...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music mix by Anja

Društvo

U najavi izgradnja nove menze i studentskog doma u Novom Sadu

12.09.2022.

Studenstki centar Novi Sad se, poput akademaca, priprema za oktobar i početak novog nastavnog ciklusa. Nova akademska godina donosi i novi cenovnik usluga, ali i neke stare problema sa kojima se Studentski centar suočava. Rešenje je, kako kažu nadležni, izgradnja nove menze i još jednog studenstkog doma.

.

Uprkos novim, uvećanim cenama, smeštaj i ishrana u objektima Studentskog centra su i dalje najbolji izbor za studente. Za sobe četvrte kategorije u studentskim domovima potrebno je izdvojiti 1.500 dinara, dok one prve kategorije koštaju 2.790 dinara. Pomoćnik direktora Studentskog centra zadužen za smeštaj Steva Lazrević podseća da nove cene važe od oktobra.

"Poslednja promena cena je bila 2013. godine, od tada je prošlo devet godina. Za porodične budžete, ova cena je i dalje povoljna. Smeštaj u 'Bajiću', gde boravi najviše studenata, je 2.150 dinara a do sada je bilo 1.440 dinara. S obzirom na cene stanova po gradu, ovo je i dalje povoljno", kaže naš sagovornik.

Konkurs za brucoše koji žele smeštaj u domu je otvoren još nekoliko dana, dok oni stariji imaju još vremena za pripremu dokumentacije.

"Konkurs za brucoše traje do 15. septembra. Potrebno je doneti overene fotokopije diplome za svaku godinu srednje škole, prosek primanja roditelja, uverenje o studiranju i popuniti prijavu. Istog datuma, 15. septembra, objavljujemo preliminarnu listu, a rok za žalbe je osam dana, gde se mogu ispraviti greške. Za starije, konkurs počinje 16. septembra i traje do 31. oktobra, što je sasvim dovoljno za sve koji žele da konkurišu i pripreme papire", podseća Lazarević.

menza png

U osam domova, koliko ih ima u Novom Sadu, smešteno je 2.730 studenata, ali ti kapaciteti nisu dovoljni da prime sve one koji ispune uslove propisane konkursom. Kako kaže naš sagovornik, u planu je proširenje kapaciteta čime bi ovaj problem trebalo da bude ublažen.

"Između 800 i 1.000 studenata svake godine ostane bez mesta u domu. Imamo u planu, što se tiče smeštaja, izgradnju novog studentskog doma, a odmakao je i projekat za izgradnju nove menze koja će se nalaziti ovde u kampusu. Time ćemo rasteretiti sadašnje gužve koje se formiraju najčešće u vreme ručka", kaže Lazarević.

mala menza3 jpg

Gužve su najveće u vreme ručka

Od prvog oktobra će se primenjivati i nove cene obroka u menzama. Doručak sada košta 56 dinara, ručak 120, a večera 90 dinara. Tokom akademske godine, oko deset hiljada studenata se hrani u menzi. Trenutno su u upotrebi "Velika" menza, koja se nalazi u kampusu i restoran na SPENS-u, koji je otvoren prošle godine i radi u vreme ručka.

M. Lazić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

.

Filozofski fakultet privremeno odblokiran

Privremeno je obustavljena četvorodnevna blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, nakon razgovora studenata koji su zauzeli tu visokoobrazovnu instituciju sa…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 Y2K
  • 21:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo