...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Vandalizam sprečava recikliranje

13.06.2015.

Poklopci sa podzemnih kontejnera u Ulici Koste Racina i preko puta Srednje umetničke škole "Bogdan Šuput" nalaze se u "Čistoći" gde su na popravci i čim budu gotovi ekipa tog preduzeća ponovo će ih postaviti na te kontejnere, objasnili su za portal mojnovisad.com iz ovog gradskog preduzeća.

.

Prema rečima portparolke "Čistoće" Sofije Mitrović kontejnere najčešće oštećuju sakupljači sekundarnih sirovina, koji od tog posla žive, pa ne prežu ni da odlome poklopac kako bi došli do sirovina za prodaju.

"Naši radnici, koji su svakodnevno na terenu, kada uoče oštećene poklopce oni ih skidaju i donose u firmu gde se ti poklopci popravljaju i nakon toga vraćaju na kontejnere. Nažalost, ne postoji način da mi zaustavimo uništavanje kontejnera, jer nemamo mogućnost da kažnjavamo vandale, ali obraćamo se nadležnim službama i na njima je da taj problem reše", objašnjava Mitrović.

Kako je rekla, ne postoji trajno rešenje koje bi zaustavilo skidanje poklopaca sa podzemnih kontejnera. Zbog toga "Čistoća" trpi velike finansijske gubitke, jer popravka, kao i nabavka novih kontejnera košta.

"Podzemni kontejneri su konstrukcijski takvi i ne postoji način da se poklopci fiksiraju kako se ne bi mogli otkinuti. Da podsetim, imali smo i kontejnere za odlaganje pet ambalaže, ali smo to ukinuli, jer smo svakodnevno na terenu nalazili razvaljene katance i poklopce, pa smo ih neprekidno popravljali i to je bio veliki trošak", rekla je Mitrović.

Inače, na problem podzemnih kontejenera u Ulici Koste Racina, ukazali su posetioci portala mojnovisad.com kroz rubriku "Megafon". Ova rubrika upravo je i namenjena građanima Novog Sada i mesto je na kome mogu upozoriti na sve one male probleme koji im stvaraju nelagodnosti u svakodnevnom životu. 

 

NEPRIJATNI MIRISI: Zbog visokih temperatura i zagrevanja metalnih kontejnera na pojedinim mestima počeli su da se šire neprijatni mirisi iz smeća. Mitrović kaže da ekipe “Čistoće” s vremena na vreme peru kontejnere, ali apeluje i na sugrađane da adekvatno pakuju smeće kada ga bacaju.
- Upravo zbog neprijatnih mirisa i razbacivanja smeća oko kontejnera mi smo i počeli da ugrađujemo podzemne kontejnere i to ćemo i u narednom periodu nastaviti da radimo - kaže Mitrović.

 

izvor: mojnovisad.com

Možda te još zanima:

.

Staklo je moguće beskonačno reciklirati

U Novom Sadu su prethodnih dana osvanuli beli kontejneri. Neki kažu da liče na zvona, a druge neodoljivo podsećaju na…

.

Škole dobile kontejnere za separaciju otpada

U okviru projekta prekogranične saradnje "Stvaranje društva bez otpada" koji realizuje JKP "Komunalije" iz Sremske Mitrovice, u saradnji sa komunalnim…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

.

Prokletstvo jeftine elektronike

Elektronski otpad je jedna od najbrže rastućih kategorija otpada - iako bi se lako mogli reciklirati, gomila uređaja jednostavno završe…

.

Kako se osloboditi elektronskog otpada

Iz kompanije Apple su nedavno najavili da iPhone 15 stiže s USB-C kablom koji zamenjuje tradicionalni Lightening konektor. Drugim rečima: jedan punjač za sve…

.

Kompostiranje je ekološka pilula za zemlju

Jeste li probali nekada da pravite kompost? U pitanju je aktivnost kojom značajno možete doprineti ublažavanju ekoloških problema, ne košta…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo