...
TRENUTNO20:00 - 21:00RetroTips

Društvo

Strpljenje je bitna stavka u karijeri

17.12.2019.

Nakon izlaska sa fakulteta, prvo pitanje koje se postavlja je kako naći posao? Sa druge strane, održavanje motivacije na početku karijere, ne mora biti povezano samo sa završetkom fakulteta, već i sa potencijalnim koracima koje želimo da uradimo na novom polju. Bez obzira na polje delovanja, svako na neki način nosi prepreke u vidu potrebnog iskustva.

.

Više o ovoj temi poslušajte u studentskoj emisiji Pokretač 

Motivacija nam je potrebna svakodnevno – a od ključnog je značaja u trenutku kada zacrtamo sebi neke veće ciljeve koji nisu baš tako lako ostvarivi, a važni su.

Upravo se u motivaciji krije dodatna snaga i želja koje su nam potrebne onda kada bismo se možda i predali i prestali da se trudimo. Međutim, nije ni motivacija neiscrpna, već ju je potrebno dopunjavati, odnosno raditi na njoj kako bi bila što jača.

Kako kaže saradnica na Odseku za psihologiju Selka Sadiković, pitanje opstanka motivacije na početku karijere je dosta izazovno pitanje i za psihologe. Ono što ističe je da postoji više faktora.

"Najčešće sam početak rada znači da si pripravnik, na praksi ili volontiraš i samim tim je otežano stanje, sa finansijske strane. Sa druge strane, nov si u ekipi, tu su obično timovi koji imaju iskustvo, postoji neka hijerarhija, ljudi sa ekspertizom i tako dalje, pa su onda i zahtevi koji se stavljaju pred mladu osobu na početku karijere veliki. Samim tim, ako smo kao mladi neefikasni u ispunjavaju tih ciljeva, posledično pada i motivacija. Kako je zadržati? Može se reći da postoji više varijanti za to. Ako gledamo sa aspekta organizacijskog menadžmenta, mislim prvenstveno adektvatnim odabirom radnih zadataka, neko ko je na početku karijere naravno ima neka znanja, veštine, sa fakulteta ili iz srednje škole, ali nema iskustvo. Samim tim, dobro je davati manje zadatke, koje osoba može uspešno da reši", objasnila je Selka za Oradio.

work jpeg

Ono što može održati motivaciju, kako kaže Selka, je pažljiv odabir zadataka.  Dugoročno postavljanje ciljeva omogućava da osoba ostvari postepeno manje broj ciljeva. Samim tim, ako njih rešava, oseća se motivisano. Prema rečima naše sagovornice, zadovoljstvo posledično raste i stvara se motivacija da se taj posao finišira. Sama ideja, vizija, koju imamo i koja je dugoročna može nam pomoći da donosimo lakše odluke na dnevnom nivou.  

Pitali smo i mlade kako oni održavaju motivaciju na početku karijere. Većina se slaže u tome da motiviše sebe kroz stav da, ako se sada potrude, rad će se svakako isplatiti.

"Meni je uvek u fokusu cilj, ono što želim da postignem i u skladu sa tim se ponašam, odnosno, usklađujem svoje obaveze, napor i trud. Sve ono što mi je potrebno da bih postigla određenu dozu sigurnosti, kako bih održala tu početnu motivaciju da istrajem u svom cilju", glasio je jedan od odgovora.

"Prosto, svaki posao gledam kao budućnost da napredujem i težnju ka nekom većem cilju, tako da mislim da motivacija prirodno dolazi", kaže jedna od anketiranih.

Sa druge strane, kako kaže Selka, bitne su i pohvale. Ona navodi da je bitno isticati koje stvari su bile dobre.

"Važno je konstruktivno davati feedback za stvari koje možda nisu bile najbolje određene u tom momentu. Bitno je da postoji neki tutor koji će se baviti time, sa tom osobom. To će biti bitno za njen rast i razvoj, posebno ako govorimo o motivaciji. Pored dugoročnih ciljeva, bitno je strpljenje. Ono što nije karakteristika mlađeg odraslog doba je biti strpljiv, sačekati da se neke stvari dese, prilike otvore, želimo sve odmah i sada. Mislim da je potrebno vreme, prođe određeni proces", zaključila je Selka Sadiković.

S.P.

Možda te još zanima:

.

Seminar za nastavnike o karijernom savetovanju

Nacionalni centar evropske mreže za karijerno vođenje i savetovanje Euroguidance nastavlja da organizuje akreditovane seminare za nastavnike i stručne saradnike. 

.

Život stjuardese je organizovani haos

"Devojčice obično sanjaju o dve stvari - da budu manekenke ili stjuardese. To nikada nije bio moj san", počinje priču…

.

Next Step Strategy

Voice of Students, organizacija studenata Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, organizuje konferenciju Next Step Strategy. Konferencija je fokusirana na karijerni…

.

Vebinar o planiranju početka karijere

U okviru Regionalnog sajma poslova koji će biti održan od 24. do 31. oktobra, biće organizovan i vebinar za mlade…

.

Mentorski program za buduće IT stručnjake

Inicijativa Digitalna Srbija organizuje mentorski program za učenike završnih godina srednjih škola. Karijera 4.0 je mentorski program koji povezuje srednjoškolce sa…

.

Zoom kafica o karijeri u komunikacijama

Centar za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu organizuje "Zoom kaficu o karijeri u komunikacijama" koja će biti…

  • 19:30 Pesma dana
  • 19:45 Prava stvar
  • 20:00 RetroTips
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo