...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Lifestyle / Tehnologija

Robo-pas ipak na ulicama Njujorka, uprkos kritikama da je jeziv i distopijski

12.04.2023.

Zvaničnici Njujorka predstavili su tri nova policijska uređaja visoke tehnologije, uključujući robotskog "psa" kojeg su kritičari nazvali "jezivim" još pre dve i po godine, kada je prikazan prvi put.

.

Ostali novi uređaji – GPS tragač za ukradenim automobilima i kupasti samohodni robot za nadzor javnih mesta, koristiće se na način koji je "transparentan, dosledan i uvek u bliskoj saradnji sa ljudima kojima služimo", rekla je u utorak komesarka policije Kičant Sjuel.

Ona je s gradonačelnikom Erikom Adamsom i drugim zvaničnicima na konferenciji za štampu na Tajms skveru prikazala robota za nadzor i mehaničkog "psa" pod nadimkom "Digidog".

Sistem za praćenje pod nazivom „StarChase“ će omogućiti policiji da pomoću GPS oznake nađe ukradeni automobil. To je zasad probni program koji će trajati 90 dana.

„Autonomni bezbednosni robot“ kojeg je gradonačelnik Adams uporedio s robotskim usisivačem „rumbom“ (Roomba), patroliraće od leta stanicom metroa na Tajms skveru u sedmomesečnom, takođe probnom radu. Taj samohodni uređaj koji se nekoliko godina koristi u tržnim centrima i drugde, najpre će u stanici metroa raditi u pratnji policajaca.

Građanski libertarijanci i zagovornici reforme policije doveli su u pitanje potrebu za uređajima visoke tehnologije, jedni kritikuju prekomerno trošenje ionako ogromnog budžeta Njujorške policije (NYPD), a drugi što gradska vlast kupuje „fensi tehnologiju, a Njujorčani ne mogu da pristupe bonovima za hranu i izbacuju ih iz stanova“.

Albert Foks Kan, izvršni direktor organizacije „Projekat za nadzor nad tehnologijom za nadzor“(Surveillance Technology Oversight Project), rekao je da „Njujorška policija pretvara lošu naučnu fantastiku u užasno lošu policiju. Njujork zaslužuje pravu sigurnost, a ne imitaciju ‘Robokapa’ (RoboCop)“.

Izvor:www.n1info.rs

Možda te još zanima:

.

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje…

.

Putovanje s ljubimcem pripremiti na vreme

U vreme godišnjih odmora jedno od pitanja koje sebi postavljaju vlasnici pasa i mačaka je da li da vode svoje…

.

OpenAI najavio svoj pretraživač - SearchGPT

Možda ChatGPT već doživljavate kao pretraživač - uostalom, možete unositi upite slične onima koje biste stavili u Google ili Bing.…

.

Otvaranje Olimpijade u Parizu biće drugačije od svih do sada

Ceremonija otvaranja Letnjih olimpijskih igara u Parizu 2024. osmišljena je tako da bude drugačija od bilo koje u prethodnim godinama.…

.

Istraga o tome da li se AI koristi za određivanje cena

Federalna trgovinska komisija (FTC) u SAD pokrenula je istragu o tome kako kompanije koriste veštačku inteligenciju (AI) za određivanje cena…

.

Neprijatnosti u avio saobraćaju: kad ti let pokvari odmor

Jeftini letovi, kako to divno zvuči. Za nekoliko sati si na moru, nema cimanja, vožnje i umora od puta. Ali,…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Na koji način koristiš ChatGPT?

Oradio logo