...
TRENUTNO10:45 - 11:00Prava stvar

Društvo / Obrazovanje

Prirodnim sredstvima do boljeg učenja

23.01.2015.

"Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Dragane Balać.

.

   Ispitni rokovi su uveliko u toku, a velika količina stresa uz veliku količinu gradiva dovodi do toga da pojedini studenti u manjku samopouzdanja i strpljenja prisegnu za različitim sredstvima za povećanje koncetracije. Iako su to najčešće energetski napitci i kafa u prekomernim količinama, u prodaji se mogu naći i prirodne supstance u obliku tableta kao što su ginko biloba, memoaktiv ili akutil fosfor.

Prema rečima defektologa iz Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Teodore Delić, studenti srećom nemaju novca za neke jače supstance kao što je spid ili metamfetamin, ali da najčešće koriste prirodne supstance kao što je upravo ginko biloba ili žensen koje i preporučuju.

   „Mi preporučujemo preparate na biljnoj bazi, većina postoji u prodavnicama zdrave hrane ali i u apotekama gde se mogu kupiti u obliku tableta i kapsula. Najčešće je to žensen, koji se pokazao kao dobra supstanca za povećanje pažnje i koncetracije. A tu je i indijska biljka brahmi koja se već godina koristi u Indiji za ovu svrhu“, poručila je doktorka Delić.

   Pored toga, koriste se i tablete memoaktiv čiji je glavni sastojak biljka Rhodiola rosea koja povoljno utiče na uspostavljanje harmonije između tela i spoljašnih nadražaja, a kao rezultat dešava se povećanje energije, prevazilaženje umora i povećanje koncetracije. Ipak, u više slučajeva dešava se da ove tablete prouzrokuju nesanicu.

   Sa druge strane, nutricionistkinja Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Dragana Balać kaže da studenti ne bi trebalo da koriste neka dodatna sredstva za koncetraciju, a naročito bi trebalo da  smanje dozu energetskih pića

   "Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Balać.

   Ona kaže da je bolja opcija da se pojede šargarepa ili popije čaj, koji jednako mogu na prirodan nacin da poboljšaju koncetraciju, ali da je pored toga važan i konstantan protok svežeg vazduha zbog kojeg mozak bolje radi.

   Ipak, možete razmisliti i o nekim potpuno alternativnim postupcima. Probajte kako deluje ruzmarin, za koji kažu da poboljšava pamćenje, pa su ga tako grčki studenti stavljali na glavu. Upravo najveću upotrebu imaju i dalje listovi ruzmarina koji se suše, a kasnijom destilacijom dobija se  ruzmarinovo ulje koje aktivno utiče na podizanje energije.

 Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Saveti za uspešno učenje

U okviru vebinara „Saveti za uspešno učenje”, učenici osnovnih i srednjih škola imaće priliku da saznaju šta je sve potrebno…

.

Nauči sve što te zanima o HR sektoru

Ukoliko niste potpuno sigurni šta sve podrazumevaju poslovi u HR sektoru, ali vas inspiriše rad sa ljudima i vidite sebe kao…

.

Upoznajte studenta generacije Univerziteta u Novom Sadu

Univerzitet u Novom Sadu proglasio je diplomca studija medicine Dragana Turnjanina za studenta generacije u 2022. godini.

.

Neformalno obrazovanje postaje standard

Koliko puta ste do sada čuli mantru o tome kako je važno da tokom života steknete što više poslovnih veština?…

.

Da li veštačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Studija iz 2009. godine pokazala je kako smo u proseku sposobni da sa usana čitamo samo sa nekih 20 procenata…

.

Redovno ili kampanjski, učiti se mora

Ispitni rokovi na fakultetima su u punom jeku i borba studenata za uslov ili budžet je velika. Potreba za učenjem…

  • 10:20 Pre podne na O radiju
  • 10:30 Tehnologija
  • 10:45 Prava stvar
  • 11:00 Dnevna soba
  • 12:00 Pre podne na O radiju

Anketa

U kojoj formi najčešće pratite Oradio?

Oradio logo