...
TRENUTNO13:45 - 14:00Prava stvar

Društvo / Obrazovanje

Produžen rok za vraćanje studentskih kredita

30.06.2020.

Jedan od uslova koji morate da ispunite da biste bili oslobođeni od vraćanja punog iznosa studentskog kredita jeste da studije zavšite u roku. Po slovu zakona, to znači da imate tačno četiri godine od datuma upisa da to i uradite. Kako su zbog koronavirusa proteklih meseci neki ispitni rokovi bili pomereni, a realizovanje praktične nastave na nekim fakultetima dovedeno u pitanje, bilo je jasno da pojedini studenti ne mogu da završe studije do početka oktobra.

.

Upravo iz tih razloga studentske organizacije su od nadležnih tražile produženje tog roka za šest meseci. Iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja su Oradiju potvrdili da je taj predlog prihvaćen.

"Svim fakultetima i višim školama u Republici Srbiji upućena je preporuka koja omogućava svakom korisniku kredita da u toku letnjeg semestra ove školske godine studije zavši sa šest meseci zakašnjenja", navodi se odgovoru koji smo dobili.

POSLEDICE BOLESTI ZAVISNOSTI SU NESAGLEDIVE

KOVID PROPUSNICE VS. NOĆNI ŽIVOT = NEREŠENO

Ovo u praksi znači da će studenti imati vremena do marta sledeće godina da svoje studije privedu kraju. Akademci su time dobili dodatne ispitne rokove, što mnogima ide u prilog. Polaznica zavšne godine master studija na PMF-u Andrea kaže da je ova odluka dobro došla.

"Studentski kredit sam primala tri godine, tako da je trenutno veliki pritisak da završim u roku, kako bi se oslobodila vraćenja kredita čija suma nije mala. Situacija sa kronom samo produžava vreme koje mi je potrebno da završim studije. Ovo produženje roka je dobro došlo, manji je pritisak na nas studente, ali videćemo i da li je to dovoljno", kaže Andrea.

Neki studenti, poput Miloša, zameraju što su nadležni u Ministarstvu čekali predloge studentskih orgnizacija kako da reaguju po ovom pitanju.

"Ministarstvo je samoinicijativno trebalo da produži rok za otplatu kredita, ali studentske organizacije su prve reagovale", rekao nam je Miloš.

studenti

Informacije o ovoj odluci nije lako naći. U ovom trenutnku ih nema ih na sajtovima Ministartva i banke koja vrši isplate kredita. Student Dušan sa kojim smo razgovarali o ovoj temi, kaže da za sada nije dobio obaveštenje o novim uslovima.

"Nigde nisam uspeo da vidim tu informaciju, ali mislim da je to značajno i da je taj rok trebalo da bude duži, s obzirom na to da je određeni broj studenata bio zaražen ili su članovi njihove porodice bili zaraženi i sigurno da tada niko nije razmišljao o polaganju ispita. Imaju moje podatke, moj e-mail i broj telefona, ali nisam dobio nikakvu informaciju od njih", kaže naš sagovornik.

Na kraju, studenti su dobili ono što su njihovi predstavnici i tražili. Ova odluka se odnosi samo na one studente koji treba da završe studije do oktobra ove godine. Ukoliko je već trebalo da završite studije i čekate početak otplate kredita, ovakvog produženja rokova u tom slučaju nema. Rok za početak otplate je 18 meseci nakon isteka roka za redovno završavanje studiranja ili mesec dana nakon što se zaposlite.

M. L.

Možda te još zanima:

.

Uvećani studentski krediti i stipendije

Studenti koji primaju stipendije i kredite koje isplaćuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mogu očekivati uvećane mesečne uplate u…

.

Bitcoin se osigurava od dužničke krize

Bitcoin po mišljenju Greg Fosa predstavlja način zaštite od propadanja novca.

.

Problemi sa vraćanjem studentskog kredita posledica neobaveštenosti

Studenti i studentkinje državnih fakulteta često se odlučuju za studentske kredite i stipendije. Manjak znanja o tome u kojim situacijama…

.

Objavljenje liste dobitnika studentskih stipendija i kredita

Ministarstvo prosvete objavilo je konačne liste studenata koji će biti korisnici studentskih stipendija i kredita u akademskoj 2022/2023. godini.

.

Uvećani studentski krediti i stipendije

Studenti koji primaju stipendije i kredite koje isplaćuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja mogu očekivati uvećane mesečne uplate u…

.

Čuvajte se dozvoljenih minusa i kreditnih kartica

Prvi posao posle fakulteta ili srednje škole podrazumeva i otvaranje računa u banci, preko kojeg će vam poslodavac uplaćivati platu.…

  • 13:20 Tehnologija
  • 13:30 Pesma dana
  • 13:45 Prava stvar
  • 14:00 Superoperater
  • 15:00 Music mix by Anja

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo