...
ORADIO UŽIVO

Društvo

Studenti, kako najbolje da iskoristite leto?

05.07.2018.

Nakon ispitnog roka, određeni broj studenata odluči se za sezonski posao.  U većini slučajeva, kada traže posao preko leta, oni se opredeljuju da samostalno traže posao.

.

Neki od uslova koji studenti postavljaju kada traže posao preko leta su da imaju dnevnicu a ne fiksnu platu, da šef unapred zna da će on ili ona biti tu dva do tri meseca i da posao bude korektan. Baš zbog ovakvih uslova, porazgovarali smo sa studentima o tome na koji način oni traže posao. Studentkinja Milica Kovačević kaže da ona uglavnom posao traži preko interneta.

"To je jedan od lakših načina da dođete do posla, samo jednim klikom. Naravno, Fejsbuk igra jako veliku ulogu u tome, jer na njemu postoji hrpa stranica koje možete posetiti i naći posao koji vas zanima. Ja zbog obaveza na fakultetu nisam još počela da tražim posao ali planiram, biću jako oprezna jer sam imala loša iskustva. Ono što bih preporučila studentima koji planiraju da ostanu ovde preko leta jeste da budu jako oprezni i da se pre intervjua raspitaju ko tu radi, ko je gazda, ako je to ikako moguće, da ne bi došli u nezgodnu situaciju i imali problema", rekla je Milica. 

Sa druge strane postoje i oni koji traže posao na moru. Studenkinja Jelena Mirić već četvrtu godinu radi na hrvatskom primorju. A kako spojiti lepo i korisno, objasnila je Jelena.

"Sezonski posao na hrvatskom primorju sam našla preko oglasa. Kao neko ko voli da putuje i da upoznaje nove ljudi, za spojiti, što se kaže, ugodno i korisno. Zadovoljna sam hotelom i platom u kojem radim već četiri godine i svake godine se vratim u Novi Sad sa puno utisaka. Iskreno, svakome bi preporučala da se aktivira preko leta i jako je lep osećaj biti produktivan, upoznavanje ljudi sličnih ili različitih interesovanja ne moram ni da spominjem", objasnila je Jelena. 

posao1 jpg

Još jedna od opcija za traženje posla, ako vam ni internet ni oglasi ne pomognu, jeste studentska zadruga. Zadruge funkcionišu po principu posrednika između studenata i određenog poslodavca. Jedina mana koju  studenti navode jeste ta da je isplata tek nakon tri nedelje. Međutim, studentkinja Vesna Knežević se ne bi složila sa njima.

"Posao sam našla preko zadruge, stvarno sam zadovoljna saradnjom sa njima i drugima bih preporučila da na taj način dođu do posla", rekla nam je Vesna. 

Postoje razne mogućnosti kako da nađete posao. Predložili smo vam samo neke, a na vama je da izaberete najbolju za vas. Kao što su studenkinje napomenule, potrebno je biti obazriv i dobro se raspitati pre intervjua, bez obzira na to da li ste našli posao preko interneta, oglasa ili studentske zadruge.

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

SKCNS poziva u Omladinski teatar

Studentski kulturni centar Novi Sad otvara konkurs za studente Novosadskog univerziteta i sve mlade od 16 do 30 godina. Ukoliko…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Sajam zapošljavanja u Novom Sadu

Exiem sajam zapošljavanja će biti održan na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu, 2. i 3. aprila. Samo neke od…

.

Studentski standard u procepu između želja i mogućnosti

Rast inflacije u poslednjih par godina ostavio je traga i na svakodnevne troškove života studenata. Rat u Ukrajini i globalna…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo