...
TRENUTNO20:00 - 21:00Superoperater

Lifestyle / Tehnologija

Roboti koji beru samo zrelo voće i sprečavaju njegovo propadanje

23.02.2021.

Zbog globalnog manjka sezonskih berača voća, dodatno otežanog ograničenim putovanjima zbog pandemije kovida-19, mnogi poljoprivrednici u svetu primorani su da ostavljaju zrelo voće da istruli.

.
Izraelska kompanija "Tevel aerobotics technologies" osmislila je leteće robote, koji koriste veštačku inteligenciju za otkrivanje i branje zrelog voća. 
 
Proizvođači kažu da će roboti uštedeti novac i smanjiti rasipanje hrane, podaci su objavljeni na stranicama Svetskog ekonomskog foruma.
 
Kompanija ističe da se FAR roboti mogu koristiti bilo gde u svetu i da rešavaju problem nedostatka radne snage, istovremeno smanjujući troškove.
 
"Nikad nemate dovoljno ruku za branje voća u pravo vreme i uz pravu cenu. Voće se obično ostavi da istruli u voćnjaku ili se prodaje po znatno nižoj ceni, a poljoprivrednici svake godine gube milijarde dolara", rekli su u izraelskoj kompaniji.
 
Robot FAR koristi algoritme percepcije za lociranje voćaka, kao i algoritme uz čiju pomoć pronalazi plodove među lišćem i klasifikuje ga po veličini i zrelosti.
 
Izraelska kompanija ističe da roboti ne zamenjuju u potpunosti ljude, već im pomažu u berbi, i dodaje da će do 2050. nedostajati pet miliona berača. Tvrdi i da njeni roboti garantuju branje najmanje 10 odsto voća koje trenutno ostaje nebrano. 
 
Izvor:www.021.rs
Možda te još zanima:

.

Prvi superkompjuter koji simulira ljudski mozak uskoro će biti uključen

Tim naučnika najavio je da će uključiti prvi superkompjuter na svetu koji je dizajniran da oponaša neuronsku mrežu ljudskog mozga.

.

Stižu napredni humanoidni roboti iz Kine

Brojne tehnološke kompanije, uključujući i Teslu, razvijaju napredne humanoidne robote i ulažu milijarde u robotsku tehnologiju. Slične planove o razvoju…

.

Roboti koji služe pivo beleže rekordnu potražnju u Južnoj Koreji

Iako su roboti već dugo korišćeni u industriji za repetitivne zadatke, Doosan Robotics se specijalizovao za robotske ruke koje rade…

.

Dust & Neon: Roboti u prašini Divljeg zapada

Možda se sećate sada već legendarnog filma "Cowboys & Aliens" iz 2011. godine koji je dokazao da u prljavštinu Divljeg…

.

Robotičari iz Novog Sada osvojili Evropu

Tim „Mi“, koji su činili studenti novsadskog Fakulteta tehničkih nauka, osvojio je ovogodišnje evropsko prvenstvo u robotici „Eurobot 2022“ koje…

.

Brand New Engineers - projekat za buduće inženjere

Udruženje studenata elektrotehnike Evrope (EESTEC LC Belgrade) poziva buduće inženjere da im se pridruže na projektu "Brand New Engineers — …

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Superoperater
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo