...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo

Popis će pokazati koliko mladih je zaista otišlo iz Srbije

29.08.2022.

Popis stanovništva zakazan je za period od 1. do 31. oktobra i po prvi put anketari koristiti elektronski upitnik. Iz Zavoda za statistiku Srbije najavili su angažovanje oko 20.000 ljudi, od čega 15.000 popisivača, 2.200 instruktora, 161 popisna komisija, među kojima i članova nacionalnih manjina.

.

Obuka je već završena, a kako će popisivači doći do ovog angažmana pojasnila je Zvezdana Dimitrijević iz Zavoda za statistiku.

"Radna obaveza popisivača počinje 23. septembra. Imali su testiranje i petodnevnu obuku, nakon kojih se potpisuju ugovori, kako bi popis krenuo na vreme, 1. septembra", objašnjava Zvezdana.

Obuku su popisivači imali u svojim opštinama, a prednost su imali mladi i nezaposleni ljudi koji prođu skrining. Jedan od njih je i Marko Božović koji će, nakon 12 godina, ponovo popisivati građane. On kaže da je zadatak ove godine znatno kompleksniji.

"Učestvovao sam i 2011. godine i dosta se sada razlikuje jer se sada sve radi kroz aplikaciju i na kompjuterima. Kada je počela obuka, malo je bilo problema da se sve to savlada, ali smo brzo naučili kako da rešavamo probleme, ispravljamo greške. Predavači su bili dobri i mislim da smo spremni", kaže Božović.

A, kakve odgovore popis može dati o mladima? Milijana Pejić iz KOMS-a kaže da je osnovno to što ćemo konačno znati koliko mladih uopšte ima u odnosu na pre 12 godina.

"Nama će biti interesantno koliki procenat mladih je u ukupnom broju stanovništva. Mi svake godine ispitujemo stavove mladih o želi da ostanu ili idu iz Srbije i sada očekujem da ćemo videti koliko je mladih zaista ovde, a koliko njih konačno i ode iz Srbije", kaže Milijana.

Prema njenim rečima mladi imaju najviše problema sa zapošljavanjem, a manje sa obrazovanjem i završavanjem škola.

"Videćemo koje kategorije mladih se lakše ili teže zapošljavaju, ima li to veze sa rodom, odnosno da li lakše do posla dolaze mlade žene ili muškarci. Naša istraživanja su pokazala da je veliki broj mladih u ovom trenutku zaposlen na crno, nema nikakav ugovor. To je svaka peta osoba. Popis bi mogao da rasvetli i taj podatak", kaže Milijana.

popis2 jpg

Ona napominje da će KOMS detaljno analizirati rezultate popisa i na osnovu njih formirati akcioni plan za sprovođenje nove strategioje mladih koja se usaglašava trenutno.

Metodologija ovog istraživanja potpuno je usaglašena sa međunarodnim standardima. Svi podaci iz popisa mogu da se koriste samo u statističke svrhe. Preduzete su mere u cilju zaštite podataka i lični podaci se ne mogu koristiti u druge svrhe, a kuriozitet je da će popisom biti obuhvaćeni i strani državljani koji žive i rade u Srbiji duže od godinu dana, ili nameravaju da ostanu duže od godinu dana, kao i migranti smešteni u prihvatnim centrima.

P. K.

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Mladi Borani pod pritiskom: Kako opstati u rudarskoj koloniji

Jedna od prvih stvari koje se primete pri ulasku u Bor jeste vozni park. Voze se skupi automobili, džipovi, limuzine.…

.

Borska mladost u senci rudnika: paljba, bleja, lopata

Bor je grad sa drugom najvećom prosečnom platom u Srbiji. Prvi je Beograd. 

.

Zapadni Balkan i Japan: upoznajte Daleki istok kroz program razmene

Da li vas fascinira japanska kultura? Da li biste želeli da se upustite u sedmodnevno kulturno iskustvo koje će vam…

.

Unapredi svoje veštine u omladinskom klubu Američkog kutka

Omladinski klub Američkog kutka poziva mlade između 16 i 21 godinu da postanu njegovi članovi i da unaprede engleski jezik…

.

Poziv za osnovni trening iz izgradnje mira

Centar za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd pozvao je zainteresovane da se prijave za Osnovni trening iz izgradnje mira, koji će biti…

.

Uvod u održivi razvoj: besplatne radionice za mlade

Sa ciljem da mlade, ali i druge zainteresovane, upoznaju sa konceptom održivog razvoja, udruženje Zona omladine za napredak i akciju…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo