...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo

Petardom ćeš me, protestom ću te

14.12.2016.

Grupa građana okupljena pod imenom Dva minuta tišine organizovala je nedavni tihi protest u centru Novog Sada sa ciljem da skrenu pažnju sugrađana na bacanje petardi tokom praznika. Pozabavili smo se ovom pojavom i razgovarali sa sugrađanima, organizatorima protesta i stručnim medicinskim radnicima, o tome koji su rizici i moguće povrede pri korišćenju pirotehničkih sredstava. 

.

Vladimir Jovanović član neformalne grupe Dva minuta tišine kaže za O radio da su ovaj protest organizovali zbog toga što sa novogodišnjom zabavom dolaze i petarde.

"One su sve grđe i lošijeg kvaliteta i ima sve više povreda. Te povrede su pretežno kod dece koja ne razmišljaju prilikom bacanja petardi da li mogu sebe ili druge da povrede. Upravo zbog toga smo organizovali protest. Hoćemo da zaštitimo decu, a onda i sva živa bića", objašnjava Vladimir i kaže da nisu razgovarali sa gradskom upravom zato što Grad "zna šta je zakon i kako da se sprovodi".

Vladimir ističe da je zakon o javnom redu i miru striktan, u njemu se kaže da je zabranjena upotreba pirotehničkih sredstava u naseljenom mestu.

dd jpg

"Policija i državne strukture bi morale da reaguju na te pojave. Sa druge strane ilegalni prodavci petardi su u jurisdikciji komunalne policije. Ali ono što mi vidimo jeste da sami građani znaju ko prodaje petarde a komunalna policija prolazi pored njih i ne reaguje. Zašto? Da li je u pitanju neka plava koverta ili nešto, ne želim da nagađam ali definitivno je da mora da se pojača kontrola, da se poštuje zakon. Jer jednostavno, ako ne poštujemo zakon kako onda možemo da tražimo i neke druge zakone, uostalnom kako onda možemo da tražimo bilo šta", rekao je naš sagovornik.

Mirjana Bursać, portparol hitne pomoći u Novom Sadu kaže da su i oni primetili da je počela upotreba petardi. Prema njenim rečima najčešće bivaju povređena deca.

"Tinejdžeri su ti koji najčešće koriste petarde samostalno, bez kontrole odraslih osoba. Uglavnom su to povrede ruku i vrlo često se dešava da petarda eksplodira u blizini lica i tada se najčešće dešavaju opekotine. Te opekotine mogu da izazovu estetski nedostatak kasnije u vidu ožiljaka", upozorava ona i apeluje da, ukoliko ih već koristite, petarde budu kupljene u specijalizovanim prodavnicama koje imaju odgovarajuće sertifikate i odgovarajuće ateste. I ukoliko ih deca koriste, da to uvek bude u pratnji i pod kontrolom odraslih osoba kako bi se povrede svele na najmanju moguću meru.

dva jpg

U saopštenju koje smo dobili od Policijske uprave u Novom Sadu navedeno je da nije zabeležena masovnija pojava paljenja pirotehničkih proizvoda koja je, inače, regulisana Zakonom o javnom redu i miru.

"Prema članu 17. pomenutog Zakona, onaj ko paljenjem  pirotehničkih  proizvoda  narušava  javni red i mir ili ugrožava sigurnost građana - kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili radom u javnom interesu od 40 do 120 časova. Ukoliko se ovaj prekršaj izvrši u grupi od tri i više lica - kazniće se kaznom zatvora od 30 do 60 dana".

Pitali smo sugrađane kakvo mišljenje imaju o upotrebi pirotehničkih sredstava tokom praznika, a oni su mahom odgovarali u negativnom kontekstu:

"Svakako da ne volim petarde i uopšte ta novogodišnja pucanja. Ne znam na koji način bi oni koji ih koriste mogli da sankcionišu, zapravo je jedino rešenje da se zabrani prodaja pirotehnike. Ali prosto je na tome novogodišnja zarada. Zakon to odobrava. Zapravo roditelji moraju da se pozabave svojim klincima i da više obrate pažnju na to gde troše novac koji im je dat za užinu. A po trgovima, mislim da bi to trebalo da bude ozbiljnije rešeno, što se Nove godine tiče, jer je to jedan od razloga zbog kojih ne želim da idem na Trg. Koliko god da je to organizovano mora da se spreči unos toga. Nije mi prijatno da budem u takvoj atmosferi da mi stalno nešto puca pod nogama".

"Petarde su jedna primitivna zabava. Ja razumem da u nekim nedovoljno razvijenim kulturama to predstavlja senzaciju ali mislim da u 21. veku možemo da smislimo inteligentnije oblike zabave".

bportalba jpg

"Apsolutno ne volim petarde. Čak i kad sam bila mlađa nisam ih volela iako su bile kao neki klinački doživljaj. Moj brat ih je konstatno bacao. Uvek sam ih se bojala, mislila sam da će mi razneti prst".

"Mislim da su petarde skroz ok ako imaju dovoljno dugačak fitilj, ako nisu trouglastog oblika i da nisu veće od moje šake".

"Generalno ne volim petarde. Pogotovo kad ih spoje, pa ih bace u ajnfort i odjekne kao eksplozija. Mislim da to nije nikome prijatno da čuje. Pogotovo na Trgu kad je tamo more ljudi i kada samo na sve strane gledaš da ti je ne ubace u kapuljaču".

Ukoliko odlučite da se veselite na ovaj način tokom praznika naš savet je da pirotehniku kupujete u sertifikovanim i proverenim radnjama. Ulični prodavci su možda jeftiniji ali u svakom slučaju vam ne garantuju stopostotnu bezbenost.

Jelena Mijatović

 

Možda te još zanima:

.

Pirotehnika samo uz veliki oprez i prema uputstvu za rukovanje

Na prelasku iz stare u novu godinu svi uglavnom uradimo isto: zagrlimo najbližu osobu, poželimo sve najbolje i – pogledamo…

.

Petarde: Praznični teror manjine

Svakog petka ili subote uveče, posebno ako živite u širem centru grada, možete očekivati vatromet. Venčanje, neka gradska svečanost, rođenje,…

.

Kako do ulica bez petardi

Znamo svi da petarde nisu igračke, da ih ne treba kupovati od neovlašćenih lica i na mestima koja za to…

.

Iskaz i Marčelo poručuju: Ne budi deo statistike!

Uoči novogodišnjih praznika Iskaz i Marčelo objavili su spot za numeru “Tanatos”, u kome upozoravaju na opasnosti koje vrebaju od…

.

Petarde opasne i za ljude i za životinje

   „Neretko se dešava da psi provedu bukvalno celu novogodišnju noć u kadi ili pod krevetom, a vrlo često nam…

.

Borci iza tastature

Nije zabeležen slučaj da je neko izvojevao bitku tako što je sedeo za kompjuterom i zdušno ponavljao fraze iz raznih…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Radio Grafiti

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo