...
TRENUTNO00:00 - 05:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Žurnalist: istinito i odgovorno novinarstvo

13.12.2015.

"Mi smo svi studenti i Žurnalist je platforma na kojoj vežbamo. Radimo teme kojim želimo da se bavimo. Nalazimo se u savršenoj sredini neprofitnosti i mogućnosti, tako da je super,” rekao je urednik mesečnika Žurnalist Nikola Maticki na proslavi decembarskog broja.
.
foto: Tamara Samardžić

Studentski mesečnik Žurnalist proslavio je izlazak decembarskog broja tribinom u CK13. Nova postava magazina uspela je da održi kvalitet Žurnalista koji ga prati od samog početka. Magazin koji čita veliki broj građana među kojima su i etablirani novinari, piše nekolicina studenata sa druge i treće godine. Urednik magazina je Nikola Maticki, student druge godine žurnalistike koji svojim odličnim uredničkim sposobnostima uspeva da zadrži kvalitet koji je postao neizostavan činioc svakog izdanja. Maticki je za O radio izjavio da pokušavaju da pišu o bitnim i aktuelnim temama bez zadrške.

"Mi smo svi studenti i Žurnalist je platforma na kojoj vežbamo. Radimo teme kojim želimo da se bavimo. Nalazimo se u savršenoj sredini neprofitnosti i mogućnosti, tako da je super," rekao je Maticki i dodao da se pritisaka ne boji, ali ako ih bude to će samo biti znak da dobro rade.

nikolamaticki jpg

Upravo je Žurnalist primer koji treba da slede svi studenti novinarstva. Odgovorno i kvalitetno pisanje koje uspevaju da održe lansiralo ih je u javnost kao jedan od retkih studentskih mesečnika koji je zapravo vredan čitanja. U okviru promocije decembarskog broja, govorili su eksperti iz oblasti novinarstva a među njima i urednik VOICE-a i profesor na Odseku za žurnalistiku Filozofskog fakulteta Dinko Gruhonjić. On objašnjava da zainteresovanost nekolicine studenata da se tokom studija bave novinarstvom proističe iz toga što ne upisuju svi žurnalistiku zato što vole, već idu linijom manjeg otpora.

"Pa ja bih bio daleko srećniji da imamo više tehničkih i prostornih mogućnosti za praktični rad sa studentima. Nažalost siromašni smo kao i cela država. Možemo da kažemo da smo što se praktične nastave tiče najbolji, što nije neka velika uteha s obzirom da bi to moglo da bude daleko bolje”, izjavio je profesor Gruhonjić i poručio studentima da je fakultet veoma bitna stvar, jer danas u novinarstvu dominira nepismenost i senzacionalizam.

dinkogruhonjic jpg

Promocija novog Žurnalista bio je odličan povod da mladi novinari popričaju o aktuelnim problemima srpske zajednice i svim aferama koje su dospele u javnost upravo zahvaljujući jednoj od učesnica tribine, novinarki KRIK-a Dragani Pećo.

"Meni je drago što postoji Žurnalist, s obzirom na to da, dok sam ja studirala novinarstvo na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, uvek smo bili sputavani. Sada studenti to mogu da rade bez uticaja profesora koje moraju da slušaju i kojima ne smeju da se zameraju".

Dragana Pećo objašnjava da su najveći izazovi sa kojima mlad novinar može da se susretne jeste i sam fakultet. Iako ne može da garantuje da se to svuda dešava, kroz svoj primer objašnjava da su neretko profesori upravo ti koji mlade ljude odvraćaju od novinarstva.

"Oni se sa izazovima susreću već na fakultetu. Sećam se, dok sam studirala pola moje generacije je na drugoj godini odustalo od novinarstva i usmeravali su se na odnose sa javnošću gde ima novca. Profesori nažalost uruše ideju i želju za bavljenje time”, zaključila je Pećo.

Ukoliko želite da vidite istinito i odgovorno novinarstvo za koje su zaslužni studenti novosadskog univerziteta, obavezno pronađite decembarski online broj časopisa Žurnalist na novinarnica.net.

Lea Kotlica (leakotlica0@gmail.com)

Možda te još zanima:

.

Biologija je mnogo perspektivnija nego što ljudi misle

Filip Popović je student biologije i jedan od mladih istraživača na biološkom departmanu. Završio je Francuski jezik u Karlovačkoj gimnaziji, a…

.

Studentska razmena je iskustvo za čitav život

Olivera Popov je sveža povratnica sa razmene studenata iz programa Erazmus. Vratila se iz Turkua, u Finskoj, prepuna dobrih utisaka…

.

Otvorena vrata PMF-a uz radionice

Manifestacija "Otvorena vrata" pod sloganom "Hemijski vikend –Saznaj. Nauči. Primeni." biće održana ove i naredne subote (8. i 15. decembar)…

.

Noć Biologije – Dan Zanimljive Nauke!

Noć biologije počinje! Na Prirodno-matematičkom fakultetu će se okupiti studenti i srednjoškolci koji će napraviti zanimljive eksperimente i povesti vas…

.

Nauka važna za razvoj zemlje

Malkolm Votson, Škotlanđanin iz Njukasla, već godinama živi u Novom Sadu gde na Prirodno matematičkom fakultetu predaje u oblasti hemije…

.

Dan otvorenih vrata za maturante na FTN-u i PMF-u

U subotu će biti održan Dan otvorenih vrata Prirodno-matematičkog fakulteta i Fakulteta tehničkih nauka. U okviru ove jedinstvene manifestacije maturanti…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 05:00 Music Mix by Bea
  • 10:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo