...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Varga: Ukrajina je revolucija mladih

14.08.2015.

Ukrajinska kriza i rat u sred Evrope, su događaji koji su definitivno obeležili prethodne dve godine, a njihov uticaj na zapadnu Evropu, okolne zemlje i svakako Srbiju, pokazao se kroz promenu i uspostavljanje novih odnosa sa Rusijom. 

Novinar i istraživač iz Novog Sada Boris Varga turbulentna dešavanja u Ukrajini nakon Majdanskog ustanka sabrao je u knjigu "Evropa posle Majdana", koju je priredio i izdao SKCNS. Varga je deo svog školovanja proveo upravo u ovoj zemlji i veoma je dobar poznavalac njenih političkih i socijalnih pitanja.

.

U pitanju su sabrani originalni tekstovi koji su objavljivani u raznim medijima tokom trajanja Ukrajinske krize, od zime 2013. i prvog ustanka na Majdanu, pa do pobede proukrajinske opcije i početka sukoba i aneksije na istoku zemlje. U tekstovima je objašnjen i prošireni sukob koji se odnosi na Evropu, SAD i sa druge strane Rusiju, sve do potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku u februaru 2015. 

Varga kaže da je ukrajinski ustanak bio zapravo ustanak mladih, koji su se pobunili protiv promene političkog smera vladajuće strukture u zemlji.

"Ukrajinska kriza je sukob između podeljenog ukrajinskog društva na one koji su zemlju želeli da vode ka Evropi i onih koji su bili za rusku opciju. Ceo taj ustanak u Kijevu je zapravo bio ustanak omladine. Omladina je bila ta koja je odmah prvo veče, kada su čuli da su Viktor Janukovič i njegova vlada odustali od evropskog puta, izašli na ulice. Sve je počelo jednim internet postom Mustafe Najema i zahvaljujući tome danas u Ukrajini imamo ono što bi se moglo nazvati proevropskom vladom i predsednikom", kazao je Varga. 

Dešavanja u Ukrajini samo su se naizgled smirila posle potpisivanja mirovnog sporazuma u Minsku, a prema Varginom mišljenju sada se tamo vodi tihi ekonomski rat. Iako ratnih dejstava nema, sukobi su konstantno na ivici eskalacije. On upozorava da taj mirni sporazum ne funkcioniše u potpunosti.

"Nastavio se jedan veoma bizaran carinski i ekonomski rat, gde se poslednjih dana uništavala roba uvezena u Rusiju sa Zapada. U pitanju je zaista jedan intenzivan sukob, iako mi toga možda nismo svesni, jer nakon prestanka oružanih dejstava sve manje vesti dolazi u Srbiju", kazao je Varga.

Knjiga "Evropa posle Majdana" baca svetlo i na Srbiju u sred ovog novog evropskog rata, na njen položaj i odnos prema zbivanjima, kao i ulogu mladih u našoj zemlji, a postavlja i pitanje da li bi oni bili dovoljno jaki i motivisani da se suprotstave politici koja bi ih udaljila od Evrope, ukoliko bi se tako nešto desilo i ukoliko bi smatrali da je to protiv njihovog interesa. 

Kako je objasnio, od kako je u Srbiji Srpska napredna stranka (SNS) promenila svoju politiku i postala saglasna sa evropskim putem zemlje, kod nas ni ne postoje jake političke sile koje bi se protivle evropskim integracijama.

"No, mladi u Srbiji još nisu spremni na pobunu i politički aktivizam. Međutim, moj zaključak je da bi verovatno, ukoliko bi bio ugrožen evropski put, i kod nas upravo mladi prvi reagovali", kazao nam je Varga. 

On je dodao da moramo biti svesni koliko smo mi deo te priče, jer isto kao i Ukrajina, Srbija još nije integrisana u Evropsku uniju, niti imamo mogućnosti da se integrišemo u "neku rusku konstrukciju".

"Mi se ipak nalazimo u jednoj nestabilnoj zoni. Ne želim da kažem da je Rusija u ovom slučaju loša ili dobra opcija, ali ono što je po mom mišljenju mnogo važnije je da na nju prestanemo da gledamo preko tenkova, političkih sila koje njom vladaju i preko njene želje za dokazivanjem, već preko sjajnih savremenih pisaca, muzike i umetnika, koji zadivljuju ceo svet. Mislim da je to prizma kroz koju treba da počnemo da posmatramo Rusiju", dodao je Varga. 

Maja Leđenac 


Možda te još zanima:

.

Vebinar o mobilnosti mladih

Vebinar pod nazivom "Eurodesk - prilike za mobilnost mladih u Evropi" je namenjen osobama do 30 godina, kao i (omladinskim…

.

Bogat program na Ritmu Evrope

Manifestacija Ritam Evrope, koja se u organizaciji Studentskog kulturnog centra Novi Sad 9. maja tradicionalno održava već 15 godina povodom…

.

Evroskepticizam kod mladih: Slika i prilika današnjih medija i političkih narativa

Evropska unija (EU) je ovu, 2022. godinu, proglasila za Evropsku godinu mladih. Aktivnosti će podrazumevati i promovisanje učešća mladih u…

.

Međunarodna konferencija o evropskoj omladinskoj kulturi u Novom Sadu

Međunarodna konferencija “Omladinski sporazum o kulturnoj participaciji u Evropi”, biće održana 21, 22. i 23. marta u Novom Sadu, u…

.

Izložba koja želi da prikaže neku drugačiju Evropu

Nedavno je u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine nedavno je otvorena izložba pod nazivom "Evrovizion: Crossing stories and spaces". Izložba se…

.

Razmene i prilike za mlade, Evropski dnevnik i konkurs “Evropa i ja”

Radi što boljeg informisanja mladih o Evropskoj uniji i prilikama za neformalno obrazovanje koje im ona pruža, Delegacija Evropske unije u…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo