.
Trenutno
Music Mix by Dušan Majkić
 Dušan Majkić
Društvo / Obrazovanje

Mladi robotičari uspešni u Moskvi

10.04.2015.

Uprkos tome što ih je odlazak u Moskvu koštao višemesečne borbe, nerviranja i strepnje da li će sakupiti novac za odlazak na Sajam inovacija, mladi robotičari iz Sombora su sve to nadoknadili zlatnim peharom i zlatnom plaketom. Njihov izum, robotska ruka "The thing" nagrađena je peharom za inovaciju, a zlatna plaketa im je uručena u generalnoj konkurenciji.

.

Robotičari iz somborske Srednje tehničke škole su oduševili žiri, a ushićenje nije mogla da sakrije ni mentorka ovih uspešnih srednjoškolaca Marijana Bogdanović. Bila je iznenađena saznanjem da će već prvog dana dobiti priznanje za najbolji izum.

"Kada smo priznanje dobili i drugog dana to je bilo u potpunosti van svih očekivanja", rekla je Bogdanović za RTV.

Oduševljenje ali i iznenađenje nisu mogli da sakriju ni sami učenici. Zoran Popić kaže da im je glavni cilj bio samo da se pojave na sajmu.

"Na tom sajmu je bila čitava vojna industrija Rusije i zaista smo ponosni na to što smo postigli", rekao je on.

Na sajmu je bilo preko 150 izlagača iz 20 zemalja. Odlazak Somboraca u Moskvu na kraju je finansiralo pedesetak preduzeća, nekolicina pojedinaca i Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu.

Primena u vojnoj industriji gde bi se bez opasnosti mogle deminirati eksplozivne naprave, kao i pomoć u slučaju nedostatka ekstremiteta samo je deo planova za unapređivanje čuvene robotičke ruke iz somborske Srednje tehničke škole.

Izvor: RTV

N.Š.

.
Art terapija - sredstvo isceljenja, blagostanja i razvoja biće održana u Kulturnoj stanici Eđšeg u četvrtak, 17. oktobra. Cilj…
.
Četvrti po redu Festival mentalnog zdravlja očekuje nas od 10. do 20. oktobra na različitim lokacijama u Novom Sadu.
.
Prema podacima prosvetne inspekcije iz 2012. godine, u Srbiji je svaka deseta diploma lažna. Koliko ovakva saznanja i atmosfera…
Program
Kalendar događaja
Oktobar 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
Anketa

Po istraživanju KOMS-a, 67 odsto mladih želi da napusti Srbiju. Da li ste među njima?