...
TRENUTNO13:00 - 14:00RetroTips

Društvo / Obrazovanje

Kreativno druženje kroz radionice i muziku

15.03.2024.

Ekipa srednjoškolaca iz muzičke škole "Isidor Bajić" odlučila je da u svojoj školi organizuje druženje sa vršnjacima iz drugih gradova, kako bi zajedno proveli kvalitetno vreme. U kreativnim i edukativnim radionicama, osim novosadskih učestvovali su i srednjoškolci iz Zrenjanina, Iriga i Temerina.

.

Inicijativu za kreativno druženje pokrenuli su učenici srednjih škola koji su prošle godine učestvovali u projektu Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, za obuku talentovanih učenika osnovnih i srednjih škola. Pedagoškinja muzičke škole “Isidor Bajić”, Olivera Amidžić prepoznala je dobre ideje svojih đaka i u saradnji sa njima organizovala ovo druženje.

"Prošle godine smo bili deo projekta na kome su pedagozi i psiholozi vodili radionice sa talentovanim đacima prve i druge godine srednjih škola. Deca su to jako lepo prihvatila i želela su da nastave da se druže. Došla sam na ideju da napravimo druženje u našoj školi, koja je nova, lepa i velika i zatim smo krenuli da osmišljavamo program. Okupili smo tim učenika iz Novog Sada, Zrenjanina, Iriga i Temerina, koji su učestvovali u projektu, a zatim smo uključili i druge učenike, nastavnike iz naše škole i iz drugih škola iz Novog Sada", kaže Olivera.

kreativnodruzenje2

Uz pomoć nastavnika, pedagoga i psihologa učenici su sami osmislili program, napravili plakat i učestvovali u organizaciji ove aktivnosti. Ilija Buta, učenik srednje muzičke škole “Isidor Bajić”, izdvojio je najinteresantnije delove programa.

"Izdvojio bih radionicu trgovine ljudima, profesorke filozofije Alenke Sančanin u saradnji sa učenicima druge i treće godine srednje muzičke škole. Zatim, muzičke numere izvodili su Mihaela Krivokuća i bend Trio, učenici škole. Bilo je tu još i kratkih filmova i dosta interesantnih stvari, a sve je bilo veoma zanimljivo“, ispričao je Ilija za Oradio.

Pored navedenih aktivnosti, učenici su svirali, pevali, recitovali i učestvovali u radionicama o toleranciji, diskriminaciji, individualnosti i asertivnoj komunikaciji. 

"Cilj cele aktivnosti je druženje, zato se i zove Kreativni mladi, da se družimo i da vidimo u čemu smo mi kreativni. Da se ne stidimo da pokažemo svoju kreativnost i da uvažavamo tuđu kreativnost i to što je neko drugačiji", ističe Olivera Amidžić.

kreativnodruzenje3

Učesnike kreativnog druženja, radionica i edukacija na kraju smo zamolili da nam kažu šta za njih predstavlja kreativnost. Ono što oni izdvajaju su inovativni i zanimljivi načini rešavanja problema, sloboda volje, mašta i ispoljavanje  unutrašnjih emocija.

Srednjoškolci koji su učestvovali izrazili su želju da ovo ne bude poslednji put kada će se videti i družiti, već da aktivnosti slične ovoj organizuju i u budućnosti.

Ovu priču možete poslušati i u plejeru. 

A. Ninić

Foto: oradio.rs

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Bolji i drugačiji digitalni detoks

Može li se i kako održati dvodnevni događaj po "zero waste" protokolu i šta je potrebno za digitalni detoks, glavne…

.

Treba izmisliti novu reč za onlajn pozorište

Isidora Vlček (24) je rođena u Novom Sadu, gde je i završila glumu na Akademiji umetnosti. Igra u nekoliko predstava…

.

Kreativnost protiv koronavirusa

Pandemija koronavirusa pred ljude je stavila jedinstven izazov, nešto sa čime nismo imali priliku da se sretnemo u ovolikoj meri.…

.

Klot frket u moderno doba

Nemate pojma šta omladina radi ovih dana i koja su joj interesovanja? Da li ste možda naleteli na mreži na…

.

Kreirajte sopstvene gifove

Ne postoji bolja zabava u dosadnim danima od kvalitetnih gifova. A kada te gifove pravimo sami, može biti samo još…

.

Šta nakon srednje škole?

Tempus fondacija organizuje vebinar za srednjoškolce pod nazivom "Šta nakon srednje škole - koraci u izboru studijskog programa".

  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 ŠpacirBećar
  • 15:00 Vaš DJ sat

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo