...
TRENUTNO15:00 - 16:00Music Mix by Bea

Društvo

Seksualno obrazovanje pokreće teme pristanka, prevencije i zaštite

23.11.2022.

Znate li koje su to prirodne, a koje mehaničke metode kontracepcije ili šta znače plodni i neplodni dani menstrualnog ciklusa? Šta je to dužina života spermatozoida ili koji su to unutrašnji, a koji spoljašnju muški i ženski polni organi? Šta je sve to seksualno uznemiravanje i da li su u riziku od polno prenosivih bolesti samo oni koji imaju seksualne odnose? Sva ova pitanja imaju odgovore i deo su seksualnog obrazovanja.

.

Foto: Canva.com

Uvođenje seksualnog obrazovanja u formalne siteme je godinama tema oko koje se okupljaju i oni koji su za i oni koji su protiv. Sa jedne strane se čini da se o seksualnim odnosima, o fizičkim potrebama i poznavanju sopstvenog tela mnogo priča, ali se postavlja pitanja kako se o tome govori. Glavna urednica portala Reci.hr Renata Ivanović skreće pažnju upravo na kvalitet informacija o seksualnom obrazovanju.

"Naoko, izgleda da smo zatrpani ovim temama u medijima i na društvenim mrežama, nedostaje edukacije i razgovora o ljudskoj seksualnosti na pravi način, kroz činjenice. Medijski prostor je decenijama zagađen seksizmom. Ove teme teme služe za zabavu i sve se svede na to koji su najbolji položaji za muškarce, kojih je najboljih pet položaja za žene, šta dečko treba da radi da doživite vrhunac. To nisu teme kojima se mi bavimo i koje su važne za seksualno obrazovanje", ističe Renata.

Projekat Sex Ed Glossary na kom Renata radi, bavi se upravo pitanjima seksualnog obrazovanja koja ne banalizuju ovu vrlo kompleksnu i sveobuhvatnu temu.

"To su teme pristanka, prvi spoj, menstruacija, klitopismenost. Tu su teme vršnjačkog nasilja, prihvatanja različitosti, identiteta koji se upoznaju u tinejdžerskom uzrastu. Često znaju da nas pitaju kada bi trebalo početi sa seksualnim obrazovanjem?Trebalo bi početi od predškolskog uzrasta, jer deca sebe upoznaju rano. Ako se razgovor o tome brani, kasnije će to prouzrokovati posledice, nezdrav seksualni život ili nedostatak seksulanog života", kaže Renata. 

renataivanovic png

Foto: Reci.hr

Instagram stranica Kritički, pokreće i otkriva mnoge teme u vezi sa seksualnim obrazovanjem. Fetišizacija lezbejki, toksična muškost, nasilje u intimnim odnosima, nejednakost u krevetu, seksističke reklame, samo su neke od tema kojima se ovaj profil bavio. Iza njega stoji mlada influenserka Nikolina Pavićević koja kaže da je važan uticaj na društvenim mrežama, ali da moramo razmišljati i van onlajn sveta.

"Bilo bi dobro kada sadašnje generacije ne bi morale da se eudkuju samo na internetu, već kada bi imali i siguran prostor u obrazovnom sistemu, ali i kada bi mogli da pričaju sa roditeljima i starateljima o seksualnom obrazovanju. O tome se u poslednje vreme razgovara, ali se još uvek ne zna dovoljno. Izdvojila bih teme pristanka i zaštite kao prioritetne. Kada ne znamo dovoljno o seksualnom obrazovanju, dovodimo sebe u opasnost, jer postoji veća šansa za neželjenu trudnoću i veća šansa za polno prenosive bolesti. To je već dovoljno, da se više priča o ovome", ističe Nikolina.

Seksualna edukacija ne podrazumeva samo teme koje se tiču žene i devojčica. Nikolina ističe da je to veliki mit.

"Jako je važno da edukujemo i dečake i devojčice, da ne pravimo podelu po rodovima kada želimo da pričamo o temi seksualnog obrazovanja. Treba da pristupimo i jednima i drugima onako kako mislimo da je trebalo pristupiti nama u mladosti. Tako možemo da sprečimo ono što se može sprečiti", zaključuje Nikolina.

nikolinakriticki png

Fotto: privatna arhiva

Student Mihajlo Matković kaže da je seksualno obrazovanje bitno i kao koncept, ali i kao predmet koji bi trebalo da bude u školama.

"Danas vidimo da mladi sve češće i sve ranije stupaju u seksualne odnose, bez adekvatnog vida informisanja o tome šta je seks, kako on može ili treba da izgleda. To ostavlja posledice, od seksualnog uznemiravanja do polno prenosivih bolesti, pa nadalje. Siguran sam da bi takav vid obrazovanja pomogao ne samo  u tome da se mladi osveste i stupaju u sigurnije seksualne odnose, jer to povlači mnoga pitanja osim seksualnog čina. To je seksizam, razni oblici nasilja, objektivizacija, položaj žena u društvu, ali i mnoge druge stvari koje su ljudska prava i kojima je potrebno pričati, a imaju mesto u oblasti seksualnog obrazovanja", kaže Mihajlo.

Iako je seksualno obrazovanje tema koja se tiče i muškaraca i žena i dečaka i devojčica, u tradicionalnim društvima ona je posebno važna kada govorimo o žesnkim pravima. Ove dve teme su itekako povezane. Borkinja za ženska prava Negin Shiraghaei kaže da su ljudska prava povezana sa osnovnim ljudskim potrebama, kao što je seks.

"Sećam se, kada sam bila tinejdžerka, dok je brak među decom bio vrlo uobičajena stvar u Iranu, jedna od mojih drugarica se tada udavala. Njen opis seksa je da je to najstrašnija stvar koja joj se desila. Privilegovana sam i srećna da sam odrasla u porodici u kojoj sam imala pristup seksualnom obrazovanju. Za mene je veoma bilo čudno da seks koji treba da usrećuje ljude, za nekoga može biti  veoma traumatično i strašno iskustvo. To je momenat kada sam shvatila koliko je važno da pričamo o ovakvim stvarima", kaže Negin. 

Seksualnom edukacijom razbijamo predrasude, stigme i diskriminacije. Negin kaže da ovakva vrsta obrazovanja otklanja i traume.

"Ako konzervativna društva nisu spremna na to, hajde da učimo decu o biologiji u najranijem uzrastu. Ima načina za razgovor o tome bez obzira u kojim smo zajednicama. Ima koraka koje treba preduzeti, ali je važno početi te razgovore, pogotovo u školama i u medijima. Jedan od glavnih efekata narativa koji kažu da nam ne treba seksualno obrazovanje je da, kada je vaše dete izloženo seksualnom nasilju, ono to ne razume. Krivica i trauma će imati dugoročne posledice. Ako počnete konverzacije na temu seksualnog obrazovanja možete da ih edukujete i o seksualnom iskorišćavanju. Ta komunikacija traži mnogo potpore, a ta potpora dolazi iz seksualnog obrazovanja", zaključuje Negin. 

Seksualno obrazovanje nije samo priča i informisanje o seksualnom odnosu i uživanju. To jeste važno, ali je mnogo važnije da znamo svoje telo i da prepoznajemo potrebe, različitosti i rizike. Razumevanjem naših psihofizičkih procesa i ponašanja - mi razumemo tuđa ponašanja i potrebe. Tako smo bezbedniji i srećniji i zato nam je seksualno obrazovanje važno. Bez stida i bez sramote.

Emisiju "U kakvoj zemlji želim da živim?" poslušajte u plejeru:

Jelena Božić

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Tinder jedan od krivaca za ekspanziju polnih bolesti

Evropa trenutno proživljava porast broje slučajeva sifilisa čemu su, između ostalog, doprinele i aplikacije za pronalaženje partnera i smanjen strah…

.

Bez seksualnog obrazovanja predrasude i bolesti bujaju

Polne bolesti u Srbiji u stalnom su porastu poslednjih godina. Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, broj inficiranih sifilisom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

.

Za dobru fotografiju divlje životinje ključno je strpljenje

Svaki fotograf, u želji da zauvek zaustavi vreme i zabeleži ga okom kamere, ima svoje interesovanje, usmerenje i ljubav kojoj…

.

Besplatan seminar o podkastima

Omladinske novine organizuju besplatan seminar o podkastima i pozivaju studente, srednjoškolce i mlade novinare da se prijave. 

  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Y2K
  • 15:00 Music Mix by Bea
  • 16:00 Popodne na O radiju
  • 16:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo