.
Trenutno
Prava stvar
 Novinari O radija
Društvo / Obrazovanje

Prirodnim sredstvima do boljeg učenja

23.01.2015.

"Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Dragane Balać.

.

   Ispitni rokovi su uveliko u toku, a velika količina stresa uz veliku količinu gradiva dovodi do toga da pojedini studenti u manjku samopouzdanja i strpljenja prisegnu za različitim sredstvima za povećanje koncetracije. Iako su to najčešće energetski napitci i kafa u prekomernim količinama, u prodaji se mogu naći i prirodne supstance u obliku tableta kao što su ginko biloba, memoaktiv ili akutil fosfor.

Prema rečima defektologa iz Zavoda za zaštitu zdravlja studenata, Teodore Delić, studenti srećom nemaju novca za neke jače supstance kao što je spid ili metamfetamin, ali da najčešće koriste prirodne supstance kao što je upravo ginko biloba ili žensen koje i preporučuju.

   „Mi preporučujemo preparate na biljnoj bazi, većina postoji u prodavnicama zdrave hrane ali i u apotekama gde se mogu kupiti u obliku tableta i kapsula. Najčešće je to žensen, koji se pokazao kao dobra supstanca za povećanje pažnje i koncetracije. A tu je i indijska biljka brahmi koja se već godina koristi u Indiji za ovu svrhu“, poručila je doktorka Delić.

   Pored toga, koriste se i tablete memoaktiv čiji je glavni sastojak biljka Rhodiola rosea koja povoljno utiče na uspostavljanje harmonije između tela i spoljašnih nadražaja, a kao rezultat dešava se povećanje energije, prevazilaženje umora i povećanje koncetracije. Ipak, u više slučajeva dešava se da ove tablete prouzrokuju nesanicu.

   Sa druge strane, nutricionistkinja Zavoda za javno zdravlje Vojvodine, Dragana Balać kaže da studenti ne bi trebalo da koriste neka dodatna sredstva za koncetraciju, a naročito bi trebalo da  smanje dozu energetskih pića

   "Savetujem studentima da prevashodno razmisle da smanje dozu energetskih pića i da pažnju usmere ka zdravijoj ishrani i redovnijim obrocima. U ispitnom roku naročito dolazi do preskakanja obroka i sve se svodi na grickalice“, reči su nutricionistkinje Balać.

   Ona kaže da je bolja opcija da se pojede šargarepa ili popije čaj, koji jednako mogu na prirodan nacin da poboljšaju koncetraciju, ali da je pored toga važan i konstantan protok svežeg vazduha zbog kojeg mozak bolje radi.

   Ipak, možete razmisliti i o nekim potpuno alternativnim postupcima. Probajte kako deluje ruzmarin, za koji kažu da poboljšava pamćenje, pa su ga tako grčki studenti stavljali na glavu. Upravo najveću upotrebu imaju i dalje listovi ruzmarina koji se suše, a kasnijom destilacijom dobija se  ruzmarinovo ulje koje aktivno utiče na podizanje energije.

 Nataša Šaru

 

.
Intervju za posao ume da bude veoma stresna stvar, pogotovo ako nam je prvi put. Odakle početi, šta tačno reći i kojim redom,…
.
Razmena studenata Erazmus+ mnogim studentima pružila je šansu da provedu jedan ili više semestara studirajući u inostranstvu i…
.
Zakon o visokom obrazovanju prepoznaje studentski parlament i studentske konferencije kao legitimne predstavnike studenata. Međutim,…
Program
Kalendar događaja
April 2019.
PonUtoSreČetPetSubNed
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
     
Anketa

Da li podržavate sve stroža pravila za dobijanje vozačke dozvole?