...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Lifestyle / Tehnologija

Robo-pas ipak na ulicama Njujorka, uprkos kritikama da je jeziv i distopijski

12.04.2023.

Zvaničnici Njujorka predstavili su tri nova policijska uređaja visoke tehnologije, uključujući robotskog "psa" kojeg su kritičari nazvali "jezivim" još pre dve i po godine, kada je prikazan prvi put.

.

Ostali novi uređaji – GPS tragač za ukradenim automobilima i kupasti samohodni robot za nadzor javnih mesta, koristiće se na način koji je "transparentan, dosledan i uvek u bliskoj saradnji sa ljudima kojima služimo", rekla je u utorak komesarka policije Kičant Sjuel.

Ona je s gradonačelnikom Erikom Adamsom i drugim zvaničnicima na konferenciji za štampu na Tajms skveru prikazala robota za nadzor i mehaničkog "psa" pod nadimkom "Digidog".

Sistem za praćenje pod nazivom „StarChase“ će omogućiti policiji da pomoću GPS oznake nađe ukradeni automobil. To je zasad probni program koji će trajati 90 dana.

„Autonomni bezbednosni robot“ kojeg je gradonačelnik Adams uporedio s robotskim usisivačem „rumbom“ (Roomba), patroliraće od leta stanicom metroa na Tajms skveru u sedmomesečnom, takođe probnom radu. Taj samohodni uređaj koji se nekoliko godina koristi u tržnim centrima i drugde, najpre će u stanici metroa raditi u pratnji policajaca.

Građanski libertarijanci i zagovornici reforme policije doveli su u pitanje potrebu za uređajima visoke tehnologije, jedni kritikuju prekomerno trošenje ionako ogromnog budžeta Njujorške policije (NYPD), a drugi što gradska vlast kupuje „fensi tehnologiju, a Njujorčani ne mogu da pristupe bonovima za hranu i izbacuju ih iz stanova“.

Albert Foks Kan, izvršni direktor organizacije „Projekat za nadzor nad tehnologijom za nadzor“(Surveillance Technology Oversight Project), rekao je da „Njujorška policija pretvara lošu naučnu fantastiku u užasno lošu policiju. Njujork zaslužuje pravu sigurnost, a ne imitaciju ‘Robokapa’ (RoboCop)“.

Izvor:www.n1info.rs

Možda te još zanima:

.

Njujorški gradski AI četbot savetovao preduzetnike da krše zakon

Njujorški gradski četbot na bazi veštačke inteligencije (AI) MyCity je davao netačne odgovore i savete preduzetnicima koji bi podrazumevali kršenje…

.

Tik-tok neće biti prodat, navode kineski vlasnici

Kompanija "Bajtdens", u čijem vlasništvu se nalazi Tik-tok, saopštila je da ne namerava da prodaje tu društvenu mrežu nakon što…

.

Google otpušta one koji su protiv "Projekta Nimbus"

Google je otpustio 28 zaposlenih koji su učestvovali u protestima protiv "Projekta Nimbus", odnosno, ugovora sa izraelskom vladom i vojskom…

.

Zabrana Tik-toka prošla Kongres

Paket za nacionalnu bezbednost, koji uključuje i mere zabrane Tik-toka širom SAD, usvojen je velikom većinom glasova u američkom Senatu.

.

Plata u Nemačkoj 9.000 evra mesečno, bez da ustanete iz kreveta

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode…

.

Obiđite Srbiju za Prvi maj i Uskrs

Ako nas vreme ne prevari, kao što je to čest običaj za 1. maj, mogli bi ovo biti stvarno dobri…

  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 Music mix by Anja
  • 21:00 Music Mix by Bea

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo