...
TRENUTNO13:20 - 13:30Tehnologija

Društvo / Obrazovanje

Studije budućnosti priprema za prvi posao

26.07.2019.

Beogradska otvorena škola pozvala je studente završnih godina i postdiplomce da se priključe njihovom programu "Studije budućnosti". U pitanju je jednogodišnji program neformalnog obrazovanja koji se temelji na multidisciplinarnim modulima znanja i veština, programu prakse, Alumni2Students programu mentorstva i pisanju završnog rada.

.

Jelena Šapić iz ove organizacije za Oradio kaže da 26 generacija koje su prošle kroz program svedoči o njegovom kvalitetu. Ona objašnjava da program ima četiri celine, koje bi mogle značajno da unaprede znanja koja su mladima potrebna za savremeni svet.

"Tu su tri modula koje se bave budućnošću države i društva, zatim budućnošću Evrope, gde se dotičemo kako EU politika tako i integracija u koje je Srbija uključena. Imaćemo i učionicu 4.0 jer smatramo da postoji odgovornost svih nas da diplomci, koji završe, imaju dovoljno znanja da koriste nove tehnologije i da se pripreme za tržište rada. U okviru tih priprema za tržište rada imamo modul koji se bavi veštinama, koje treba da ih pripreme za obaveznu praksu na studijama, a kasnije i za prvi posao", kaže Jelena.

bos1 jpg

Naša sagovornica navodi da program traje godinu dana, odnosno, dva semestra.

"Od oktobra do maja su predavanja, dok su od maja do jula polaznici u obavezi da pripreme završni rad. On može biti akademski esej na temu koju sami odaberu. Studenti mogu da predlože i predmet praktične politike, ukoliko se više vide u zagovaranju javnih politika. Takođe, imamo studiju slučaja u kojoj oni dobijaju problem koji moraju da reše u okviru organizacije", objašnjava Jelena.

Važan aspekt Studija budućnosti je i mentorstvo, pa će tako neki od alumni studenata držati pojedina predavanja, a biće na raspolaganju i novim polaznicima tokom celog programa.

Ana Toskić, pravnica koja se bavi zaštitom podataka o ličnosti bila je polaznica škole 2004. godine u 12. generaciji. Za Oradio kaže da joj je ta škola promenila život, jer je stekla, kao tek diplomirana pravnica, znanja koja joj fakultet nije doneo. Usput je stekla i prijatelje i saradnike koji su joj i danas važni u životu.

"Tada je škola imala dva modula. Glavni se bavio demokratijom, Balkanom i Evropskom unijom, a u drugom modulu sticali smo znanja i veštine koje takođe nije bilo moguće čuti na bilo kojem fakultetu. Među njima su bili: pisanje CV-ja, spremanje za intervju za posao i mnoge druge, kasnije se ispostavilo, veoma korisne stvari", kaže Ana.

bos2 jpg

Naša sagovornica već tri godine predaje na BOŠ-ovoj školi, a polaznici od nje mogu mnogo da nauče o virteuelnim tragovima, digitalnom otisku koji ostavljamo, o identitetu na internetu i o tome šta on znači, kako ga zaštititi.

"Pošto sam pravnica, sve to radim sa pravnog aspekta, a predajem generaciji koja je potpuno nastala u digitalnom dobu, mladićima i devojkama koji od najranijeg detinjstva znaju za internet i koriste ga. Mislim da je ta priča o odgovornosti i zamkama na internetu važna za njih baš zbog toga što je internet njihovo prirodno okruženje", objašnjava Ana.

Kroz Studije budućnosti, baveći se strateškim pitanjima na inovativan i izazovan način, studenti kroz panel diskusije, predavanja, radionice, Skype konferencije, neformalna druženja otkrivaju i opipavaju trendove budućnosti u savremenom svetu sa ciljem njihove lokalne primene. Sa inspirativnim predavačima diskutuje se na brojne teme kroz predavanja organizovana u četiri nastavna modula tokom dva semestra. Konkurs je otvoren do srede 31. jula u ponoć, a možete se prijaviti klikom na ovaj link.

P. K.

Možda te još zanima:

.

Prijavi se za Studije budućnosti

U Beogradskoj otvorenoj školi otvoren je konkurs za upis nove generacije Studija budućnosti! Konkurs za  jednogodišnji, multidisciplinarni obrazovni program Studije…

.

Projektima do zaposlenja

Nezaposlenost mladih na Zapadnom Balkanu je zabrinjavajuća, među najvišim u svetu. Kako bi  odgovorila na ove izazove, Beogradska otvorena škola…

.

Prijavi se za Studije budućnosti

U Beogradskoj otvorenoj školi otvoren je konkurs za upis nove generacije Studija budućnosti! Konkurs za  jednogodišnji, multidisciplinarni obrazovni program Studije…

.

Konkurs za studentsko Bijenale scenskog dizajna

Bijenale scenskog dizajna poziva studente ili grupe studenata svih nivoa studija iz Srbije i regiona da konkurišu radovima nastalim u…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Konkurs za program #Zeleneideje

Trag fondacija je otvorila konkurs programa Foruma za zelene ideje, a namenjen je udruženim građanima koji žele da primenjuju uspešne poslovne…

  • 13:00 Pre podne na O radiju
  • 13:10 Vredi pročitati
  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo