...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Tajna privlačnosti IT sektora za studente

03.06.2022.

Prema najnovijim istraživanjima, većina studenata prilikom upisivanja fakulteta, odlučuje se za IT iz jednog razloga, a to je zarada. Iako stručnjaci ukazuju na to da većina njih odustaje tokom školovanja, iz godine u godine broj zainteresovanih studenata raste. 

.

Darko Alavanja radi kao softver developer nekoliko godina unazad za kompaniju Tajfun Hil. Zainteresovan je od malena za ovu oblast i zadovoljan je svojim izborom. On kaže da je to struka u kojoj sebe vidi. 

Od malih nogu su me interesovale stvari kako funkcionišu. To je bio tok koji je još počeo od osnovne i srednje škole, gde sam izabrao tehničke smerove i na kraju završio na fakultetu tehničnih nauka. Usmerio sam se na robotiku i onda iskoristio to kao put ka embedded softver developmentu", priča Darko.


Darko smatra da ima ljubavi prema onome što radi, ali da se strast može veoma lako izgubiti ako se hobi pretvori u posao.

“Ne bih radio čisto samo iz profita. Ima definitivno tu i ljubavi, ali kao i sve, kada se hobi pretvori u posao izgubi se ta neka strast prema njemu, tako da je kod mene kombinacija jednog i drugog “.

programming png

Pre dve godine na Fakultetu tehničkih nauka prijavio se rekordan broj kandidata, blizu 3000, a svega polovina je primljena na budžet. Student četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka Marko, kaže da studenti odustaju od izabranog smera najčešće zbog težine studija

“U početku nas je bilo oko 80, sad nas je 40-ak. Najčešće odustaju zbog težine studija i zbog prevelike količine matematike koja se uči. Onda shvate da nije sve u profitu i prosto odustanu od toga", kaže Marko.

Student privatnog fakulteta Robert Kerhoni smatra da je IT budućnost. To ga je odavno zanimalo, ali mu je takođe i prihod veoma bitan. 

“Najviše sam upisao to zato što sam oduvek u računarima i to me je oduvek zanimalo. Svi kažu da je IT budućnost, da ima para u tome i to je jedan od razloga zbog kog sam to upisao. Sebe u budućnosti vidim posle završenog fakulteta u nekoj firmi, gde ću raditi baš u IT-u ili nekom sličnom sektoru. Nešto što je vezano za računare. U tome ću biti sigurno", naglašava Robert.

pexels hitarth jadhav 220357 jpg

Mimo velike potražnje u IT sektoru, dosta njih koji završe školovanje ne nađe posao ili im to više pređe u mukotrpan rad nego hobi. Ogromna prednost IT poslova je to što su dostupni velikom broju ljudi, veoma je profitabilno i nudi pogodnosti kao što je rad od kuće. Plata u IT sektoru je znatno veća od prosečne plate, ali sa druge strane, kad se neko upusti u taj posao, zaista se može videti da to nije samo običan rad na računaru. 

D. Kolić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Ukidanje paušalaca ozbiljno uzdrmalo IT industriju

Jedina zdrava industrijska grana u Srbiji, zemlji poluproizvoda i zatvorenih fabrika, jeste IT industrija koja je do sada cvetala, što…

.

Radionice za žene u IT sektoru

Konferencijia "Biznisnova - Women in It" je događaj na kome možete da čujete mnoge inspirativne priče i korisne savete od…

.

Posao i prakse za mlade informatičare, ekonomiste i turizmologe

Sajam zapošljavanja i stručnog usavršavanja za studente biće održan u sredu 23. maja u holu Visoke poslovne škole strukovnih studija, u periodu od 12 do 14 časova. 

.

Država stipendira prekvalifikaciju u IT sektor

Istraživanje Infostuda i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave pokazalo je da postoji potreba za junior developerima u domaćoj IT…

.

IT, med i mleko - istina ili urbani mit?

IT sektor se ubrzano razvija, posla ima mnogo, velike su plate, a radna mesta zabavna. Međutim, da li je sve…

.

Prijavi se za jubilarni deseti FON Hakaton

Udruženje studenata informatike FONIS organizuje jubilarno 10. progamersko takmičenje za mlade "FON Hakaton" koje će se održati 18. i 19.…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo