...
TRENUTNO17:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Radno leto za studente pod znakom pitanja

24.06.2020.

Prethodnih godina mladi su već krajem juna ili početkom jula tražili sezonske poslove. Međutim, zbog pandemije neki od njih imaju dilemu da li da ovo leto provedu radno ili ne.

.

Poslove preko leta mladi uglavnom nalaze preko omladinskih zadruga, oglasa ili preporuka. Najčešći sezonski poslovi su rad u različitim magacinima, fizički poslovi, a tu su i promoterski poslovi i deljenje flajera. 

Nađa Budimirović iz Omladinske zadruge Pravi pobednik kaže da se sve više srednjoškolaca prijavljuje za poslove preko leta.

"Sezonski poslovi su aktuelni za srednjoškolce. Svake godine imamo sve veći broj srednjoškolaca koji su maloletni i nažalost za njih imamo malo posla, jer poslodavci ne žele da ih zaposle. Ono što je aktuelno od tih poslova su deljenje flajera i ređanje roba na rafove", kaže Nađa Budimirović.

Ona dodaje da omladince uglavnom zapošljavaju kao ispomoć u radnjama - sređivanje robe u magacinu, lepljenje deklaracija, deljenje flajera, poslovi promocija, čišćenje posle renoviranja objekata. Cena sata je oko 200 dinara, u zavisnosti od toga da li poslodavac želi da plati više.

studenti jpg

Sa druge strane, zbog promena termina ispitnih rokova, mnogi studenti koji bi inače iskoristili leto za rad, ove godine će ga provesti učeći. Pored ovog razloga, tu je i zabrinutost zbog zdravstvene bezbednosti, jer je većina sezonskih poslova zapravo fizički rad.

"Prethodne četiri godine sam radio sezonske poslove, ove godine ću preskočiti, jer neće biti toliko posla zbog pandemije koronavirusa. Moji drugovi koji su radili sezonske poslove, skeptični su ove godine oko toga", rekao je jedan iz anketiranih.

"Ovo leto ne planiram nikakav sezonski posao, jer su nam uveli julski ispitni rok. U avgustu planiram neki manji odmor, tako da, to je to što se tiče sezonskog posla ove godine", kaže studentkinja.

posao jpg

Ima i onih koji planiraju sezonski rad kako bi otplatili studentske školarine. 

"Pronalazak sezonskog posla za mene će biti prioritet nakon završetka junskog i julskog ispitnog roka. Nije da nešto uživam da stičem nova poslovna iskustva, već mi je potreban novac, jer se školarina mora platiti i sledeće godine. Što se tiče tipa posla, ne bih da berem voće, ali pretprodaja nekih polovnih udžbenika je uvek opcija", kaže jedan student.

"Sve zavisi od toga kako mi bude prošao ispitni rok, pa bih što više da dam ispita na leto, ali ako se nađe neka dobra prilika, što da ne. Posebno negde na primorju, ako uopšte cela ova situacija sa koronavirusom dozvoli. Jedino ne bih konobarisal", izjavila je sagovornica u anketi.

"Planiram da radim preko leta. Prvenstveno da bih ubio vreme, ali trebalo bi da se kupe nove stvari, da se plati godina. Radiću kod svog oca. Tu mi je najsigurnije", kaže anketirani student.

S obzirom na trenutnu situaciju, najbitnije je da se mladi pridržavaju mera, nose maske i održavaju socijalnu distancu bez obzira na posao koji budu radili na leto. Oni koji ipak nisu zainteresovani za ovaj vid posla, a želeli bi da rade nešto preko leta, uvek mogu potražiti onlajn zanimljive poslove. 

S.P.

Možda te još zanima:

.

Onlajn poslovi: Dodatna zarada ili dodatni stres?

Ukoliko ste uvek onlajn, zašto to ne biste iskoristili? U emisiji "O tome se priča" govorili smo o onlajn poslovima.…

.

Do letovanja kroz sezonske poslove

Leto je period za zabavu, opuštanje i odmore. No, suprotno uvreženom mišljenju da mladi ove dane provode po kafićima, mnogi…

.

Sezonski poslovi: od Amerike, preko mora do Finske

Maj je uvek bio mesec u kojem ponuda poslova za studente raste matematičkom progresijom. Dva i po meseca slobodnog vremena…

.

Budite uporni i zarađivaćete onlajn

Ne želite radno vreme od 9 do 5 ili želite dodatno da zaradite? Uvek ste onlajn, pa zašto to i…

.

Uskoro Facebook Jobs!

Očigledno su oni koji tvrde kako je namera Facebooka izgradnja istinske "all in one" platforme na globalnom nivou potpuno u…

.

Bezbednije je na otvorenom bazenu nego u kafiću

Takozvani drugi talas koronavirusa ponovo je pokrenuo apele za poštovanje mera, za brigu o zdravlju i bezbednosti, pogotovo kada je…

  • 00:00 Music Mix by Majkić
  • 06:00 Music mix by Marko
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo