...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music Mix by Bea

Društvo / Zdravlje

Dunav prezasićen otpadnim vodama

21.08.2019.

Da je Dunav zagađen fekalijama nije nova informacija, ali bi činjenica da je najviše zagađen na našem delu toka, uz one u Rumuniji i Bugarskoj, trebalo ozbiljno da nas zabrine. Mikrobiološko istraživanje koje je sprovela grupa austrijskih univerzitetskih naučnika, pokazalo je da je situacija posebno kritična u Novom Sadu i Beogradu, gde je pronađeno i veoma visoko prisustvo bakterije ešerihije koli.

.

Foto: RTV, pixabay

"U Srbiji, zemlji koja nije članica Evropske unije, ne postoje postrojenja za preradu otpadnih voda, tako da je kritičan do ekstremno visok nivo zagađenosti fekalijama na toku Dunava kroz velike gradove kao što su Novi Sad i Beograd", rekao je Gernot Zarfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.   

Igor Jezdimirović iz Inženjera zaštite životne sredine, za Oradio kaže da Dunav može da apsorbuje velike količine otpadnih voda, ali da i on ima svoje granice.

"Naša sreća u Novom Sadu i Beogradu je to što imamo Dunav koji ima kapacitet i mikrobiologiju koja može da preradi sve što izlijemo. Međutim, to ne može da ide u nedogled. Dunav je između druge i treće klase kvaliteta, što znači da nije baš za sve upotrebe, a sa druge strane, da se zbog nedostatka prečišćavanja stalno pojavljuju razlčičite bakterije koje mogu da naškode ljudima", kaže Jezdimirović

kolektor jpg

Novi Sad otpadne vode u Dunav izliva na dva mesta u centru grada, kod Spomenika žrtvama fašizma i kod Žeželjevog mosta. Tu se i najbolje vide posledice nehajnog odnosa prema reci, jer je smrad svakodnevno nepodnošljiv.

Stoga je grad počeo izgradnju novog kolektora otpadnih voda, upravo kod Žeželjevog mosta, što je prvi ozbiljan korak ka izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda iz novosadske kanalizacije. Prema prvim najavama, centralni prečistač u Novom Sadu trebalo bi da bude gotov do 2021. godine.

Jezdimirović potvrđuje da bi grad uskoro mogao da dočeka rešenje za otpadne vode, ali da tu treba povesti računa i o industriji.

"Pored fekalnih voda, mnogo opasnije su industrijske vode. One su opterećene mnogo opasnijim materijama. Tu često ima teškoh metala, hemikalija koje su veoma opasne i sve to se direktno izliva u naše reke i kanale, bez ikakvog prečišćavanja", kaže Igor.

dunav1 jpg

Istraživanje austrijskih naučnika sprovedeno je na 2.600 kilometara dugom toku Dunava od njegovog izvora u Nemačkoj, do ušća u Crno More u Rumuniji. Uzorci su uzimani sa 30 lokacija na sredini reke, kao i na obalama, a analizirane su i glavne pritoke. U Institutu za javno zdravlje kažu da je Dunav kod Novog Sada u drugoj klasi kvaliteta i da bi svi koji se kupaju, obavezno morali da se istuširaju.

"Dunavska voda kreće se između druge i treće klase kvaliteta, u njoj ima dosta fekalnih bakterija i građanima preporučujemo obavezno tuširanje čistom vodom odmah po izlasku iz reke", saopštili su iz Higijenskog zavoda.

Što se ostatka dunavskog toka tiče, istraživanje je poazalo da je situacija u Mađarskoj je znatno popravljena, austrijski deo Dunava ima veoma nizak nivo zagađenja, kao i nemački. Najproblematičniji deo sada je naš, jer se situacija u Rumuniji znatno poboljšala poslednjih godina.

Igor Jezdimirović iz Inženjera zaštite životne sredine kaže da bi nerešavanje ovog problema, osim zdravstvenih posledica po stanovništvo i ugrožavanje vode za piće, uskoro mogle da budu i tužbe država nizvodno od Srbije.

P.K.

Možda te još zanima:

.

Koronavirus mladima doneo otkaze

Pandemija koronavirusa dovela je, na svetskom nivou, do toga da je veliki broj mladih izgubio ili se očekuje da će će…

.

Strah od pandemije nije ugrozio studentsku razmenu

Studenti u Srbiji, zbog epidemije koronavirusa, kao i svi ostali, morali su iz korena da menjaju svoje navike. Ipak, stiče…

.

Diskriminacija, digitalno nasilje i borba za prava

Pripadnici LGBT populacije se i dalje bore za ravnopravnost i prihvatanje u društvu. Prva Parada ponosa u Srbiji održana je…

.

Dok ne prorade kampovi, volontiranje onlajn

U Srbiji se svake godine organizuje oko 30 volonterskih kampova iza kojih stoje Mladi istraživači Srbije, odnosno, njihov volonterski servis…

.

Stanari domova odgovorni za svoje stvari, bez obzira na vanredno stanje

Studenti se polako vraćaju u domove, uz potvrde da imaju obaveze na fakultetu. Zbog toga što su domovi u jednom…

.

Ne živimo u ravnopravnom društvu

"ON/A ravnopravno OsN/Aženi" je projekat u kome su mladi razmatrali stereotipe i predrasude koje postoje u našem društvu, upoređivali ih…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Marko
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo