...
TRENUTNO16:30 - 16:45Tehnologija

Društvo / Zdravlje

Biciklistička sezona u Novom Sadu u punom jeku

26.07.2016.

Leto je najbolje vreme da u potpunosti iskoristimo svoje dvotočkaše. Biciklistička sezona u Novom Sadu počela je da se zahuktava još s proleća i sada je na samom vrhuncu, a o tome da se lagano krećemo ka tituli biciklo-grada svedoče i ohrabrujuće cifre i brojnost bicikala na ulicama.

.

foto: novisad.rs

Više udruženja i inicijativa zalaže se da se Novi Sad pretvori u biciklo-grad. Svi uslovi su tu, samo ih treba usavršiti i preporučiti građanima kao sjajnu alternativu zagađenju i fizičkoj neaktivnosti koju donose automobili.

Da je vožnja bicikla sve popularnija u Novom Sadu govore i brojke koje stužu iz Parking servisa. Portparolka tog preduzeća Jasna Kovčin rekla je da sistem za iznajmljivanje bicikala NS Bike postoji već šest godina i da je od početka ovogodišnje sezone, u aprilu, zabeležio rekordnih 4.500 korisnika, kao i više od 11.000 pojedinačnih iznajmljivanja.

"Očigledno je da je ovaj sistem u potpunosti prihvaćen i zahvaljujući njemu, bar u letnjem periodu, imamo manji broj automobila na ulicama, manje gužve i zagađenja. Do sada je parking servis izgradio 12 stanica za iznajmljivanje, a početkom sledeće godine planiramo izgradnju još jedne. Cene iznajmljivanja su samo 20 dinara po satu, odnosno 100 dinara za celodnevno korišćenje bicikla", rekla je Jasna za Oradio.

trifkovic na biciklu

Vožnja leti može biti naporna zbog velikih vrućina, ali zato je tu predstavnik Novosadske biciklističke inicijative Marko Trifković, sa nekoliko saveta kako da izbegnemo toplotne udare ili neprijatno znojenje.

"Prvi i osnovni savet je sam stil vožnje. Ne treba preterivati u dinamičnoj vožnji, jer što se više opterećujemo, više se zagrevamo i znojimo. Drugi savet je datreba ipak birati i rutu vožnje. Glavne novosadske saobraćajnice uglavnom imaju hladovinu. I treći savet je svakako ono što nosimo na sebi, to treba da budu laganije stvari, prozračne, pamučne. Novi Sad je generalno tokom cele godine pogodan za vožnju i to je i pospešilo da ljudi još više voze bicikl", ispričao nam je Marko.

Dodao je da treba obratiti pažnju na oblačenje u slučaju da idete u neku od državnih institucija, gde nije dozvoljeno ulaziti u šortsevima i majicama na bretele.

tihana jpg

Sa druge strane, portparolka Turističke organizacije Novi Sad Tihana Putin, kaže da sjajni uslovi za biciklizam u gradu predstavljaju i turistički potencijal. Iako TONS ne beleži da li su turisti u grad stigli biciklom, povećanje broja ciklo-turista je sve vidiljivije.

"TONS ima u pripremi i biciklističku mapu, koja će imati ucrtane parkinge, predlog smeštaja koji su ciklo friendly, ucrtanu rutu EuroVelo6, a samim tim će biti ucrtano i šire područje od Bačke Palanke do Sremskih Karlovaca, zatim servis za bicikle, staze biciklističke u gradu i podebljane rute za obilazak atrakcija i biće dostupna na našem sajtu", objasnila je Tihana.

Zima je daleko, leto u punom jeku, nema razloga da ne iskoristite sve potencijale za biciklizam koji nudi Novi Sad, a vožnja vas možda odvede i u delove grada koje još niste dovoljno istražili. Zahvaljujući svim mogućnostima za bicikliste koji nudi Novi Sad, sve je izvesnije da ćemo uskoro živeti u pravom ciklo-gradu.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Descenders: Drugačija doza adrenalina

Kada pričamo o trkačkim video igrama prva asocijacija su automobili, što je i normalno. Danas ćemo ipak probati nešto drugačije…

.

Business run je trka u kojoj svi pobeđuju

Jedan od najvećih sportskih događaja u novijoj istoriji Novog Sada svakako je bilo Evropsko prvenstvo u planinskom biciklizmu, održano prošle…

.

"You are an Ironman" ostane za čitav život

Da biste postali "Ironman" potrebno je da isplivate 3,8 kilometara, vozite bickl 180km i istrčite veliki maraton u njegovoj standardnoj…

.

Vožnja pored Dunava vraća u detinjstvo

Gradska legenda, dobar momak, u mladosti iskreni sportista, a potom, u najboljim godinama fanatični rekreativac. Ako tražite čoveka čiji je…

.

Varanje u video igrama pogađa i virtuelni biciklizam

Online platforme za virtuelni biciklizam postale su popularne tokom karantina, među njima i Zwift koji omogućava da se zadnji točak na biciklu…

.

Biciklističke muke kao svakodnevna frustracija

Jednog jesenjeg dana 1865. godine, dvojica muškaraca sedela su u kafani u Ansoniji, saveznoj državi Konektikat, umirujući živce sa par…

  • 16:10 Pesma dana
  • 16:20 Popodne na O radiju
  • 16:30 Tehnologija
  • 16:45 Prava stvar
  • 17:00 Dnevna soba

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo