.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo

Studenti, kako najbolje da iskoristite leto?

05.07.2018.

Nakon ispitnog roka, određeni broj studenata odluči se za sezonski posao.  U većini slučajeva, kada traže posao preko leta, oni se opredeljuju da samostalno traže posao.

.

Neki od uslova koji studenti postavljaju kada traže posao preko leta su da imaju dnevnicu a ne fiksnu platu, da šef unapred zna da će on ili ona biti tu dva do tri meseca i da posao bude korektan. Baš zbog ovakvih uslova, porazgovarali smo sa studentima o tome na koji način oni traže posao. Studentkinja Milica Kovačević kaže da ona uglavnom posao traži preko interneta.

"To je jedan od lakših načina da dođete do posla, samo jednim klikom. Naravno, Fejsbuk igra jako veliku ulogu u tome, jer na njemu postoji hrpa stranica koje možete posetiti i naći posao koji vas zanima. Ja zbog obaveza na fakultetu nisam još počela da tražim posao ali planiram, biću jako oprezna jer sam imala loša iskustva. Ono što bih preporučila studentima koji planiraju da ostanu ovde preko leta jeste da budu jako oprezni i da se pre intervjua raspitaju ko tu radi, ko je gazda, ako je to ikako moguće, da ne bi došli u nezgodnu situaciju i imali problema", rekla je Milica. 

Sa druge strane postoje i oni koji traže posao na moru. Studenkinja Jelena Mirić već četvrtu godinu radi na hrvatskom primorju. A kako spojiti lepo i korisno, objasnila je Jelena.

"Sezonski posao na hrvatskom primorju sam našla preko oglasa. Kao neko ko voli da putuje i da upoznaje nove ljudi, za spojiti, što se kaže, ugodno i korisno. Zadovoljna sam hotelom i platom u kojem radim već četiri godine i svake godine se vratim u Novi Sad sa puno utisaka. Iskreno, svakome bi preporučala da se aktivira preko leta i jako je lep osećaj biti produktivan, upoznavanje ljudi sličnih ili različitih interesovanja ne moram ni da spominjem", objasnila je Jelena. 

posao1 jpg

Još jedna od opcija za traženje posla, ako vam ni internet ni oglasi ne pomognu, jeste studentska zadruga. Zadruge funkcionišu po principu posrednika između studenata i određenog poslodavca. Jedina mana koju  studenti navode jeste ta da je isplata tek nakon tri nedelje. Međutim, studentkinja Vesna Knežević se ne bi složila sa njima.

"Posao sam našla preko zadruge, stvarno sam zadovoljna saradnjom sa njima i drugima bih preporučila da na taj način dođu do posla", rekla nam je Vesna. 

Postoje razne mogućnosti kako da nađete posao. Predložili smo vam samo neke, a na vama je da izaberete najbolju za vas. Kao što su studenkinje napomenule, potrebno je biti obazriv i dobro se raspitati pre intervjua, bez obzira na to da li ste našli posao preko interneta, oglasa ili studentske zadruge.

Svetlana Paramentić

.
Verovatno je najlepša stvar kada vam hobi i prva ljubav postanu posao. Upravo to je uradila novosađanka Vesna Pašćanović koja…
.
"Kada su pročitali moje ime i rekli da ću ići u polufinale, nisam mogla da verujem. Bila sam presrećna, ali i malo uplašena.…
.
Uloga medija kao nekoga ko o nasilju izveštava, ali i onoga ko to nasilje generiše i oblikuje, a ko takođe može i sam biti njegova…
Program
Kalendar događaja
Decembar 2018.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
Anketa

Koliko institucije u Srbiji rade u interesu građana?