...
TRENUTNO06:00 - 11:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Srbiji potrebno više profesionalnih pilota

29.03.2016.

Ukoliko želite da postanete pilot na raspolaganju vam je nekoliko škola u Srbiji. Pilotska škola "Novi Sad", podrazumeva polaganje najtežeg ispita za pilote kao i teorijsku i praktičnu nastavu. Svake godine se u pilotsku školu prijavi desetak budućih pilota.

.

foto: www.dailypaperpk.com

Najteže postajete pilot ukoliko učite po standardima Evropske unije, ali, kako kaže profesionalni pilot Aleksandar Marić, ta diploma vam garantuje da ćete moći da letite u celom svetu.

"Neko ko ima dozvolu u Americi ne može da leti u Evropi, jer Evropska unija traži dodatnu obuku. Sa dozvolom koju ovde steknete ne morate da dograđujete svoje znanje", rekao je Aleksandar, dodajući da se obuka za pilote sastoji iz dva dela, teorijskog i praktičnog.

Teorijski deo je sastavljen od devet predmeta, koje vode tri instruktora teorijske nastave. Svih devet predmeta traju ukupno 130 časova. Nakon što odslušate više od 50 odsto teorijskog dela, spremni ste da letite avionom.

"Ja sam svih devet ispita položio u dva roka. Već negde na polovini krećemo sa praktičnim letenjem. Praktični deo je sastavljen od 45 sati naleta, sat naleta se ovde računa 60 minuta letenja i podeljen je u tri bloka", kaže Marić.

On objašnjava da u prvom bloku letite avionom i pravite nekoliko zaokreta pod uglom od 90 stepeni, letite paralelno sa pistom i tu zapravo prođete sve elemente letenja.

avion

Predpoletna provera aviona, startovanje aviona, provere motora, poletanje, prevođenja aviona iz jednog režima rada u drugi i na kraju sletanje su samo neke od stvari koje je neophodno savladati da bi na kraju obuke stekli pravo na prvi samostalni let. Kako kaže naš sagovornik, to se definitivno pamti čitav život.

Student Elektrotehničkog fakulteta, budući programer i pilot Mišel, u razgovoru za O radio kaže da je programiranje definitivno povezano sa svime, ali da je ipak prvo želeo da postane pilot.

"Hteo sam da idem u JAT, ali nisam imao novca, zatim sam konkurisao u Pilotskoj akademiji i nisam uspeo da prođem zdravstveni pregled. Nakon toga sam se čuo sa Aleksandrom i krenuo sam ovde u školu", objašnjava naš sagovornik.

Kako Mišel kaže, biti pilot u Srbiji i u Evropi je prilično perspektivno. Naravno uvek je važno da ono čime se bavimo radimo savesno i dobro, pa straha od toga da li ćemo imati posao neće biti.

"Ne znam da li ću se baviti profesionalno letenjem, mislim da će to biti letenje u slobodno vreme. Što se mene tiče, zanima me sve, čak i ti najdosadniji delovi", kaže Mišel, dodajući da stalno gleda sve što se tiče aviona i teorije letenja.

Direktorka Srednje saobraćajne škole Tatjana Popović kaže za O radio da je redovni smer vazduhoplovni saobraćajni tehničar star koliko i samo vazduhoplovstvo. Pilotska škola nije u programu, već su na takav način želeli da podstaknu mlade da postanu piloti.

"Po mom saznanju, pilotiranje je jedno od najtraženijih zanimanja. Na početku prošle godine u Srbiji je bilo malo pilota i oni su odmah bili zaposleni. To je jedno od najtraženijih poslova, ali se o tome veoma malo zna", rekla je ona za O radio

Direktorka škole je dodala da je neznanje, ali i slabo razvijeno vazduhoplovstvo u našoj zemlji osnovna prepreka budućim pilotima.

Kako kaže naša sagovornica srednjoškolci i studenti su vrlo malo informisani o benefitima bavljenja vazduhoplovstvom i upravo iz tog razloga smo suočeni sa problemom manjka pilota u Srbiji. 

Lea Kotlica

Možda te još zanima:

.

Život stjuardese je organizovani haos

"Devojčice obično sanjaju o dve stvari - da budu manekenke ili stjuardese. To nikada nije bio moj san", počinje priču…

.

Pet najboljih pretraživača sa veštačkom inteligencijom

Veštačka inteligencija sve je više ugrađena u web pretraživače, donoseći poboljšanja i nove mogućnosti korištenja.

.

Microsoft Copilot stiže na Android

Microsoftov alat Copilot, AI chatbot kompanije koji može da uradi sve, od pomoći u pisanju koda do nacrta marketinške e-pošte,…

.

Novi profesor računarstva na Harvardu biće četbot

Univerzitet podstiče studente da koriste veštačku inteligenciju kao svakodnevnu pomoć u učenju. Harvard prihvata generativnu veštačku inteligenciju u učionici, usvajajući…

.

Prvi neprestani muzički video na YouTube-u

Bend Twenty One Pilots predstavio je never-ending muzički video za svoj singl "Level of Concern" inspirisan situacijom sa pandemijom koji se u…

.

Dronovi – igračke za veliku decu

Ne može da donese hranu, ne može da špijunira komšinicu na trećem spratu, ne može još svašta što vrlo često…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K
  • 12:00 Za i protiv

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo