...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo

Podržite bicikliste, to je za naše dobro

28.07.2015.

Predstavnik Biciklističke inicijative Marko Trifković, pozvao je sve građane da se priključe radu ove organizacije, da se pokret što više omasovi i da ne ostane sve samo na društvenim mrežama, jer prema njegovim rečima, konkretna akcija donosi benefite društvu.

.

On se u gostovanju na O radiju osvrnuo na problem biciklista u Beogradu, koji su masovno protestovali zbog izgradnje Beograda na vodi.

"Glavni problem je što izgradnja zahvata deo jedne veoma popularne i prilično nove biciklističke staze, kao kad bi kod nas u Novom Sadu presekli onu stazu na Keju. Oni su prvo upozoravali na ovaj problem, ali niko nije reagovao, pa se tako na kraju izrodila velika pobuna", objasnio je Marko.

Dodao je da je veoma bitno to što su se ljudi identifikovali sa problemom, jer je nakon blokade pokrenuto više spornih pitanja, među kojim je i postojanje građevinskih dozvola, projekata i radova na nasipu kod reke.

"Zahvaljujući ovoj konkretnoj akciji uticano je da se situacija promeni, za tri dana je izgrađen deo staze koja nedostaje, postavljene su barijere i signalizacija", dodao je on.

Ovog vikenda, odnosno 31. jula na redu je  40. po redu Kritična masa u Novom Sadu. Ovaj događaj okuplja više stotina biciklista koji se masovno provozaju kroz grad, ukazaujući time na benefite vožnje i za okolinu i za naše zdravlje. Cilj je promocija biciklizma kao načina života.

"Ova kritična masa biće posebna po tome što smo odlučili da zbog velikih vrućina rutu završimo na nekoj od plaža. Za ovaj put odabrali smo novosadski Bećarac, pa pozivamo sve da ponesu lopte, kupaće kostime i ostale rekvizite za uživanje na plaži i da nam se priključe", kazao je marko.

Osim toga, u organizaciji Biciklističke inicijative uskoro nas očekuje i Biciklana fest. Ovaj festival biće održan od 28. do 30 avgusta, a ovo je treća godina kako lagano razvijaju ovaj događaj u jedan prepoznatljiv brend Novog Sada.

"Napravili smo od toga prepoznatljiv događaj koji se sve više i više razvija. Pošto je prošle godine oformljena neformalna aktivistička biciklistička mreža, imaćemo goste iz celog regiona. Pokušaćemo da osnažimo tu mrežu, a fokus i većina aktivnosti biće usmerene na mlade", najavio je Marko.

Od sporednih događaja na Biciklani će biti organizovano takmičenje u kafenisanju, bioskop, mučki program i predstavljanje biciklističke kulture. Celokupan program i detaljnije informacije biće uskoro dostupne, a o svemu će biti izveštaja i na našem sajtu.

Ceo razgovoro o ovim važnim temama i najavama poslušajte na nasem podcastu.

M.L.

Možda te još zanima:

.

Edukativna biciklistička tura

Povodom Evropske nedelje mobilnosti EU info kutak Novi Sad, u saradnji sa Eko kurirom, organizuje edukativnu turističko-biciklističku vožnju od Novog…

.

Kad naiđu biciklisti, gasi se zeleno svetlo za automobile

Veštačka inteligencija, uz pomoć kamera, locira bicikliste koji prilaze raskrsnici i na vreme isključuje zelenu strelicu za skretanje udesno za…

.

Biciklističke muke kao svakodnevna frustracija

Jednog jesenjeg dana 1865. godine, dvojica muškaraca sedela su u kafani u Ansoniji, saveznoj državi Konektikat, umirujući živce sa par…

.

Ove godine biciklom na odmor

Situacija koja se konačno bliži kraju donela nam je nova iskustva, ali i nametnula nove načine ponašanja i razmišljanja. Karantin…

.

Kako mladi vide bicikliste?

Novosadska biciklistička incijativa, u saradnji sa Školom za dizajn "Bogdan Šuput", organizuje izložbu radova mladih umetnika na temu "Kako vidiš…

.

Novosadska Kritična masa u ponedeljak

Novosadska Kritična masa biće održana u ponedeljak 22. aprila, povodom Dana planete Zemlje. Namera organizatora je da velikom biciklističkom vožnjom…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo