...
TRENUTNO00:00 - 06:00Music mix by Anja

Društvo / Obrazovanje

Problemi sa vraćanjem studentskog kredita posledica neobaveštenosti

05.05.2023.

Studenti i studentkinje državnih fakulteta često se odlučuju za studentske kredite i stipendije. Manjak znanja o tome u kojim situacijama su oslobođeni vraćanja kredita, postavlja akademce u situaciju da i pored ispunjenih osnovnih uslova, oni moraju da isplate dug.

.

Diplomirani studenti, pored svih obaveza koje imaju, često zaborave na studentski kredit. Završen fakultet u roku sa prosekom iznad 8,5 nije dovoljan uslov za oslobađanje od vraćanja novca. U ugovoru o studentskim kreditima u članu 4 objašenjeno je šta treba da se uradi:

"Korisnici kredita oslobađaju se obaveze vraćanja 100 odsto iznosa isplaćenog kredita ukoliko u roku od 30 dana od završetka studija, dostave odgovarajuće dokaze, uz zahtev za oslobađanje od obaveza vraćanja isplaćenog kredita", navodi se u ugovoru.

Korisnici i korisnice studentskih kredita sa kojima smo razgovarali nisu upućeni u protokole koji slede nakon završenog fakulteta. 

"Ne znam šta treba da uradim nakon završetka studija, ne znam koju dokumentaciju treba da odnesem. Znam samo da treba da bude prosek preko 8,5 i da završim sve u roku."

"Znam da prosek treba da bude iznad 8,5 ali ne znam da li treba išta više da uradim."

"Nisam znala da treba nešto da uradim."

"Ne znam, znam da nešto piše u ugovoru, ali nisam siguran šta."

studenti png

Bivši student fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu Milan Knežević susreo se sa takvim problemom, ali je imao sreće jer je slučaj zastareo.

"Završio sam faks u roku sa prosekom oko 9, ali nisam znao da moram da predam dokaze za to. Mene su ganjali kovertama da platim, da vratim taj kredit. Zbog toga sam bio nezvanično zaposlen. Radio sam, ali nisam bio prijavljen, tako da nisu mogli da mi skidaju sa plate. To je sve trajalo nekih četiri, pet godina i onda su prestali da mi šalju koverte na kućnu adresu, jer je slučaj izgleda zastareo. Posle sam otišao u banku i ugasio račun. Niko mi tamo ništa nije govorio, nije me niko opominjao za bilo šta", kaže Milan.

Ugovor, kao i sajt banke ili Ministarstva, jedina su mesta gde studenti i studentkinje mogu da se informišu o dukomentaciji koju treba da predaju. Podsećamo apsolvente da obrate pažnju na ugovor o studentskom kreditu.

 J. Otlokan

Tagovi

Možda te još zanima:

.

Jeftin studentski smeštaj kao sveti gral

Konkurs za dodelu studentskog smeštaja u Novom Sadu završen je za studente prve godine, a za ostale će trajati do…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Koja je tvoja NLB ideja

NLB Komercijalna banka poziva sve studente završne godine koji veruju da mogu da donesu pozitivne promene i žele da provere granice…

.

CSSAP program vodi studente računarskih nauka u Ameriku

Ukoliko studirate računarske nauke i želite da se usavršavate u inostranstvu, program CSSAP je prava stvar za vas. U pitanju…

.

Ove noge još uvek nisu male

U ovoj epizodi "Radio grafita" pričamo o studentskim protestima. 

.

Nagrađeni najbolji studentski radovi na festivalu "On the record"

Osmi međunarodni festival studenata novinarstva "On the record" održan je proteklog vikenda u zgradi Rektorata novosadskog univerziteta. Učesnici su bili…

  • 00:00 Music mix by Anja
  • 06:00 Music Mix by Bea
  • 12:00 Leto na O radiju

Anketa

Koliko verujete veštačkoj inteligenciji?

 
Oradio logo