...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Problemi sa vraćanjem studentskog kredita posledica neobaveštenosti

05.05.2023.

Studenti i studentkinje državnih fakulteta često se odlučuju za studentske kredite i stipendije. Manjak znanja o tome u kojim situacijama su oslobođeni vraćanja kredita, postavlja akademce u situaciju da i pored ispunjenih osnovnih uslova, oni moraju da isplate dug.

.

Diplomirani studenti, pored svih obaveza koje imaju, često zaborave na studentski kredit. Završen fakultet u roku sa prosekom iznad 8,5 nije dovoljan uslov za oslobađanje od vraćanja novca. U ugovoru o studentskim kreditima u članu 4 objašenjeno je šta treba da se uradi:

"Korisnici kredita oslobađaju se obaveze vraćanja 100 odsto iznosa isplaćenog kredita ukoliko u roku od 30 dana od završetka studija, dostave odgovarajuće dokaze, uz zahtev za oslobađanje od obaveza vraćanja isplaćenog kredita", navodi se u ugovoru.

Korisnici i korisnice studentskih kredita sa kojima smo razgovarali nisu upućeni u protokole koji slede nakon završenog fakulteta. 

"Ne znam šta treba da uradim nakon završetka studija, ne znam koju dokumentaciju treba da odnesem. Znam samo da treba da bude prosek preko 8,5 i da završim sve u roku."

"Znam da prosek treba da bude iznad 8,5 ali ne znam da li treba išta više da uradim."

"Nisam znala da treba nešto da uradim."

"Ne znam, znam da nešto piše u ugovoru, ali nisam siguran šta."

studenti png

Bivši student fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Milan Knežević susreo se sa takvim problemom, ali je imao sreće jer je slučaj zastareo.

"Završio sam faks u roku sa prosekom oko 9, ali nisam znao da moram da predam dokaze za to. Mene su ganjali kovertama da platim, da vratim taj kredit. Zbog toga sam bio nezvanično zaposlen. Radio sam, ali nisam bio prijavljen, tako da nisu mogli da mi skidaju sa plate. To je sve trajalo nekih četiri, pet godina i onda su prestali da mi šalju koverte na kućnu adresu, jer je slučaj izgleda zastareo. Posle sam otišao u banku i ugasio račun. Niko mi tamo ništa nije govorio, nije me niko opominjao za bilo šta", kaže Milan.

Ugovor, kao i sajt banke ili Ministarstva, jedina su mesta gde studenti i studentkinje mogu da se informišu o dukomentaciji koju treba da predaju. Podsećamo apsolvente da obrate pažnju na ugovor o studentskom kreditu.

 J. Otlokan

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Program plaćene prakse za studente novinarstva

Slavko Ćuruvija fondacija poziva studente i studentkinje novinarstva da se prijave za Program plaćene studentske prakse "Denis Kolundžija" u partnerskim…

.

Organizovana imunizacija najefikasniji način zaštite od HPV infekcije

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV vakcina), kao najbolja prevencija kod mladih, stvara imunitet i sprečava infekciju određenih tipova HPV-a.…

.

Besplatna vakcina protiv HPV-a za studente od 19 do 26 godina

Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad obavestio je studente da će u toj ustanovi biti omogućena besplatna vakcinacija za…

.

Začarani krug prokrastinacije

Prokrastinacija je odlaganje obaveza, zadataka i akcija za kasnije. Mladi su joj, često, vrlo skloni. Iako je pojedincima poznato da…

.

Konkurs za najbolje studentske radove

Univerzitet u Beogradu je raspisao Konkurs za najbolji naučno-istraživački i stručni rad studenata u 2023. godini.

.

Filozofski je slobodan dok su slobodni ljudi u njemu

Veliki broj studenata, profesora i građana okupio se danas ispred Rektorata novosadskog Univerziteta, na skupu podrške i javnom času o…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 11:00 Y2K

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo