.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

U Noći istraživača glasanje za ime nove planete

25.09.2019.

Deseta, jubilarna, "Noć istraživača" u Srbiji, biće održana u petak 27. septembra, od 15.00 do 1.00 sat nakon ponoći. U Novom Sadu ona će biti upriličena na dve lokacije: u Tržnom centru BIG i u Kulturnoj stanici Svilara. 

.

Foto: www.nocistrazivaca.com

Tema ovogodišnje Noći istraživača je nauka koja nas globalno povezuje – bilo da je u pitanju nauka koja se bavi pitanjima kako nam internet pomaže da se globalno povežemo ili kako se nauka povezuje kroz međunarodne projekte u cilju rešavanja nekog problema.

Organizatorka novosadskog ogranka Noći istraživača, profesorica Tijana Prodanović, kaže da će ove godine  biti predstavljeno osam međunarodnih projekata i naučnika iz Srbije koji su deo tih projekata, koje možete upoznati u Noći istraživača.

"Već smo promovisali knjigu 'Mali eksperimenti za veliku decu' koja vam može pokazati kako da izvedete neke eksperimente i u kućnim uslovima. Na glavnom događaju, 27. septembra u Tržnom centru BIG, upriličićemo glavnu žurku. Program počinje od 15 časova, a eksperimenti kreću od 16 i trajaće se do 22 sata. Ove godine pričamo o globalnim vezama, od nervnog sistema, do interneta, pričaćemo i o 5G mreži i mnogim drugim zanimljivim i aktuelnim stvarima", najavljuje Tijana.

noc jpg

Svet ove godine slavi vek od osnivanja Međunarodne astronomske unije i Tijana kaže da je ova organizacija spremila iznenađenje za posetioce Noći istraživača u Srbiji.

"Astronomska unija je dala zemljama članicama da imenuju jednu vansolarnu planetu. Srbiji je pripala planeta WASP 60. Stigli su već neki predlozi, a glavno glasanje biće upriličeno u Noći istraživača. Dobili smo jednu od lepših planeta iako nije naseljiva", uz smeh kaže Tijana.

U Kulturnoj stanici Svilara vas očekuje popularno predavanje o značaju vakcinacije, susret sa naučnicima koji nas predstavljaju na međunarodnoj sceni, degustacija ukusa sveta, kao i već tradicionalni naučni kviz, nakon čega sledi žurka uz bend Justin Case. Ovde program počinje u 20 časova.

noc2 jpg

Od vojvođanskih mesta, zanimljivo će biti i u kikindskom Centru za usavršavanje, gde vas očekuje petnaest radionica. 

"Centar već četiri godine učestvuje u Noći istraživača, a ove godine na atraktivan način pokušavamo da približimo nauku deci. Imaćemo 15 radionica na kojima će posetioci moći da nauče nešto o nauci na potpuno drugačiji način, daleko od učionice, ali primenjivo kroz život u našem podneblju. Pričaćemo o sovama ušarama, o zlatnom preseku za sve koji se interesuju za film i fotografiju,  o alternativnim energijama dostupnim u Kikindi i o još mnogo čemu", kaže direktor ove ustanove Dejan Karanović.

Organizatori kažu da ove godine posebnu pažnju posvećuju i mladima u nauci jer je Novi Sad proglašen za Omladinsku prestonicu Evrope 2019. godine.

Bezmalo svi fakulteti u Novom Sadu odazvali su se manifestaciji i organizovaće niz veoma zanimljivih predavanja i prezentacija među kojima izdvajamo: gastronomske kulture sveta u jednom zalogaju na Departmanu za geografiju, Pismo veza među civilizacijama na odseku za istoriju, predavanje o druželjubivom mozgu na Medicinskom fakultetu...

Kompletan program po gradovima pogledajte na zvaničnom sajtu na adresi www.nocistrazivaca.com.

P. K.

.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?