...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Festival "On the record" razbija granične barijere

23.05.2016.

Međunarodni festival kratkih radijskih i televizijskih formi i štampanih/onlajn istraživačkih tekstova studenata novinarstva pod nazivom "On the Record" biće održan od 26. do 28. maja u Novom Sadu. Festival predstavlja jedinstvenu priliku studentima iz regiona da pokažu svoje praktično iskustvo, ali i da se upoznaju sa kolegama iz regiona.

.

Međunarodni festival "On the record" okuplja studente iz pet zemalja regiona. Tokom dva dana, koliko traje festival studenti imaju mogućnost da prezentuju radove ali i da se upoznaju sa kolegama iz celog regiona. Na ovogodišnji festival pristiglo je 27 televizijskih, 12 radijskih priloga i devet istraživačkih tekstova. Prilozi su stigli sa šest Univerziteta i to iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Profesorica televizijskog novinarstva iz Zagreba Tena Perišić kaže kako je ovo jedinstvena prilika da razbijemo granične barijere i zajedničnim snagama doprinesemo razvitku boljeg i profesionalnijeg novinarstva.

"Taj festival bi trebao da preraste u nešto više pa u tom smislu treba i objavljivati te priloge. Mi u Zagrebu imamo emisiju "Student" i kad god imam priliku pokupimo te priloge i objavimo ih tamo. Imamo čak i emisiju na HRT-u i tamo objavljujemo", izjavila je naša sagovornica.

foto jpg

Kako navodi profesorica, studenti iz Zagreba su veoma zainteresovani za učešće pa su čak uspeli da organizuju kombi do Novog Sada kako bi ih što više moglo prisustvovati ovom festivalu. Osim što se nadaju osvajanju prve nagrade, studenti na fesitvalu očekuju i odličnu zabavu.

"Mislim da su studenti iz Zagreba od početka učestvovali i to je jako dobro, ali ne samo zbog razmene sadržaja već zbog druženja. Mnogi od mojih studenata nisu nikada bili u Srbiji a kamoli u Novom Sadu", rekla je Tena i dodala tako da je razmena i kontakt najbitniji faktor ovog festivala.

U okviru ankete koju je sproveo O radio studenti su objasnili da je ovakav festival neophodan njihovom fakultetu, s obzirom da nemaju mogućnost osnivanja studentske radio ili televizijske stanice.

"Zato što je posle dve godine učenja teorije, praksa došla na red. Festival je jako dobra šansa da se upraksamo za kasnije. Kada dođe do razmene iskustva možemo da vidimo kako to drugi rade, pa da primenimo to znanje u našem radu", izjavila je studentkinja novinarstva Milana Kvrgić.

Pobednica trećeg On the record festivala Teodora Vasiljević kaže da se profesionalna saradnja sa studentima iz regiona nakon festivala ne nastavlja, ali se prijateljstva sklopljena tokom festivala čuvaju.

"To su stvarno divni i pametni ljudi i jako je bitno da se povežemo sa studentima iz Zagreba, Skoplja. Stvarno je jako bitno upoznati tako mlade i sposobne ljude jer nikada ne znamo kada će nas život spojiti pa možda i pokrenemo nešto zajedno", izjavila je Teodora.

Na pitanje šta je najvrednije što studenti ponesu sa festivala On the record, nekadašnja pobednica navodi da je to ipak mogućnost profilisanja ali i upoznavanja kvalitetnih ljudi.

"Izdvojila bih momenat ličnog prepoznavanja jer mi volimo medije. Naravno bitan je i taj socijalni deo poznanstva i svi kontakti koje smo uspostavili tada sigurno će nam značiti jednog dana", objasnila je naša sagovornica.

Ove godine o nagradama će odlučivati tročlani žiri koji čini urednik bosanskohercegovačkog portala Žurnal.info Selvedin Avdić, novinarka Radio-televizije Vojvodine Vanja Đurić, i urednica Omladinskog radija Klara Kranjc. Festival organizuje novosadski odsek za medijske studije Filozofskog fakulteta s ciljem promovisanja kvalitetnog praktičnog rada sa studentima novinarstva, razmene iskustava i interkulturnog dijaloga u regionu.

L.K.

 

Možda te još zanima:

.

Nikola Ćirić: Horna i jutarnje sunce

Svet klasične muzike nikada nije stigao u centar pažnje javnosti i većeg dela publike. To se možda dogodi teka kada…

.

Na festivale uz mere predostrožnosti

Iako je većina manifestacija i javnih okupljanja odložena zbog pandemije koronavirusa, određeni događaji se ipak vraćaju na velika vrata. Upravo…

.

Reakcije na održavanje Exita podeljene, organizatori objavili prva imena

Zvanična odluka o tome da ovogodišnji Exit festival ipak bude održan izazvala je različite reakcije javnosti. Sa jedne strane, mnogi…

.

Mirko Topalski: Klasični rokenrol gejmer

Vreme izolacije i boravka među četiri zida koristili smo na različite načine. Neki su radili od kuće, neki su se…

.

Festivali će preživeti, ali ih čekaju promene

Najveći muzički festivali u Evropi otkazani su još početkom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se situacija zaoštravala, tako su stizale…

.

Španski filmski klasici na internetu

Narednih nedelja imaćemo priliku da potpuno besplatno pogledamo više od deset španskih filmova u okviru ciklusa "Klasici uz tebe".

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 06:00 Music Mix by Majkić
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Da li planirate letovanje?

Oradio logo