...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Osnovci iz Kaća genijalci u programiranju

26.01.2016.

Kaćki osnovci Gojko Panić i Darko Birač osvojili su prvo mesto na programerskom takmičenju u Americi. Njih dvojica su osmislili robota koji će pomagati slepima, a uprkos tome što imaju ograničena sredstva u školi pokazali su izvanredno znanje i volju da ostvare svoj cilj. Ovu dvojicu genijalaca primetili smo još na Tesla Festu prošle godinu, kad su nam ispričali u kakvim uslovima rade. 

.

Ovo dvoje mladih programera u usponu su već u sedmom razredu, gde rade samoinicijativno na složenijim programerskim zadacima. Tako njihov robot Finč sluša naredbe, odgovara na pitanja i kreće se kuda oni žele.

"Bili smo i prošle godine na Tesla festu, ali smo tada samo pokazivali Finčove osobine. Sada smo otišli korak dalje, pa on i razgovara sa nama", rekao je tada Gojko Panić.

Gojko kaže da mu je ovo veliki uspeh i da svoj život želi da posveti programiranju. No, plaši se da mu škola ne nudi prostor da se u tome razvija, pa to mora da čini sam kod kuće.

"Naši kabineti su skromni i imamo tri računara za informatiku, a nas je 400 u školi. Škola bi trebalo više da uloži kako bi i moji drugari ostvarili san u programiranju", iskren je bio Gojko.

Njegov drug i saradnik Darko Birač objasnio je koje sve osobine ima ovaj kaćki robot.

"Funkcioniše preko usb-a od kojeg crpi energiju. Ima istu konfiguraciju kao tastatura. Ima brojne senzore, od temperature do senzora za prepreke. Ima i led boje koje može da menja u dosta nijansa. Pomoću posebnih blokova mi objašnjavamo Finču kako da se kreće", naveo je Darko.

On se slaže sa svojim kolegom da u školi to ne mogu da rade, već da moraju od kuće da nose svoje laptopove. Međutim, obojica optimistično planiraju da usavrše Finča, a potom pređu na nekog drugog robota. 

Gojko i Darko su od oktobra i Tesla festa otišli korak dalje. Sad se zovu "Finč tim", prema imenu njihovog prvog robota. Na takmičenju u Americi je od njih je traženo da naprave video u kojem će objasniti kako koriste savremene tehnologije. Njih dvojica u su u videu u trajanju od dva minuta pokazali kako njihov robot može da pomogne slabovidim ljudima. Ideja je vrlo brzo prepoznata kao najbolja. 

"Mi smo svi još pod utiscima, ne možemo da verujemo koliko je ovo veliki uspeh. Ovo, ipak, nije prvi robot koji nam je stigao, jer su đaci pre dve godine osvojili treće mesto na istom takmičenju. Ipak, ovo je do sada nezabeležen uspeh i sada se radujemo jer smo dobili poziv od gospođice Silvije Trpkovske predstavnice WIPO-a iz Ženeve za sajam inovacija u ovom gradu, koji je jako cenjen", rekla je njihova profesorka i mentorka Jasmina Jerković.

N.Š./021

Možda te još zanima:

.

Letnja škola Festivala pomirenja

Letnja škola u okviru Festivala pomirenja “Dare to reconcile: Building peace on the ruins of history” biće održana od 20.…

.

Neobično topao april ne donosi više UV zračenja

Prva polovina aprila donela nam je istorijski visoke temperature. Proteklog vikenda vazduh u Srbiji je dostizao temperaturu do 30 stepeni…

.

Code9 radionice

I ove godine, već dvanaesti put kompanija Levi9 i Udruženje studenata elektrotehnike Evrope – Lokalni komitet Novi Sad (EESTEC LC…

.

Toksična pozitivnost ugrožava našu emocionalnu otpornost

Da li je čaša polupuna ili poluprazna? Ili je možda sa čašom sve u redu, bez obzira na to koliko…

.

Panel diskusija o pločama

Američki kutak Novi Sad obeležava Record Store Day uz panel diskusiju sa zanimljivim sagovornicima. U petak 19. aprila sa početkom…

.

Besplatan Frontend meetup u Novom Sadu

Connect.IT, besplatan Frontend meetup u Novom Sadu koji organizuje kompanija Endava, biće održan 18. aprila u 18 časova u Prostoru…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo