...
TRENUTNO18:45 - 18:55Lampica

Društvo / Obrazovanje

Prirodnim sredstvima do boljeg učenja

23.01.2015.

"Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Dragane Balać.

.

   Ispitni rokovi su uveliko u toku, a velika količina stresa uz veliku količinu gradiva dovodi do toga da pojedini studenti u manjku samopouzdanja i strpljenja prisegnu za različitim sredstvima za povećanje koncetracije. Iako su to najčešće energetski napitci i kafa u prekomernim količinama, u prodaji se mogu naći i prirodne supstance u obliku tableta kao što su ginko biloba, memoaktiv ili akutil fosfor.

Prema rečima defektologa iz Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Teodore Delić, studenti srećom nemaju novca za neke jače supstance kao što je spid ili metamfetamin, ali da najčešće koriste prirodne supstance kao što je upravo ginko biloba ili žensen koje i preporučuju.

   „Mi preporučujemo preparate na biljnoj bazi, većina postoji u prodavnicama zdrave hrane ali i u apotekama gde se mogu kupiti u obliku tableta i kapsula. Najčešće je to žensen, koji se pokazao kao dobra supstanca za povećanje pažnje i koncetracije. A tu je i indijska biljka brahmi koja se već godina koristi u Indiji za ovu svrhu“, poručila je doktorka Delić.

   Pored toga, koriste se i tablete memoaktiv čiji je glavni sastojak biljka Rhodiola rosea koja povoljno utiče na uspostavljanje harmonije između tela i spoljašnih nadražaja, a kao rezultat dešava se povećanje energije, prevazilaženje umora i povećanje koncetracije. Ipak, u više slučajeva dešava se da ove tablete prouzrokuju nesanicu.

   Sa druge strane, nutricionistkinja Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Dragana Balać kaže da studenti ne bi trebalo da koriste neka dodatna sredstva za koncetraciju, a naročito bi trebalo da  smanje dozu energetskih pića

   "Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Balać.

   Ona kaže da je bolja opcija da se pojede šargarepa ili popije čaj, koji jednako mogu na prirodan nacin da poboljšaju koncetraciju, ali da je pored toga važan i konstantan protok svežeg vazduha zbog kojeg mozak bolje radi.

   Ipak, možete razmisliti i o nekim potpuno alternativnim postupcima. Probajte kako deluje ruzmarin, za koji kažu da poboljšava pamćenje, pa su ga tako grčki studenti stavljali na glavu. Upravo najveću upotrebu imaju i dalje listovi ruzmarina koji se suše, a kasnijom destilacijom dobija se  ruzmarinovo ulje koje aktivno utiče na podizanje energije.

 Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Prodaja magle i inteligentnih oblaka

"Majkrosoft" je sve bogatiji zbog rada od kuće i učenja na daljinu.

.

Online premium class

Dok se većina naših učenika "smara" čak i od polovičnih obaveza nastave na daljinu, za buduće, domaće i strane stručne…

.

Ne tako poznate zanimljivosti na jednom mestu

Ako volite da istražujete o stvarima koje malo ljudi zna u vašem okruženju, Mental Floss je odličan sajt za vas.

.

Jezičke aplikacije ne mogu da zamene časove stranih jezika

Memrise, Busuu, AcellaStudy, Roseta stone, a naročito Duolingo, veoma su popularne aplikacije za učenje stranih jezika u celom svetu. Pandemija…

.

"Skidajte" pesme uz pomoć aplikacije

Ako se sviranjem bavite na bilo koji način - da li iz hobija ili profesionalno, učenja novih pesma predstvalja izazov.…

.

Kvalitetan način da provedete veče

Zabrana okupljanja zbog koronavirusa preslila je mnoge stvari na internet, uključujući i rad sa mladima. Nacionalna asocijacija praktičara i praktičarki…

  • 17:00 U kakvoj zemlji želim da živim
  • 18:00 Popodne na O radiju
  • 18:45 Lampica
  • 18:55 Popodne na O radiju
  • 19:10 Vredi pročitati

Anketa

Šta vam najviše nedostaje u "novoj normalnosti"?

Oradio logo