...
TRENUTNO16:10 - 16:20Album nedelje

Društvo / Obrazovanje

Timski do cilja i promena

15.12.2020.

Na onlajn takmičenju u organizaciji Univerziteta tehnologije Južne Kine, na kome je učestvovalo više od šest miliona mladih iz 117 zemalja, doktorand Mijat Kustudić predvodio je međunarodni tim koji se takmičio u kategoriji "Inovacije". Njegov tim osvojio je srebrnu medalju.

.

U konkurenciji milion i po projekata koje su prijavili studenti sa više od četiri hiljade univerziteta iz Kine i inostranstva takmičilo se Top 100 univerziteta, uključujući Oksford, Kembridž, Harvard, Stenford. Mijat i deo njegovog tima, odnosno Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, bili su jedini predstavnici iz Srbije.

"Naš projekat je CDNBye softver koji je namenjen striming provajderima, internet sajtovima preko kojih gledamo različite žive prenose. Ubrzava način prenosa tih informacija i smanjuje opterećenje na servere i mreže. Na taj način, štedi se novac provajderima, odnosno veb servisima. Glavna ideja funkcioniše po torent tehnologiji. Svi korisnici, pomoću naše tehnologije, međusobno se mogu povezati", kaže Mijat.

Ideja je nastala zajedničkim radom tima koji su pored Mijata činili i Nikola Kustudić, koji je radio dizajn proizvoda i finalnu verziju prezentacije, Maja Gulan koja je radila istraživanje tržišta i dvojica Mijatovih kolega, jedan iz Kine, a drugi iz Pakistana, koje je upoznao na doktorskim studijama na Univerzitetu Šenžen. Profesor mentor koji je stručnjak za veštačku inteligenciju pomagao im je u razvoju samog softera i koordiniranju tima eksperata koji su svojim znanjem doprinosili njihovom projektu.

"Ovo takmičenje je bilo osmišljeno za promociju novih ideja, ali te ideje treba da budu realne. Ako postoji na tržištu u nekoj formi, projekat je dobio više poena. Naš proizvod tj. softver se već primenjuje u više od pedeset država i može da bude korišćen bilo gde na internetu u celom svetu. Imamo više od 600 veb striming sajtova koji imaju oko dvadeset miliona finalnih korisnika. Sledeći korak je kontaktiranje investitora i dalje proširivanje na tržište", ističe naš sagovornik.

predavanja jpg

Mijat je svoje menadžerske i inženjerske sposobnosti usavršavao studiranjem na Ekonomskom fakultetu i na master studijama na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu koji mu je omogućio, preko ERASMUS razmene studenata, boravak u Nemačkoj.

"Tamo je pristup nauci znatno praktičniji nego kod nas. Fokusiraju se na potencijalni problem koji se može rešiti i na ono što je korisno u stvarnom svetu, a pored toga koriste moderne tehnologije u nastavi. Sličan pristup, koji mi se naravno sviđa, ima i Modul Projektni menadžment na FTN-u", navodi Mijat.

Mijat Kustudić radi i kao asistent na Audencia francuskoj školi za biznis na Šenžen Univerzitetu na kome je tokom školovanja dobio Nagradu za izuzetne doprinose i do sada je učestvovao u velikom broju međunarodnih projekata u našoj zemlji, Nemačkoj i Liberiji gde je bio deo projekta ruralne elektrifikacije, odnosno, postavljanja solarnih panela koji skladište energiju u svojim baterijama.

liberija jpg

Bez obzira na to kakvo nam je okruženje, naš sagovornik smatra da se samouverenošću i samopouzdanjem u svoje znanje i sposobnosti, akcijom, inicijativom i upornošću mogu postići realni i vidljivi rezultati i uspeh i da samo treba da se usudimo da nešto promenimo.

A.Trešnjić

Možda te još zanima:

.

Prijavite se na Battle of Minds

Globalni program Battle of Minds namenjen mladima sa preduzetničkim idejama, održaće se i ove, 2022. godine, a prijave na konkurs za predstavnike…

.

Priključi se Svetioniku znanja

"Svetionik znanja“, tradicionalno takmičenje 60 sredjoškolaca iz 15 različitih gradova Srbije, održaće se i ove godine na Paliću od 29.…

.

SBG Case Study

Kompanija Silver Bell Group organizuje takmičenje za studente pod nazivom SBG Case Study. Ukoliko imaš želju da menjaš svet oko sebe,…

.

Takmičenje u repovanju na francuskom

Francuski institut u Srbiji po treći put organizuje takmičenje u repovanju za mlade, starosti od 12 do 28 godina. 

.

Otvorene prijave za Global Game Jam

Global Game Jam (GGJ) će i ove godine biti održan  u online formatu u organizaciji Univerziteta Metropolitan i trajaće od…

.

Sa jave u oblake – novo IT takmičenje za studente "5 dana u oblacima"

Kompanija Levi9 IT Services organizuje takmičenje u programiranju za studente, a ove godine fokus će biti na cloud platformama. Tako…

  • 15:40 O tome se priča
  • 15:50 Leto na O radiju
  • 16:10 Album nedelje
  • 16:20 Leto na O radiju
  • 16:40 Vredi pročitati

Anketa

Da li se plašite novog talasa korone?

Oradio logo