...
TRENUTNO21:00 - 00:00Music Mix by Bea

Društvo / Obrazovanje

Robotičari iz Sombora ne odustaju od Moskve

11.03.2015.

   Uspešnim učenicima Srednje tehničke škole u Somboru fali još 150 hiljada dinara kako bi se našli na čuvenom Sajmu inovacija u Moskvi, početkom aprila. Svoj izum, robotičku ruku, su napravili vredno i marljivo uprkos teškim uslovima te zaslužili prvu nagradu na Tesla festu i poziv u Moskvu. Sada im je jedina opcija da novac sakupe od ljudi koji prepoznaju njihov potencijal i trud. 

.

   Primena u vojnoj industriji, gde bi se bez opasnosti mogle deminirati eksplozivne naprave, pomoć u slučaju nedostatka ekstremiteta samo je deo planova za čuvenu robotičku ruku iz somborske Srednje tehničke škole, koje nam je ispričao PR ove robotičke ekipe Zoran Popić.

   “Naravno, ovo je samo deo naših planova. Ruka se može daleko više unaprediti, to je ono što nam je cilj“, rekao je on.

   Dok čekaju novac i za to, više brinu o tome da li će im propasti sakupljen novac za kotizaciju i učestvovanje na takmičenju. Na korak do odlaska im ne fali mnogo, a od te borbe ne odustaju. Njihova mentorka i profesorka Marijana Bogdanović kaže da pomoć ne mora biti isključivo novac.

   „Ako neko ne može novcem da nam pomogne, nama fale baneri, plakati, flajeri, nešto sa čim ćemo se predstaviti na štandu u Moskvi“, izjavila je profesorka. Njima su pored toga potrebni i prevodi na ruski, te bilo kakva pomoć u njihovom što boljem predstavljanju.

   Skromni, a ambiciozni, ne žele da kažu ko im je sve izašao u susret i pomogao im, ali kažu da im u Srbiji nije izašla u susret nijedna nadležna institucija.

thething2 png

   “Molbu za pomoć smo poslali svim nadležnim ministarstvima, pa čak i kabinetu premijera ali od većine nismo dobili čak ni odgovor”, razočarana je profesorka, koja kaže da je jedino grad Sombor uspeo da im izdvoji novac.

   “Imali smo sreće sa ljudima koji su prepoznali našu ideju kao dobru, a to su uglavnom privatnici, biznismeni iz branše i pojedinačne državne institucije”, izjavila je profesorka Bogdanović.

   Budući studenti i stručnjaci u robotici imaju jednaku želju da svoje znanje kasnije prošire na Fakultetu tehničkih nauka. Kako bismo ipak sačuvali ove mlade naučnike kreativce, potrebno je ipak nešto više od reči podrške.

   Vremena ima jako malo, jer se putuje početkom aprila. Donacije možete uplatiti na broj žiro računa Srednje tehničke škole  840-4699760-89  uz naznaku "Donacije" i poziv na broj 667582.

Više o njima pročitajte ovde.

Nataša Šaru

Možda te još zanima:

.

Mladi robotičari uspešni u Moskvi

Uprkos tome što ih je odlazak u Moskvu koštao višemesečne borbe, nerviranja i strepnje da li će sakupiti novac za…

.

Tijana Kabić: Maratonka i DJ u jednoj osobi

Ozbiljno bavljenje sportom, makar to bilo i na rekreativnom ili poluprofesionalnom nivou, zahteva mnogo rada, vremena, organizacije života, samim tim…

.

Digitalno obrazovanje nov smer na Pedagoškom fakultetu u Somboru

Somborski pedagoški fakultet, kao deo Univerziteta u Novom Sadu, osnovao je novi odsek “Digitalno obrazovanje”. U prvom upisnom roku ove…

.

Nedeljni vodič od 24. do 30. jula

Projekcije, koncerti, predavanja, jedna zanimljiva šetnja i noćni bazar. Sve to vas očekuje ove nedelje u Novom Sadu, Somboru, Subotici…

.

Obeležavanje Dana mladih u Novom Sadu i Somboru

Međunarodni Dan mladih, 12. avgust, ove godine biće obeležen zanimljivim događajima u Novom Sadu i Somboru, koji će osim raznovrsnog…

.

Prvo diksilend veče uličnih svirača u Somboru

Zagrevanje za ovogodišnji 19. Festival uličnih svirača - Gradić fest počinje u Somboru. Prvo diksilend veče uličnih svirača biće održano…

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo