...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music Mix by Bea

Društvo

Ultralako, od poljoprivrede do letenja

17.08.2021.

Dvadesetjednogodišnji Damjan Kojić je iz svoje rodne Crne Bare u Mačvi krenuo put Novog Sada da bi upisao Poljoprivredni fakultet na kome je student druge godine na smeru Stočarstvo. Osim posvećenosti fakultetu i porodičnoj farmi, Damjan voli istoriju i obožava letenje. Mladi poznavalac poljoprivrede smatra da je ta oblast osnovna građa jedne zemlje, jer hrani svoje stanovništvo.

.

Tradicija bavljenja poljoprivrednom proizvodnjom u Damjanovom najbližem okruženju, od rane mladosti ga usmerava ka tome da doprinese razvoju modernog stočarstva u svom rodnom kraju, jer već primenjuje znanje koje je do sada stekao na fakultetu, unosi inovativne elemente u porodični posao i osavremenjuje proizvodnju.

"Nakon završene poljoprivredne škole upisao sam Poljoprivredni fakultet. To je bio prirodan sled događaja, jer se moja porodica duže od jednog veka kroz više generacija bavi poljoprivredom. Na našoj stočnoj farmi uveo sam sistem tele-krava koji donosi boljitak jer nema muže. Prioritet nam je da dobijemo kvalitetno tele zbog mesa. Postojeće mlečne farme zadovoljavaju potrebe naše zemlje za mlekom, ali sve je manje seoskih domaćinstava koje drže krave, pa nastaje problem sa mesom koje se onda uvozi", kaže Damjan.

farma jpg

Pored napornog fizičkog posla na farmi i mnogobrojnih poslovnih obaveza u porodičnoj firmi, Damjan nalazi vremena da se posveti istorijskoj baštini svoga zavičaja.  

"Veoma volim istoriju i smatram da se sagledavanjem prošlosti može jasnije i bistrije videti šta nas očekuje u bliskoj budućnosti. Član sam udruženja koje se bavi likom i delom Miloša S. Milojevića, istoričara, političara, učesnika srpsko-turskih ratova i štampanjem njegovih rukopisa koji se tiču istorije i narodnih običaja", navodi Damjan.

letelica jpg

Prirodno i očekivano roditeljsko negodovanje, neuspeli pokušaji, vremenske neprilike nisu odvratili Damjana od njegove želje i potrebe za letenjem, koje pruža uzbuđenje, zadovoljstvo i osećaj apsolutne slobode.

"Sa šesnaest godina upisao sam se na obuku za pilota motornim zmajem, odnosno ultralakom letelicom, ali nažalost nisam je završio do kraja jer sam imao nezgodu, pa je strah i otpor roditelja uticao na to. Sada jednom mesečno letim sa instruktorom. Pogled na zemlju od gore je predivan i to se rečima ne može opisati, nego mora da se doživi. Lepše je od svake naslikane slike ili fotografije, zapravo, osećaj je kao prava iskrena ljubav. Kad se popnete na 400-500 metara suze poteknu od emocija, pozitivne energije, od lepote... Predeli u našoj zemlji su divni, ima puno toga lepog da se vidi, samo je pitanje ugla iz kog se posmatra", ističe naš sagovornik.  

let png

Damjan mnogo ulaže u svoje znanje i puno radi, ali je zadovoljan tim načinom života, jer kako nam je rekao radi ono što zna i ono što mora kako bi sebi omogućio da se bavi onim što zaista voli, a to je letenje. Oduševljenje činom leta je lični izražaj, ali postoje legende i mitovi o letenju stari hiljadama godina u istoriji naroda širom sveta jer je letenje oduvek bila fascinacija čoveka.

A.Trešnjić

Foto: privatna arhiva 

Možda te još zanima:

.

Industrijska konoplja može da preporodi Srbiju

Uzgoj i prerada industrijske konoplje na ovim prostorima je nekada bila fundamentalna privredna grana. Decenije različitih događaja i okolnosti učinile…

.

Što je hrana zdravija, to gaće imaju više rupa

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici bašta, u sklopu naučne studije o kvalitetu zemljišta, zakopavaće beli pamučni donji veš.

.

Roboti koji beru samo zrelo voće i sprečavaju njegovo propadanje

Zbog globalnog manjka sezonskih berača voća, dodatno otežanog ograničenim putovanjima zbog pandemije kovida-19, mnogi poljoprivrednici u svetu primorani su da…

.

Kreativnost potrebna i poljoprivredi

Bojan Vojnov je doktorand na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i asistent na Departmanu za ratarstvo i povrtarstvo, na predmetu…

.

Više prostora za mlade u poljoprivredi, potrebna podrška države

Mladi koji imaju uslova za to, trebalo bi da ostanu na selu i bave se poljoprivredom jer je ova delatnost…

.

Gde se ulje prospe tu trava ne raste

Svima nam se desilo da se nađemo u nedoumici šta da radimo sa uljem koje smo iskoristili za prženje pomfrita,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo