...
TRENUTNO13:30 - 13:45Pesma dana

Društvo / Obrazovanje

Sve više stranih studenata u Novom Sadu

12.03.2019.

Sve više stranih studenata se odlučuje da deo studiranja provede u Novom Sadu. Kako podaci pokazuju, Univerzitet u Novom Sadu je lider među univerzitetima Zapadnog Balkana u broju studenata koji dolaze na razmenu.

.

Lokalni predstavnik Erazmus studentske mreže Nemanja Matić kaže da se najviše studenata iz Španije, Italije i Poljske odlučuje da dođe na razmenu u Novi Sad. Kao razlog navode to što žele da se upoznaju sa nekom novom zemljom.

"Dosadašnje iskustvo govori da im je zanimljivo. Ne znaju toliko o Srbiji i o Novom Sadu, a to oni gledaju kao priliku da upoznaju neku novu kulturu, neke nove ljude, a ne da idu tamo gde im je cela priča poznata", kaže nam Nemanja.

Poslušajte i prilog o ovoj temi koji je emitovan u emisiji Pokretač:

Profesorka srpskog jezika na Filozofskom fakultetu Jelena Ajdžanović objašnjava da svi studenti koji se uključuju u naš program, slušaju nastavu i polažu ispit na srpskom jeziku i da su u tome neretko bolji od naših studenata.

"Snalaze se toliko dobro da često umeju da postide naše studente, zato što se bolje snalaze u značenjima padeža i u prepoznavanju oblika. Opšte gramatičko znanje im je generalno bolje nego kod nekih naših studenata. Oni se zaista veoma dobro uklope i odlično se snalaze i na predavanjima i na vežbama", ističe profesorka.

erasmus zastava jpg

Pablo Alvarez, student četvrte godine iz Španije, došao je na Fakultet tehničkih nauka po preporuci drugarice. Takođe, na odluku je uticala i njegova mama čija je želja bila da poseti našu zemlju.

"Moja prijateljica je prošle godine bila u Novom Sadu i bila je jako zadovoljna svojim izborom, pa sam pomislio da je to dobra ideja. Takođe, moja mama je u vreme studiranja želela da dođe u Jugoslaviju na razmenu, ali su je u tome sprečili rat i drugi problemi u to vreme. Tako da je ona bila oduševljena mojim izborom i podržala me u odluci da dođem ovde", ispričao nam je Pablo.

pablo alvarez jpg

Pablo Alvarez

Kao razliku između studiranja u Španiji i studiranja u Srbiji, Pablo navodi to da kod nas ima mnogo manje prakse. Međutim, kaže da se naši profesori više trude da nauče nešto studente, a ne samo da im daju ocenu.

"Mislim da su moja predavanja ovde više bazirana na teoriji, a manje na praksi. Međutim, profesori su mnogo više uključeni u rad sa studentima i žele da ti pomognu. Zaista im se dopada ako im postavljaš pitanja, žele da ti stvarno nešto naučiš, a ne samo da položiš ispit", kaže Pablo.

Još jedan Španac koji je odlučio da dođe na razmenu u Novi Sad je Haime Diaz, student ekonomije. On kaže da mu je jedan od najlepših događaja bio odlazak na slavu i degustacija srpske kuhinje.

"Bio sam na slavi i probao sam puno srpske hrane, ali sam zaboravio nazive. Volim sarmu i burek, više mi se dopada srpski burek od onog u Bosni", kaže Haime.

jaime diaz jpg

Haime Diaz

On dodaje da voli da izlazi u klubove sa srpskom muzikom, jer je dosta slična latinskoj muzici. U provod često ide i sa srpskim studentima, za koje kaže da su neverovatni.

"Momci u Srbiji mi se zaista dopadaju, visoki su i i snažni, ali su zaista neverovatni, svi redom", navodi Haime.

Sve veći dolazak studenata na razmenu u Novi Sad omogućava mladima da kroz strane goste upoznaju nove kulture i susretnu se sa drugim zemljama. Takođe, ovo je možda i najbolji način da se promoviše naša zemlja.

Milijana Mićunović

Fotografije: Erasmus Student Network Novi Sad i lični profili sagovornika

Možda te još zanima:

.

Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od…

.

Dosta stranaca ove godine prvi put ide na EXIT

EXIT godinama unazad važi za jedan od najvećih festivala u Evropi. O tome svedoče razne nagrade i nominacije. Poslednja pohvala…

.

"Kineski san" nije isti posle korone

Šangaj je najveći grad u Kini, sa 34 miliona stanovnika. Jedna kap u tom moru ljudi je i Maja Rogić…

.

Prvi jezički klub u Novom Sadu

Language club Novi Sad u ponedeljak 3. jula u Radio cafeu organizuje prvi susret jezičkih entuzijasta, sa idejom da se…

.

Ignite: O životu kod nas i u inostranstvu

Peti Ignite događaj zakazan je za sredu 15. marta, a ovaj put održava se pod sloganom "Should I stay or…

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo