...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Tutorijali kao digitalna učionica

05.02.2018.

Još jedan od načina kako možete dodatno da se školujete i usavršite znanja, pored onlajn učenja jesu i video tutorijali. Njih najčešće možete da nađete na You tube-u, a proizvodi su profesionalaca iz određenih branši. To mogu biti lekcije iz obrade fotografije, svih vrsta dizajna, crtanja, pisanja, slikanja, bukvalno svega što vam padne na pamet. Odlično je to što se neko potrudio da obradi temu do najsitnijih detalja, tako da se retko dešava da ostanete uskraćeni za neku informaciju. Takođe, na video se uvek možete vratiti, pogledati i poslušati nebrojeno puta, ali i kontaktirati autore za više informacija.

.

Mirjana Marjanović se bavi grafičkim dizajnom, a jedna je od onih osoba koji osećaju potrebu za konstantnim usavršavanjem. Tu joj naravno bitnu ulogu igraju tutorijali jer, kako Mirjana kaže, takav joj je posao.

"Svakog dana se dešavaju nove stvari, naročito u digitalnoj industriji, stalno se pojavljuju neki novi formati. Na ovaj način ih adekvatno ispratimo, a to nije nešto što pruža standardno obrazovanje, tako da je potrebno dopunjavati već postojeće znanje i tutorijali tu uskaču. Čim se pojavi nešto novo tražim tutorijal i nakon toga naučeno primenjujem", kaže Mirjana.

Pri traženju tutorijala ona obraća pažnju na više segmenata.

"Uglavnom mi je bitno da je sažeto. Ne u smislu da je kratko, već da je konkretno. Da mi da odgovor na to što tražim, da nije previše detaljno, u smislu da ne kreće od početnog znanja. Ja nisam početnik, pa mi nije potreban uvod u stvari okoje su bazične. Volim kada je dobro objašnjeno, ne samo kako je dobijen konačni rezultat, već i zašto to radim. Onda to mogu da preformulišem i koristim u nekim drugim prilikama", objašnjava Mirjana.

Na pitanje koliko su bitni predavači i njihov nastup u tutorijalu, ona odgovara da je bitno da budu zanimljivi i ne previše spori.

"Volim brzo da radim i da brzo saznam informacije koje su mi potrebne. Znači, da bude dinamično i lepo objašnjeno. Super mi je kada ide i voice over uz video, gde predavač govori šta radi. Ponekad nisam u prilici da istovremeno radim i gledam video pa mi je super kada mogu da slušam i primenjujem to što govori. I za vreme studiranja sam koristila tutorijale".

overlay jpg

"To što vidimo i naučimo na faksu je ok, ali nije dovoljno. U krajnjem slučaju i interesovanja su veća, a profesori nemaju toliko vremena da izađu u susret za sve što mi pitamo (smeh). U takvim situacijama je bitno snaći se, pri čemu su meni pomogli tutorijali. U ovom momentu njima pristupam sa druge tačke, sada mi pomažu da naučim novu veštinu, ili bar da iniciraju učenje. Recimo, vidim novu tehniku i onda je dalje sama istražujem i razvijam", objašnjava Mirjana, dodajući da su, po njenom mišljenju, tutorijali neophodni u poslovima koji podrazumevaju stalne i brze promene.

Jedan od takvih poslova ili hobija jeste fotografija i njena obrada. Nemanja Sekulić je fotograf i grafički dizajner, koji pored je pored osnovnog zanimanja odlučio da pomogne onima koji žele da nauče obradu fotografije. U njegovim video tutorijalima možete da saznate, između ostalog i kako da obradite fotografije u fotošopu. Nemanja kaže da je počeo da snima tutorijale zbog sve češćih pitanja o fotošopu.

"To je bio povod da odlučim da napravim svoj You Tube kanal kako bih jednim udarcem mogao da pomognem većini ljudi. Interesantno je da, kada sam ja počinjao ovim da se bavim, You Tube nije bio ni u najavi. To je bilo pre, recimo, 18 godina. Interent je kod nas tek bio u povoju tako da sam ja većinu toga naučio težim putem. Sam sam radio i otkrivao tehnike i metode za obradu fotografija. Tutorijali su veoma bitni zato što skraćuju taj put. Čovek pomoću njih mnogo brže i lakše dolazi do željenog rezultata, naravno, sve to može i sam, ali je taj put mnogo duži i teži", kaže Nemanja i objašnjava da je osoba koja snima tutorijale poput nastavnika i profesora u školi.

nemanja png

Nemanja Sekulić Tutorial

"Da bi nekome preneo znanje mora da ima dosta iskustva i znanja o temi koju predaje. Na primer, ako je moje predavanje o tome kako koristiti neku četkicu u fotošopu, znanje o tome mora da bude dosta šire od samo jedne stvari, kako bih ljudima mogao da odgovorim na dodatna pitanja. Ja konkretno obrađujem jednu po jednu temu. A pripremam se tako što odaberem jednu od tema i onda tražim i fotografišem materijal koji je potreban za taj tutorijal, pređem ga jednom sam i onda počinjem snimanje za You Tube", rekao je Nemanja u gostovanju u emisiji O tome se priča na O radiju.

Kako kaže, ne postoje pravila pri snimanju tutorijala.

"Individualna stvar svakog tutora je kako želi da predstavi i prenese znanje. Ne bi trebalo da predugo traju, jer prema svom iskustvu mogu da kažem da ljudi ne vole da gledaju dugačke video snimke, jer ih ne drži pažnja. Ali oko petnaestak, dvadestak minuta je zadovoljavajući vremenski okvir da se u njega smesti određena tema".

Stalni komentator naše emisije Vragolaž kaže da stalno gleda tutorijale, čak često preskače serije da bi pogledao neki tutorijal.

"Najviše ih gledam zbog posla kojim se bavim. Često se desi da na poslu nešto iskrsne što ja, recimo, ne znam, onda tutorijali stupaju na scenu. Završio sam smer za grafičkog dizajnera, ali to je možda trideset posto znanja koje mi je trenutno potrebno. Sve postoji na Internetu, za sve su tu tutorijali. Volim da je tutorijal dugačak ali konkretan".

Koja god da vam je sfera interesovanja, posla ili prosto hobija, znajte da na najvećoj mreži postoji neko ko vam je uprostio i objasnio kako se nešto radi, koristi i primenjuje. Zato je odlično što upravo tuđe sažetke možete da koristite zarad ličnog usavršavanja.

Emisiju O tome se priča poslušajte na našem podkastu.

J. M. 

Možda te još zanima:

.

Zanimljivi tutorijali za Apple korisnike

U vreme pandemije Apple je poželeo da nešto korisno uradi za svoje korisnike. Zbog toga je ova kompanija napravila je…

.

Instructables za učenje raznih veština

Ako ste kreativni i mnogo toga vas zanima, a posebno uživate u pravljenju različitih stvari, onda imamo pravu poslasticu za…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo