...
TRENUTNO12:00 - 13:00U kakvoj zemlji želim da živim

Društvo

Putovanje po Evropi za najbolje studente

09.06.2015.

Najbolji studenti završnih godina svih fakulteta u Srbiji, posebno oni koji nikada nisu putovali van Srbije, mogu da se prijave na konkurs "Putujemo u Evropu" i obiđu zemlje po izboru. Ovu sjajnu priliku nudi Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa nemačkim donatorima.

.

 Foto: Danica Jovanović

Dvadeset dana na evropskom tlu, od najbržih nemačkih vozova do mađarskih sporijih pruga, 50 studenata osetiće kako izgleda biti evropski putnik. Evropski pokret u Srbiji u saradnji sa nemačkim donatorima pokloniće najboljim studentima Interrail voznu kartu i 200 evra džeparca. Koordinatorka ovog projekta Maša Živojinović kaže da je ovo sjajna prilika za studente koji do sada nisu putovali.

 "Većina studenata je oduševljenja i svi govore kako je to nešto najbolje što im se desilo. Dosta njih se javlja sa pitanjima da li bi ponovo mogli da se prijave", izjavila je Živojinović.   

Društvo novih prijatelja, upoznavanje evropskih hostela, drugih putnika i Barselona kao obavezna ruta, samo su deo iskustava koje nudi ovaj konkurs.  Studentkinja Filozofskog fakulteta Nikolina Crnobrnja nije ranije imala priliku da putuje u više zemalja odjednom, a ovaj konkurs joj je omogućio da poseti željene destinacije.

 "Oni koji vole da putuju će ovako definitivno ispuniti svoje želje. Naučiće da se snalaze u nepredviđenim situacijama, upoznaće mnoštvo ljudi, kultura... Imaće jedno sjajno iskustvo koje čoveka samo može da učini snažnijim i sigurnijim. U svakom smislu se izgrađuje slobodan putnik kroz Evropu", ispričala je Nikolina.

Takođe jedan od putnika studenata, Senad Bjelić putovao je sa Nikolinom, a da se pre toga nisu upoznali. Zajedno sa još dvoje ljudi proputovao nekoliko zemalja za 15 dana.

"To mi je bila jedinstvena prilika da proputujem po Evropi za relativno malo novca i da za kratko vreme doživim toliko toga. Recimo da mi je Brisel bio veliko iznenađenje, centar stvarno jeste lep i sređen, ali na periferiji je cirkus", rekao je Senad čiji su utisci i dalje jednako jaki.

Konstantno druženje sa rancem, spavanje na stanicama, snalaženje sa mapom, traženje evropskih supermarketa i prijatelji sa kojima nikada nije dosadno, takođe su deo iskustava koje prenose studenti koji su putovali. Za one koji bi želeli da iskuse kako je pobediti nepoznato, konkurs za prijave traje do 19. juna.

Pravo da se prijave imaju studenti koji još nisu napunili 26 godina, imaju visok prosek, a prednost će imati oni koji do sada uopšte nisu posetili evropske zemlje. Konkurs za prijave se može pronaći na sajtu http://www.putujemouevropu.org/

 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Zavrti digitalni globus

Istina je da Google Street View pruža 3D doživljaj planete, ali ako ne znate gde da odete, postoji jedan sajt koji…

.

Najbolji prijatelj pri pakovanju

Pakovanje uvek oduzme gomilu vremena, a gotovo  svaki put nešto zaboravite. Od sada više ne. Predstavljamo vam aplikaciju koja je…

.

Organizujte putovanje na jednostavan način

Nova godina je iza ćoška, a ako još niste odlučili gde ćete da putujete, imamo sajt koji će olakšati donošenje…

.

Kako odabrati pravu knjigu?

Kada su velike vrućine napolju, obično odlučimo da ostanemo kod kuće uz neku knjigu ili film. Ako se ide na…

.

Iskoristite popuste uz ISIC i EYCA kartice

Čipovane studentske kartice, koje su neophodne za one koji koriste usluge smeštaja i ishrane u studentskom gradu, omogućavaju i brojne…

.

Nagradni konkurs za put u Bolonju

Kompanija "Filip Moris" raspisala je konkurs "Ove jeseni indeks je moj pasoš" za 20 studenata koji će ove jeseni osvojiti…

  • 05:00 Music mix by Marko
  • 11:00 Radio Gruvanje
  • 12:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 13:00 RetroTips
  • 14:00 Dnevna soba

Kalendar događaja

Decembar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     

Anketa

Šta mislite o našem novom sajtu?

Oradio logo