...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Srednjoškolci su nam najvažniji

29.09.2015.

Novosadski srednjoškolci veoma su aktivni i pokušavaju da budu uključeni u reforme u oblasti obrazovanja, a u oktobru Novosadska unija srednjoškolaca organizuje Nedelju parlamentarizma.

.

Novosadska Unija srednjoškolaca, čiji je generalni sekretar Igor Gašparić a u organizaciji je i Eleonora Novak, ispričali su zbog čega je Unija toliko značajna, kao i odakle ideja za takav potez.

"Nastao je kao potreba da u Novom Sadu postoji tim koji će se baviti pravima srednjoškolaca ali i ujediniti ih. U Novom Sadu postoji mnogo škola različitih profila, pa hajde da se to sve ujedini i da napravimo neku bruka priču", kaže Igor i naglašava da u principu svi srednjoškolci manje više imaju slične probleme, a oni su tu da ih okupe i nađu rešenje za njih i da se udruže.

Eleonora objašnjava da se trude da što više pričaju sa vršnjacima o tome što rade.

"Želimo da im pokažemo da je to u stvari druženje, da se ne bavimo samo problemima već se i družimo. Mnogo više sam naučila u NUS-u nego u školi, zato što mogu da stupim u kontakt sa ljudima, da govorim, da radim neke stvari koje ne bih uradila u školi. Srednjoškolcima nedostaje da se dokažu na poljima u kojima su dobri. Škole ih zatvaraju da se fokusiraju samo na gradivo, a mi možemo da im pružimo priliku da prošire svoje vidike", kaže Nora.

Imaju super planove za budućnost, jedan od njih je da otvore restoran. Tu bi srednjoškolci dolazili, ali i radili honorarno. 

"Restoran će biti otvorenog tipa ali kada dođe srednjoškolac, on će tamo biti car. To je ideja, da im pružimo što bolji ugođaj - mi se bavimo srednjoškolcima i za nas su oni najvažniji", dodaje Igor. 

U Nedelji parlamentarizma srednjoškolci će se upoznati sa idejom učeničkog parlamenta, ko su predstavnici i slično. Biće organizovani debata i kviz, a centralni događaj je godišnja generalna skupština, na kojoj će doneti važne dokumente o stavovima srednjoškolaca u vezi sa obrazovanjem i parlamentom.

Svi učenici škola koje potpišu saradnju sa Novosadskom unijom srednjoškolaca automatski su članovi Unije.

O redakcija

Možda te još zanima:

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

.

Kreativno druženje kroz radionice i muziku

Ekipa srednjoškolaca iz muzičke škole "Isidor Bajić" odlučila je da u svojoj školi organizuje druženje sa vršnjacima iz drugih gradova,…

.

Dan otvorenih vrata na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet u Novom Sadu u subotu, 16. marta organizuje prolećni Dan otvorenih vrata. Učenici srednjih škola mogu da se…

.

Nagradni video konkurs za srednjoškolce

Delegacija Evropske unije i ove godine organizuje nagradni video konkurs "Evropa i ja" za srednjoškolce, koji je otvoren do 1.…

.

Hakaton za srednjoškolce

Udruženje studenata informatike FONIS šesti put organizuje programersko takmičenje, Hakaton za srednjoškolce, 9. i 10. decembra 2023. godine. Takmičenje je…

.

Mentorski program za buduće IT stručnjake

Inicijativa Digitalna Srbija organizuje mentorski program za učenike završnih godina srednjih škola. Karijera 4.0 je mentorski program koji povezuje srednjoškolce sa…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo