...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Transfer će vam približiti psihologiju

06.03.2018.

Klub studenata psihologije Transfer u aprilu ove godine organizuje konferenciju "Psihopraksum", a prijave su već počele i traju do 25. marta. Тo je samo jedna od aktivnosti ovog kluba, sa ciljem da približi psihologiju kako studentima, tako i ljudima koji se ne obrazuju za ovu struku ali im je zanimljiva..

.

Fotografije: Klub studenata psihologije "Transfer"

Klub studenata psihologije Transfer osnovan je 2001. godine. Osnovali su ga tadašnji studenti koji su, kako su nam ispričale članice ovog kluba, sada uspešni psiholozi koji se bave svojom strukom, a jedan od osnivača je i profesor na Fakultetu. Bivša predsednica ovog kluba Jelena Milošević kaže da sadržaj koji Transfer nudi, iako se tiče pshilogije, nije namenjen isključivo psiholozima.

"Društvo je nastalo iz ideje da se približi struka svakodnevnim običnim ljudima, odnosno, da malo skinemo stigmu sa psihologije. Svi nekako još uvek smatraju da se kod psihologa ide kada imaš problem, kad ti treba da ti neko reši problem, pa mi pokušavamo da razbijemo neke mitove koje se generalno vežu za psihologe i psihologiju kao nauku", rekla je Jelena.

Sadašnja predsednica Anđela Cvetićanin kaže da Transfer broji 40 članova. Iako se klubu mogu priključiti isključivo studenti psihologije, oni u Transferu mogu da primene i steknu različite veštine koje ne moraju da imaju povezanost sa psihologijom.

"Transfer pruža priliku studentima da steknu različite veštine, kroz pravljenje različitih projekata, vođenja timova,  kroz pravljenja tribina, oni pružaju neku vrstu edukacija studentima, neku vrstu usavršavanja veština koju već imaju ili veština koje mogu da steknu i koje kasnije mogu da upotrebe u praksi. Pored toga, mi pružamo i drugim ljudima van Transfera, kroz tribine i prezentacije različitih aktivnosti, šansu da nauče nešto više o  samoj psihologiji", objasnila je Anđela.

transfer

Transfer organizuje filmske projekcije i tribine sa tematikom koja je u vezi sa psihologijom. Trenutno, njihov najveći projekat je konferencija "Psihopraksum". Bivša predsednica i jedna od organizatorki ove konferencije Jelena Milošević kaže da ovo nije prva konferencija koju Transfer organizuje.

"Već godinama unazad organizujemo, na svake dve godine, paralelno sa velikim regionalnim konferencijama 'Savremeni trendovi u psihologiji' takozvani 'Podskup'. Međutim, Podskup je naučno-istraživačka konferencija, dakle usmeren je isključivo na teorijska saznanja, na to šta je sve novo otkriveno u proteklih dve godine. Ove godine smo rešili da krenemo korak dalje i da studentima približimo praksu, jer je  to ono što generalno nedostaje fakultetima, našem pogotovo. Bez obzira na to što imamo obaveznu praksu, ta praksa je kratkotrajna i ne možemo da naučimo sve što nas interesuje. I zato smo odlučili da organizujemo naučno-praktičnu konferenciju", rekla nam je Jelena.

transfer

"Psihopraksum" će biti održan od 20 do 23 aprila na Zlatiboru. Konferencija je zamišljena kao četvorodnevni projekat. Predviđen edukativni program će odskakati od uobičajnih obrazaca. Najmanje će biti predavanja, a kako kaže Jelena, ono što je inovacija ove godine su panel diskusije. Pored toga, biće i šest radionica.

"Pojedine pripadaju kliničkoj psihologiji, potom iz organizacijske psihologije, verovatno najzanimljivije je kriminalno profilisanje koje se malo provlači i kroz kiliničku i kroz opštu psihologiju. Trenutno radimo na tome da obezbedimo jednu radionicu koja se bavi isključivo radom sa decom", kaže Jelena.

Za ovu konferenciju plaća se kotizacija, u zavisnosti od toga da li je u pitanju student na budžetu ili samofinansiranju. Više o ovom projektu saznajte na fejsbuk i instagram stranici Transfer kluba kao i na fejsbuk stranici Psihopraksum.

Radijski prilog o ovoj temi preslušajte u novom izdanju emisije "Pokretač", na podkastu Oradija. 

Svetlana Paramentić

Možda te još zanima:

.

Netflix je funkciju prenosa profila nadogradio korisnom opcijom

Popularni striming servis Netflix ažurirao je svoju funkciju prenosa, odnosno transfera profila, kako bi se omogućio prenos na postojeći nalog…

.

pCloud - alternativa za slanje fajlova

Slanje velikih fajlova preko interneta postalo je rutinski deo radnog dana. Velikoj većina prva opcija za slanje je WeTransfer, ali…

.

TraNSfer postaje punoletan

Klub studenata psihologije TraNSfer slavi svoj 18. rođendan u četvrtak, 18. aprila u KC Labu. 

.

Kako zaštiti patente i obezbediti novac

Ako želiš da razviješ startup, a imaš poteškoća sa sakupljanjem potrebnog kapitala, ili te zanimaju načini na koje možeš da zaštitiš svoju ideju i njene…

.

Kopiranje stila sa fotografija

Zanimljiva tehnologija dolazi nam iz laboratorije u kojoj rade stručnjaci kompanije Adobe i univerziteta Cornell. Korišćenjem tehnika mašinskog učenja, a…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo