...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo

Policija: od "dobar dan", do ombudsmana

25.02.2015.

   Ukoliko dođe do prestupa najbolje je obratiti se lokalnoj policijskoj stanici. Ukoliko to ne da učinka može se konktaktirati i ombudsman, samo je bitno sakupiti sva dokumenta, odnosno otići do lekara da se ustanove eventualne povrede, a prisustvo svedoka je od velikog značaja.

.

   Zaštitnik građana kontroliše postupanje policije u najširem dijapazonu mandata, a jedan od segmenata same kontrole je i provera da li je došlo do prekoračenja u primeni sile.

   Zamenik zaštitnika građana Miloš Janković kaže kako oni dobijaju po nekoliko prijava zloupotrebe sredstava prinude mesečno ali da jako malo policajaca bude kažnjeno.

   „To je neznatno u odnosu na broj prijava, međutim problem kod prijava je što ne postoje svi potrebni elementi na osnovu kojih bi se moglo zaključiti da je došlo do povrede.“

   Problem je nedostatak dokumentacije koja može da utvrdi da li je došlo do zloupotrebe. Fizičku povredu je svakako lakše dokazati od one verbalne, kada policajac povređuje dostojanstvo neke osobe. Kako kaže Janković, tortura ne podrazumeva samo nanošenje fizičke boli.

   „To su česte situacije kada građani iznose da policajci imaju nekorektan odnos, i to je jako teško dokazati. Na ulici, ako se dešava verbalni konflikt, odnosno postupanja policajaca koja deluju na građane ponižavajuće, jako je teško utvrditi granice i povrede.“ rekao je Janković i dodao da se slučajevi prestupa najčešće dešavaju u Smederevu, Beogradu, Kraljevu i Čačku.

milos jpg

   „Uskoro će i kod nas uvesti pravilo da svaki policijski auto mora da ima kameru. Tada će biti lakše dokazati zloupotrebe. Ono što je kod nas poseban problem je da policija ima moć kažnjavanja, ima moć izricanja kazni na licu mesta za prekršaje koje i sami čine, kao što je nevezivanje pojasa i korišćenje mobilnog telefona“ zaključio je Janković

   Ukoliko dođe do prestupa najbolje je obratiti se lokalnoj policijskoj stanici, a ukoliko to ne da učinka može se konktaktirati i ombudsman, samo je bitno sakupiti sva dokumenta, odnosno otići do lekara da se ustanove povrede, a prisustvo svedoka je od velikog značaja.

   U prvom delu 2014. godine MUP je primio 850 pritužbi, što u proseku iznosi 142 mesečno za čitavu Srbiju. Od ukupnog broja podnetih pritužbi 98.9% je podneto protiv radnika područnih policijskih uprava.

   Da biste lakše spoznali legitimno ponašanje policajaca od bahatog, O radio za vas izdvaja neke od tačaka iz Zakona o Policiji.

   U ovlašćenja policije spada upozorenje i naređenje, provera i utvrđivanje identiteta osoba i identifikacija predmeta, pozivanje, dovođenje, zadržavanje osoba i privremeno oduzimanje predmeta. Isto tako, policajac ima ovlašćenje da pregleda prostor i dokumenta, zaustavi i pregleda osobu, predmet i prevozno sredstvo.

   Ono što je bitno jeste da osoba koju zaustavi policajac ima pravo da pita policajca koji su razlozi zaustavljanja, da zatraži ime, prezime i broj značke policajca koji ga legitimiše i da zatraži prisustvo još jedne osobe kojoj veruje. U primeni policijskih ovlašćenja policajac mora da postupa humano i da poštuje dostojanstvo, ugled i čast svake osobe i njegova osnovna ljudska prava.

 
 Za razliku od policajca, komunalni policajac nakon što vas legitimiše nema pravo da vas privede, već može samo da vas "dovede" što svaka osoba može da odbije. Jedino ukoliko osoba nema lična dokumenta kod sebe, komunalni policajac može da vas privede.

   U protekloj godini, bilo je nekoliko slučajeva kada je komunalna policija muzičarima oduzimala instrumente. Po Zakonu Republike Srbije, ukoliko se instrument smatra kao predmet namenjen za „izvršenje krivičnog dela ili prekršaja“ ili će se na takav način „zaštititi opšta bezbednost“ oni imaju prava da to učine. O oduzimanju predmeta policajac mora da izda potvrdu koja sadrži podatke o predmetu kao i o osobi čiji je predmet.

   Što se tiče samog korišćenja „sredstava prinude“ u koje spada fizička snaga, palica, lisice, specijalna vozila, uređaji za izbacivanje mlazeva vode, pištolj ili neko drugo vatreno oružje, pre nego što iskoriste nešto od navedenog policija mora da upozori osobu i mora da ih koristi isključivo u vidu samoodbrane. Što se pretresa građana tiče, njega mora uraditi osoba istog pola.

Lea Kotlica 

Možda te još zanima:

.

Robo-pas ipak na ulicama Njujorka, uprkos kritikama da je jeziv i distopijski

Zvaničnici Njujorka predstavili su tri nova policijska uređaja visoke tehnologije, uključujući robotskog "psa" kojeg su kritičari nazvali "jezivim" još pre…

.

Policajci otpušteni jer su jurili Pokemone umesto lopova

Dvojica policajaca u Los Anđelesu dobili su otkaz jer su jurili Pokemone, umesto pljačkaša, pokazuju sudski spisi. Oni su bili…

.

Soko zove orla

Organi reda i pametni telefoni: Enkripcija s predumišljajem

.

Bezimena kuhinja za ljude iz Džungle

Te zime je ledio Dunav, a ja sam sa migrantima hodao po Beogradu i njihovom kampu. Na mestu današnjeg "Beograda…

.

Zbunjujuća nova odluka o kućnom redu

Početkom godine u Novom Sadu doneta je nova gradska odluka o kućnom redu u stambenim zgradama - uveden je upravnik…

.

iPhone može lako da se otključa

To što ste stavili šifru pre ulaska u meni na iPhone uređaj, ne znači da ste potpuno sigurni. Postoji alatka koja…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo