...
TRENUTNO15:00 - 16:00Superoperater

Društvo / Obrazovanje

Prirodnim sredstvima do boljeg učenja

23.01.2015.

"Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Dragane Balać.

.

   Ispitni rokovi su uveliko u toku, a velika količina stresa uz veliku količinu gradiva dovodi do toga da pojedini studenti u manjku samopouzdanja i strpljenja prisegnu za različitim sredstvima za povećanje koncetracije. Iako su to najčešće energetski napitci i kafa u prekomernim količinama, u prodaji se mogu naći i prirodne supstance u obliku tableta kao što su ginko biloba, memoaktiv ili akutil fosfor.

Prema rečima defektologa iz Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Teodore Delić, studenti srećom nemaju novca za neke jače supstance kao što je spid ili metamfetamin, ali da najčešće koriste prirodne supstance kao što je upravo ginko biloba ili žensen koje i preporučuju.

   „Mi preporučujemo preparate na biljnoj bazi, većina postoji u prodavnicama zdrave hrane ali i u apotekama gde se mogu kupiti u obliku tableta i kapsula. Najčešće je to žensen, koji se pokazao kao dobra supstanca za povećanje pažnje i koncetracije. A tu je i indijska biljka brahmi koja se već godina koristi u Indiji za ovu svrhu“, poručila je doktorka Delić.

   Pored toga, koriste se i tablete memoaktiv čiji je glavni sastojak biljka Rhodiola rosea koja povoljno utiče na uspostavljanje harmonije između tela i spoljašnih nadražaja, a kao rezultat dešava se povećanje energije, prevazilaženje umora i povećanje koncetracije. Ipak, u više slučajeva dešava se da ove tablete prouzrokuju nesanicu.

   Sa druge strane, nutricionistkinja Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Dragana Balać kaže da studenti ne bi trebalo da koriste neka dodatna sredstva za koncetraciju, a naročito bi trebalo da  smanje dozu energetskih pića

   "Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Balać.

   Ona kaže da je bolja opcija da se pojede šargarepa ili popije čaj, koji jednako mogu na prirodan nacin da poboljšaju koncetraciju, ali da je pored toga važan i konstantan protok svežeg vazduha zbog kojeg mozak bolje radi.

   Ipak, možete razmisliti i o nekim potpuno alternativnim postupcima. Probajte kako deluje ruzmarin, za koji kažu da poboljšava pamćenje, pa su ga tako grčki studenti stavljali na glavu. Upravo najveću upotrebu imaju i dalje listovi ruzmarina koji se suše, a kasnijom destilacijom dobija se  ruzmarinovo ulje koje aktivno utiče na podizanje energije.

 Nataša Šaru

 

Možda te još zanima:

.

Strani jezici se lakše uče uz filmove i muziku

Po poznavanju stranih jezika naša zemlja je na nivou Evropske unije. Engleski je svakako jezik broj jedan, ali u poslednje…

.

Nauči jezik preko slika

Mamrise je još jedna od aplikacija za učenje stranih jezika, ali za razliku od drugih ovde ti odlučuješ šta češ…

.

Najpametnija lampa na svetu

Kompanija Dyson izbacila je na tržište novi model lampe za koji tvrde da može da traje skoro 60 godina.

.

Iskustveno učenje razvija građanski aktivizam

Iskustveno učenje je metodologija koja podrazumeva primenu onoga što deca i mladi nauče u školi iz svojih knjiga, u praksi.…

.

Septembarski rok samo što nije

Ispitni rok je verovatno poslednja stvar koja je studentima u glavi na avgustovskih 36 stepeni. Međutim, kako nam je do…

.

Veštačka inteligencija (ne) može da radi dobro kao čovek

Krajem 2017. godine istraživači iz kompanije "Deep mind" objavili su vest da je algoritam "AlphaZero" pobedio drugi računar u šahu.…

  • 12:00 Pre podne na O radiju
  • 14:00 Bluegrass
  • 15:00 Superoperater
  • 16:00 IN teen
  • 17:00 Popodne na O radiju

Kalendar događaja

Februar 2020.
PonUtoSreČetPetSubNed
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
 

Anketa

Koliko verujete u horoskop?

Oradio logo