Društvo / Obrazovanje
Upoznajte nauku na prvi ogled
Noć istraživača održava se svakog poslednjeg petka u septembru, u više od 250 evropskih gradova. Kroz niz interesantnih interaktivnih radionica, izložbi, predavanja i eksperimenata, građanima, a pre svega mladima, naučnici približavaju svoj posao istraživača, kao i rezultate do kojih dolaze. Ove godine, Noć istraživača održava se 29. septembra, u jedanaest gradova širom zemlje pod sloganom "Znanje na prvi ogled".
Tokom Noći istraživača posetioci se upoznaju sa naučnim postignućima i njihovom primenom u svakodnevnom životu. Profesorica i doktor nauka Tijana Prodanović, koja se bavi astrofizikom, kaže da je nekada teško u učionici, gde je predavač ograničen planom i programom, biti kreativan.
"Predstavljanjem nekih fenomena na opušten način, u opuštenom okruženju, kroz nešto što je luckasto, zabavno, blesavo i možda nema uvek svrhu, ali ima neku nauku ispod sebe, negujete interesovanje i ljubav prema nauci, te dopunjavate znanje koje se uči u školi", kaže ona.
Program Noći istraživača održava se na tri lokacije – u Naučnom kamionu na više lokacija u gradu, u Startit centru i Tržnom centru Big, gde će biti organizovane interaktivne radionice i ogledi u kojima nauka može da se opipa i omiriše. Kako kaže Tijana, tema ovogodišnje Noći istraživača je hot nauka, visoke temperature i hot istraživanja.
"Biće tu aktuelne stvari poput robota Marka, koji je vrlo interesantan, potom materijali koji pamte oblik kad ih zagrevate, priče o visokim temperaturama, o najtoplijim i najhladnijim zvezdama, pa iz oblasti medicine - zašto raste temperatura i šta da radimo s opekotinama. Govorićemo i o životinjama sušnih tropskih krajeva, o sušama, o hrani, o poljoprivredi, a hemičari znaju svašta da rade što oslobađa visoke temperature", dodaje Tijana.
Jedna od naučnih grupa "Food stars" predstaviće zanimljvosti iz domena ishrane i pokazati kako je nauka svuda oko nas pa i u našim tanjirima. Voditeljica ove grupe, Jovana Kojić, istraživačica sa Instituta za prehrambene tehnologije kaže da bez inovativnosti nema napretka, te da će posetioce Noći istraživača kroz radionice podstaći na kreativnost.
"Imaće mogućnost da kreiraju svoj obrok iz mašte, da navedu šta bi u budućnosti voleli da jedu, biće predstavljen ekperiment u kom će posetioci na osnovu čula mirisa morati da prepoznaju hot, ljute ukuse jer je to i tema ovogodišnje Noći istraživača", kaže Jovana.
Način razmišljanja naučnika podrazumeva radoznalost, upornost, sistematičnost, posvećenost i kreativnost. Tako je profesija naučnika često i stil života. Kako Tijana s osmehom kaže, naučnici, naročito oni koji se bave prirodnim naukama, "prespojeni" su drugačije od drugih.
"Nauku nije briga za vaše mišljenje. Nešto je istina u prirodi i to je tačno. E sad, da li vi verujete ili ne verujete u to, prirodu je baš briga. Naučnici, prirodnjaci pogotovo, nauče da gledaju tako stvari, vrlo egzaktno, po sistemu uzrok - posledica, A vodi do B, a B vodi do C. Vidim ja po sebi da, kroz život u ovim svakodnevnim situacijama, slično gledam - aha, šta je uzrok i šta iz njega sledi. To u životu može da bude korisno, ali donekle i kletva", dodaje ona.
Naučnik nema radno vreme jer, kako kaže, kancelarija mu je u glavi, a Jovana dodaje da se naučni rad bazira na izazovima da se svaka ideja sprovede u delo.
"Rad u pozitivnoj istraživačkoj atmosferi i volja da se smišljaju inovacije, pokreću sve mlade istraživače, i ne samo mlade istraživače kao pojedince, već i celo društvo. Svaki taj rezultat stalno nas vodi ka novim istraživanjima i to je što razlikuje nas i naš rad od ostalih mladih ljudi", objašnjava Jovana.
Kafa s naučnicima, naučni kamion, izložba posvećena svetlosti, predavanje o vulkanima, naučni maskenbal, kviz znanja, naučno pivo, predavanja o socijalnim mrežama i novim medijima, kao i uključenje uživo u eksperiment u Cernu samo su deo programa Noći istraživača, koji se u celosti nalazi na sajtu nocistrazivaca.rs. Svi sadržaji su besplatni, a održavanje Noći istraživača finansira Evropska komisija kroz program "Horizont 2020", najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacije.
Audio prilog poslušajte u plejeru:
Jovana Zdjelarević