...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Tržište izjednačilo diplomu i veštinu

24.09.2015.

“Ernst and Young” konsultantska kompanija u Velikoj Britaniji koja svake godine zapošljava najviše diplomiranih studenata najavila je ukidanje kriterijuma u vidu diplome kao uslov za dobijanje posla. Prema njihovim rečima ovakav potez bi trebalo da pruži šansu da i lošijim studentima koji su možda talentovani. U večitoj polemici šta je važnije veština ili diploma, mogu se naći oprečna mišljenja u zavisnosti od toga da li potiču sa tržišta ili fakulteta.

.

Anketa koja je sprovedena na sajtu Portal Mladi, mladi su u najvećem procentu glasali da je podjednako važna i diploma i veština. Svega 31 student je glasao da je važna samo diploma, ali 514 studenata je reklo da je samo veština dovoljna, zbog čega ozbiljno može da se dovede u pitanje kredibilitet obrazovanja u Srbiji.

Iskustva su različita, ali je činjenica da među studentima vlada mišljenje da ih fakulteti ne mogu naučiti kako da se prilagode tržištu, pa često moraju da se okrenu neformalnom i dodatnom obrazovanju kako bi obogatili svoj CV i konkretnim veštinama. Sve više je menadžera ljudskih resursa koji u firmama uporedo obavljaju intervjue sa kandidatima.

"Nakon tehničkog intervjua, kod kandidata se gleda koliko su prilagodljivi i raspoloženi za rad u timu i koliko su spremni da ostanu u kompaniji", kaže menadžer za ljudske resurse u firmi Hintech, Daniela Červeni. U ovoj firmi programeri se zapošljavaju i bez diplome navodi Červeni, a većina dođe već za vreme studija.

“Generalno u IT sektoru nije toliko važna diploma pošto oni svakako moraju da prođu test tehnićkog znanja. Često ne primimo one koji su završili fakultet, a nisu uspeli da prođu test”, navodi Červeni.

Na pitanje da li dolaze sa spremnim veštinama koje nisu vezane isključivo za struku,  u Hintech-u su do sada studenti dolazili već unapred spremni.

“To je više stvar karaktera i temperamenta  te koliko su imali prilike da rade u takvom okruženju. To se može uvežbati i razviti ako to prepoznate u sebi”, poručila je HR u Hintech-u.

U zavisnosti od struka na Fakultetu tehničkih nauka, većina studenata zaista nađe posao i za vreme studija, dok neki to urade odmah nakon fakulteta. Međutim, na ovom fakultetu se i dalje neguje činjenica da je dobar inženjer onaj sa diplomom.

“Prva poruka koju mi šaljemo brucošima jeste da posla ima, ali nema za sve. Ima za najbolje, a to su oni koji se dobro pozicioniraju tokom studija. Kažu da nije potrebna diploma za dobar posao – čik nek’ probaju”, poručio je šef Departmana za Industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment profesor Bojan Lalić.

Centar za razvoj karijere studenata Univerziteta u Novom Sadu formiran je kako bi studente završnih godina pripremio za tržište, budući da na fakultetima toga i nema. Centar je samim tim legitimni produžetak studija, kaže predstavnica Centra za razvoj karijere Sonja Šovljanski.

“Centar je osnovan kako bi studente pripremio za poslodavce i kako bi im podigao šanse za zapošljavanje, zbog čega se organizuju različite edukacije i stručne prakse u različitim kompanijama”, rekla je Šovljanski.

Ovakva praksa se već od ranije primenjuje u svetu i Centar je formiran nalik na već postojeće.

“Ne treba nikako isključiti neformalno obrazovanje koje postaje sve bitnije. Tu je važna i veština za aktivno traženje poslova u koje treba da se upućuju studente završnih godina”, objasnila je Šovljanski.

Na tržištu rada se traže osobe sa radnim iskustvom što na većini studija nije prepoznato. Studenti koji to shvate na vreme - pohađaju prakse, volontiraju na različitim mestima, pa i Centar za razvoj karijere savetuje da se već na početku studiranja krene u sticanje iskustva jer su podjednako važne i veština i diploma.

Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksični pozitivizam ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

.

Reciklažom do nagrada

Reciklomati su aparati u koje možete da odložite određenu ambalažu, najčešće pet, limenke, staklo i tetrapak i koji vas nagrađuju…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo