...
TRENUTNO14:00 - 15:00Indie road

Društvo

Srednjoškolci su nam najvažniji

29.09.2015.

Novosadski srednjoškolci veoma su aktivni i pokušavaju da budu uključeni u reforme u oblasti obrazovanja, a u oktobru Novosadska unija srednjoškolaca organizuje Nedelju parlamentarizma.

.

Novosadska Unija srednjoškolaca, čiji je generalni sekretar Igor Gašparić a u organizaciji je i Eleonora Novak, ispričali su zbog čega je Unija toliko značajna, kao i odakle ideja za takav potez.

"Nastao je kao potreba da u Novom Sadu postoji tim koji će se baviti pravima srednjoškolaca ali i ujediniti ih. U Novom Sadu postoji mnogo škola različitih profila, pa hajde da se to sve ujedini i da napravimo neku bruka priču", kaže Igor i naglašava da u principu svi srednjoškolci manje više imaju slične probleme, a oni su tu da ih okupe i nađu rešenje za njih i da se udruže.

Eleonora objašnjava da se trude da što više pričaju sa vršnjacima o tome što rade.

"Želimo da im pokažemo da je to u stvari druženje, da se ne bavimo samo problemima već se i družimo. Mnogo više sam naučila u NUS-u nego u školi, zato što mogu da stupim u kontakt sa ljudima, da govorim, da radim neke stvari koje ne bih uradila u školi. Srednjoškolcima nedostaje da se dokažu na poljima u kojima su dobri. Škole ih zatvaraju da se fokusiraju samo na gradivo, a mi možemo da im pružimo priliku da prošire svoje vidike", kaže Nora.

Imaju super planove za budućnost, jedan od njih je da otvore restoran. Tu bi srednjoškolci dolazili, ali i radili honorarno. 

"Restoran će biti otvorenog tipa ali kada dođe srednjoškolac, on će tamo biti car. To je ideja, da im pružimo što bolji ugođaj - mi se bavimo srednjoškolcima i za nas su oni najvažniji", dodaje Igor. 

U Nedelji parlamentarizma srednjoškolci će se upoznati sa idejom učeničkog parlamenta, ko su predstavnici i slično. Biće organizovani debata i kviz, a centralni događaj je godišnja generalna skupština, na kojoj će doneti važne dokumente o stavovima srednjoškolaca u vezi sa obrazovanjem i parlamentom.

Svi učenici škola koje potpišu saradnju sa Novosadskom unijom srednjoškolaca automatski su članovi Unije.

O redakcija

Možda te još zanima:

.

Prijavi se za Evropsku školu debate

Informacioni centar Evropske unije i Otvorena komunikacija raspisuju konkurs za šestu generaciju polaznika "Evropske škole debate". Od novembra do februara…

.

Besplatna škola dokumentarnog filma za srednjoškolce

Slobodna Zona Junior raspisala je konkurs za srednjoškolce povodom četvrtog izdanja škole dokumentarnog filma "Free Zone Filmmaker School" za školsku…

.

Za vršnjačko nasilje odgovorni i roditelji i škole i institucije

Poslednja istraživanja pokazuju da skoro polovina učenika trpi vršnjačko nasilje u školama, a svaki peti učenik je žrtva ismevanja. Iz…

.

Muzeji mogu da budu zanimljivi mladima

Na međunarodni dan mladih spojiće se nešto što je po svim stereotipima nespojivo, a to su muzej i mladi. U…

.

Kako mladi vide Novi Sad?

Novosadski srednjoškolci kreirali su vodič za mlade "KULtura kroz Novi Sad" i pokazali šta je ono što naš grad čini…

.

Pravilnik o ekskurzijama razočarao srednjoškolce

Od jeseni, na ekskurzije u inostranstvo moći će da idu samo maturanti gimnazija i srednjih stručnih škola, dok će mlađim…

  • 11:00 Pokretač
  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 Indie road
  • 15:00 Škripa
  • 16:00 Akademac

Kalendar događaja

Januar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
  
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
  

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo