...
TRENUTNO18:45 - 19:00Lampica

Društvo

Večita dilema: ostati ili otići?

08.12.2022.

Godinama unazad mnoga istraživanja i statistike pokazuju da se stanovništvo iseljava iz Srbije zbog potrage za boljim poslom i stabilnijom budućnošću. Najčešće su u pitanju mladi, visokoobrazovani i radno sposobno ljudi, zbog čega sve češće čujemo termin "odliv mozgova".

.

Izvor: www.reuters.com

Procene iz Strategije za ekonomske migracije objavljenje 2019. godine govorile su da se godišnje iseljava između 30 i 60 hiljada ljudi iz naše zemlje. Prema Indeksu konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma, Srbija se redovno rangira na poslednjim mestima po "odlivu mozgova". 

Međutim, istraživanje Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije tvrdi da smo u periodu od 2015. do 2019. godine ustvari imali priliv mozgova. Takođe, prošlogodišnje istraživanje koje je sproveo program Ujedinjenih nacija za razvoj pokazalo je da se mladi vraćaju u zemlju.

Novosadski studenti, prema anketi koju smo sproveli, izjasnili su se da, za sada, žele da ostanu u svojoj zemlji. Neki od njih su takođe voljni da istražuju i žive nekoliko godina u inostranstvu, pa da se vrate u Srbiju.

predstava png

Mladi iz Centra za pozorišna istraživanja razmišljajući o problemima mladih došli su na ideju da osmisle predstavu pod nazivom "I… Šta ćemo sad" koja se bavi dilemom da li ostati ili napustiti zemlju, kaže glumica Centra Anja Pejinović. U realizaciji su im pomogli i dramski pedagog Armin Joha Hadžimusić i profesorica master studija Primenjenog pozorišta Hristina Moratidou. Predstava je osmišljena po modelu forum teatra, to jest teatra potlačenih, koji je ustvari forma interaktivnog pozorišta. 

"Predstava će imati tri kratke scene. Urađena je po metodologiji forum teatra. U njima imamo onog ko je potlačen i tlačitelja. Potlačeni se nalazi u situaciji za koju ne vidi rešenje. Mi ni ne nudimo rešenje, već ostavljamo publici da se priključi i dođe zajedno sa nama do rešenja", objašnjava Anja. 

Sama predstava traje oko 30 minuta, a nakon nje kreće interakcija sa publikom gde se potražuje rešenje za prikazane probleme. Kada se diskusija završi, scene nastavljaju po pređašnjim instrukcijama publike. Svako od glumaca osmislio je jednu priču koja nije istinita, ali može svakome da se dogodi, te publika može da se pronađe u njima.

predstava druga png

"Moj lik je Aleksandra, koja ima 18 godina i želi da studira glumu, ali je roditelji ne podržavaju, te nastaje problem. Imamo i priču zaljubljenog para koji je dugo zajedno, vereni su, ali devojka dobija posao u Belgiji. Tu nastaje problem, da li će on otići sa njom ili ostati ovde, gde mu je sigurno okruženje. Imamo priču gde jedna devojka želi da se zaposli u klinici, veoma je stručna, školovala se u inostranstvu, ali na klinici postoji upravnica koja zapošljava ljude preko veze", kaže Anja.  

Ekipa Centra za pozorišna istraživanja poručuje mladima da treba da ostanu u Srbiji, da se bore za nju i učine je lepšom za sebe i buduće naraštaje. Takođe, pozivaju mlade da im se pridruže i učestvuju u predstavi koja će se odigrati u petak 9. decembra s početkom u 19 časova i 30 minuta u prostorijama Omladinskog kluba OPENS (Bulevar despota Stefana 5).

D. Predin

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladima starost ne živi u Srbiji

Srpski student ne razmišlja o starosti i penziji. Želi da što pre završi fakultet, pronađe posao i u sve većem…

.

Grad će pokušati da spreči iseljenje građana Depresije

Grad Novi Sad će svim pravnim i faktičkim sredstvima pokušati da spreči iseljenje stanovnika Depresije, izjavio je danas pomoćnik gradonačelnika…

.

Radionica za mlade u Galeriji Matice srpske

Povodom Međunarodnog dana mladih, Galerija Matice srpske organizuje radionicu "Mladi grade mir", u subotu 12. avgusta, u 11 časova. Radionica…

.

Mladi sanjaju odlazak, nema ko da ih zaustavi

Australija, Kanada i Nemačka tri su države koje masovno privlače mlade obrazovane ljude iz Srbije. Na korak iza njih su…

.

Mladima starost ne živi u Srbiji

Srpski student ne razmišlja o starosti i penziji. Želi da što pre završi fakultet, pronađe posao i u sve većem…

.

Mladim naučnicima je dosta Srbije

Više od 80 odsto ispitanih mladih naučnika iz Srbije smatra da je perspektiva u državi za njih loša ili da…

  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:30 Album nedelje
  • 18:45 Lampica
  • 19:00 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo