni na drugima, sale su bile prepune. Sada što su bliže praznici, to je i manje studenata. Sofa neće trajati zauvek, ali čini mi se da studenti jednostavno nemaju dovoljno novca da bi išli u teretane, pa je to jedan od razloga zašto se ne bave fizičkim aktivnostima", kaže trener u fitnes klubu Gyimnasium i učesnik projekta Sofa Mario Roška.

Ipak, oni koji se bave sportom kažu da je to dobro za telo i razvoj svake mlade osobe, osećaju se dobro, kroz fizičku aktivnost se oslobađaju stresa i zdraviji su.

Jedno od rešenja za povećanje aktivnosti moglo bi da bude uvođenje Fizičkog vaspitanja na fakultete. Još je 2013. postojala inicijativa da se fizičko ponovo uvede kao obavezan predmet na fakultetima, kao što je to bilo do devedesetih godina. Međutim, potrebno je da se o tome dogovore studenti, fakulteti i Ministarstvo sporta i omladine, kao i da prođe proces akreditacije, koja se dešava jednom u pet godina. Ekonomski fakultet ipak ima kao obavezan predmet Sport i fizičko vaspitanje, gde se od studenata traži da učestvuju u sportskim  aktivnostima, kao što su Fruškogorski maraton, razne trke, fitnesi i učešća u turnirima u organizaciji fakulteta.

"Išao sam na šetnju na Frušku goru i dobili smo deset bodova, a za Fruškogorski maraton sam dobio 40 bodova i to je to. Donekle je smešno što imamo fizičko, ipak smo došli na Ekonomski fakultet. Realno, ok je predmet, odradili smo dva boda i to je to", kaže student Ekonomskog fakulteta Norbert Repaši.

Rezultati istraživanja "Sport na beogradskim univerzitetima", pokazuju da 86 odsto akademaca izjavljuje da voli sportske aktivnosti, a polovina studenata je zainteresovana da se bavi sportom na univerzitetu. Studenti se uglavnom slažu da treba uvesti sport kao predmet na studijama. Veći broj smatra da sport treba da bude izborni predmet na prvoj (64 odsto), ali i na svim ostalim godinama studija (63 odsto), a u manjem broju smatraju da to treba da bude redovni predmet na prvoj (54 odsto), pa i ostalim godinama studija (36 odsto anketiranih).

Ako želite da se aktivirate, ali ne znate kako – raspitajte se o sportskim sekcijama na fakultetima, jer uglavnom postoje košarkaški, fudbalski i odbojkaški klubovi, a možda i neki drugi. Ako ipak volite rekreaciju na spravama, predlažemo na proleće da se prošetate ili otrčite do teretane na keju, koja je u blizini fakulteta. Takođe, u teretani Gymnasium od 11. januara ponovo počinju besplatni treninzi.

Jasna Žugić (zugicjasna@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Uvode se ograničenja za Facebook i Instagram

Kompanija Meta najavila je primenu novih ograničenja pristupa određenim sadržajima za adolescente na Facebooku i Instagramu, kako bi promovisala "bezbednu…

.

Slike ljudi i ruševina koje se ne zaboravljaju

Osim spasilačkog tima MUP-a Srbije, jedini medicinski tim iz Srbije koji je nakon nedavnog katastrofalnog zemljotresa boravio u Turskoj bio…

.

Seksualno obrazovanje je nužna potreba

U poslednje vreme, u našoj zemlji vesti o koroni zasenile su još teže teme: silovanje i seksualno zlostavljanje. Tu mračnu…

.

Hrana kao rešenje svih problema

Postoje dva ishoda svake situacije u kojoj upadnemo u neki problem. Ili potpuno prestanemo da jedemo - ili počnemo da…

.

Motivi su razni ali uspehu se svi radujemo

Učesnica jučerašnjeg panela na OPENS zoni, prvakinja u stonom tenisu na paraolimpisjskim igrama, Borislava Perić došla je i do našeg…

.

Norvežani fizičko zamenili "eSportsom"

I dok mnoge škole širom Evrope insistiraju na fizičkom vaspitanju, jedna srednjoškolska ustanova u Norveškoj odlučila je da svojim đacima…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo