...
TRENUTNO05:00 - 10:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Tesla fest: Mladi teško do podrške

12.10.2015.

Kaćki osnovci jedni su od najinteresantnijih mladih inovatora koji ove godine izlažu na Tesla festu. Svojim robotom Finčom daju primer kako se trud i ljubav prema programiranju mogu učiniti pravim receptom za uspeh, uprkos tome što u školi rade sa tri računara. Osim njih, prvog dana Tesla festa, na prvom spratu Spensa se predstavilo više desetina inovatora.

.

Od papirnih igračaka koje autentičnim izumom dvanestogodišnji dečak pravi iz hobija, preko srednjoškolaca iz Republike Srpske sa svojim izumima pretežno iz IT sektora, do tradicionalnih starijih inovatora, Tesla fest čini i ove godine jedinstven sajam inovacija. Svake godine se upravo na ovom mestu istaknu mnogobrojni mladi talenti, koji svoja umeća šalju van granica Srbije. Prošle godine je to bila Robotska ruka iz Sombora, a ove godine možda robot Finč.

inovatorikac3 jpg

Četiri sedmaka iz osnovne škole "Đura Jakšić" u Kaću pokazali su revnosan rad uz pomoć nastavnice informatike Jasmine Jerković. Gojko Panić i Darko Birač kreatori su ponašanja robota Finča. Ovo dvoje mladih programera u usponu već u sedmom razredu rade samoinicijativno na složenijim programerskim zadacima, pa tako njihov Finč sluša naredbe, odgovara na pitanja i kreće se kuda oni žele.

"Bili smo i prošle godine na Tesla festu, ali smo tada samo pokazivali Finčove osobine. Sada smo otišli korak dalje pa on i razgovara sa nama", rekao je Gojko Panić.

Gojko kaže da mu je ovo veliki uspeh i da svoj život želi da posveti programiranju. No, plaši se da mu škola ne nudi prostor da se u tome razvija, pa to mora da čini sam kod kuće.

"Naši kabineti su skromni i imamo tri računara za informatiku, a nas je 400 u školi. Škola bi trebalo više da uloži kako bi i moji drugari ostvarili san u programiranju", iskren je bio Gojko.

Njegov drug i saradnik Darko Birač objasnio je koje sve osobine ima ovaj kaćki robot.

"Funkcioniše preko usb-a od kojeg crpi energiju. Ima istu konfiguraciju kao tastatura. Ima brojne senzore, od temperature do senzora za prepreke. Ima i led boje koje može da menja u dosta nijansa. Pomoću posebnih blokova mi objašnjavamo Finču kako da se kreće", naveo je Darko.

On se slaže sa svojim kolegom da u školi to ne mogu da rade, već da moraju od kuće da nose svoje laptopove. Međutim, obojica optimistično planiraju da usavrše Finča, a potom pređu na nekog drugog robota. Sa njima su bili i Ratko Đaković, takođe sedmak, koji je pokazao kako izgleda 3D modelovanje, dok je njegova drugarica Maja Babić predstavila dve edukativne android aplikacije.

Ove godine na festivalu učestvuje više od 120 izlagača, pronalazača, mladih talenata, istraživača, škola, instituta, fakulteta i preduzetnika iz zemlje i inostranstva, sa oko 400 inovacija, pronalazaka i radova.

Program traje od 12. do 15. oktobra, a prijavljeni su gosti iz Rusije, Kine, Bugarske, Hrvatske, Republike Srpke i Švajcarske.

U okviru "Tesla festa" biće održano i takmičenje - smotra tehničkog stvaralaštva pod nazivom "Inovacioni potencijali mladih", na kojem ovi mladi programeri imaju šansu da pokažu svoje umeće ali i privuku pažnju nadležnih koji treba da podstaknu njihovo usavršavanje. 

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Osnovci iz Kaća genijalci u programiranju

Kaćki osnovci Gojko Panić i Darko Birač osvojili su prvo mesto na programerskom takmičenju u Americi. Njih dvojica su osmislili…

.

Najbolji alat za unapređenje posla

U sredu, 3. aprila, u 18 časova, Inspira hub u Subotici organizuje  besplatno predavanje na temu networkinga kao najboljeg alata…

.

Blokada Filozofskog fakulteta se nastavlja, profesori ne žele da napuste zgradu

Blokada Filozofskog fakulteta u Novom Sadu se nastavlja, nakon neuspšenih pregovora sa policijom. U zgradi se osim predstavnika Studentskog parlamenta…

.

Filozofski fakultet u Novom Sadu obustavlja sve aktivnosti

Zbog potencijalnog ugrožavanja bezbednosti studenata, njihovog prava na obrazovanje i bezbednost zaposlenih, Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu obustavlja sve…

.

Niko ne sme da bude ugrožen zbog svog stava

“Nismo mogli da ćutimo. Došli smo ovde da pošaljemo jasnu poruku da montirani snimci, napadi na bilo koga od nas…

.

Bez rodne ravnopravnosti gubimo potencijal polovine društva

Stavovi, tvrdnje i dezinformacije koji se suprotstavljaju rodnoj ravnopravnosti, odnosno jednom rečju - antirodni narativi, u Srbiji su zastupljeni i…

  • 00:00 Music Mix by Bea
  • 05:00 Music mix by Anja
  • 10:00 Pre podne na O radiju
  • 10:10 Pesma dana

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo